Шефът на ВМА: Всяка голяма болница трябва да прави учения заради сложната обстановка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5905777 www.24chasa.bg

За 2 години ВМА намали дълга от 230 на 10 млн. лв., казва началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров

- Ген. Петров, в навечерието на 125-ата годишнина на ВМА има ли поводи за празнуване?

- Да. Ще празнуваме, без да преиграваме. Празникът ще бъде отбелязан най-напред с уважение към институцията ВМА, защото тя е по-голяма от всички нас. Тя е марка за качество в здравеопазването. Това, с което можем да се похвалим, е, че запазихме и даже повишихме качеството на работата. ВМА е най-предпочитаното място за лечение от пациентите, сред нашите специалисти има много лидери в съответната специалност за страната. Затова и листите на чакащите за водещите имена в гастроентерологията, урологията, коремните хирургии, УНГ клиниката и други се дължат именно на голямото желание на пациентите да идват точно тук. От друга страна, на техния гръб лежи имиджът на ВМА и използвам случая да благодаря на тези колеги. Ако може да бъде повод за похвала, ще отбележа и факта, че се измъкнахме от образа на задлъжняла болница. Стопихме огромна част от дълга и се надяваме до края на годината да го сведем под 10 млн. лв. Преди 2 г. тръгнахме от 230 млн. лв. Успяхме да купим и малко нова апаратура - нов скенер, който вече работи във Военноморската болница във Варна. Нов високотехнологичен скенер ще открием във ВМА-София, за празника. До 1-2 месеца ще има по един нов скенер във военните болници в Пловдив и Сливен. Купихме оборудване за лапароскопска хирургия, наркозна апаратура и др. Направихме и някои ремонти. 

- Как постигнахте намаляването на дълга през този период?

- С преразглеждане на всички договори, намаляване на разходите и увеличение на приходите от дейност. Приходите от НЗОК например бяха 26,4 млн. лв. за първото полугодие на 2014 г., спадат на малко над 25 млн. лв. за същия период на 2015 г. и за 2016 г. януари - юни са 27,1 млн. лв. Приходите от НОИ - за работата на санаториумите на ВМА, тръгват от 398 632 лв. за първите 6 месеца на 2014 г., падат на 340 729 лв. през същия период на 2015 г. и сега са 526 237 лв., което е увеличение с 54%. Съотношението между двата вида приходи и разходите за първото полугодие е 34 пъти спрямо 2014 г. и 7 пъти спрямо 2015 г. 

- Успяхте ли да подобрите доходите на работещите във ВМА?

- Има напредък и по този въпрос. Подобряването на възнагражденията става основно чрез услугата избор на екип и работата в ДКЦ - в доболничната помощ. Допълнителното материално стимулиране е повишено според личния принос. Първо с увеличението на минималната заплата бяхме длъжни и увеличихме основните заплати, което за цялата болница означава 1,8 млн. лв. годишно. Допълнителното материално стимулиране по клинични пътеки е увеличено с 20%, сериозно е и от НОИ - 25% от приходите са за персонала. Изборът на екип донесе за 6 месеца 875 140 лв. допълнително за хората, които са работили. Тези пари изцяло отиват при съответните екипи - от водещ екипа до санитар, пропорционално. Приходите от работата в поликлиниката са формирали общо 19 972 лв. като доход за работещите за юли 2016 г. Като сумираме всички допълнителни суми за възнаграждения, този плюс е над 3,8 млн. лв. за полугодието. Изглежда сериозна сума, като се раздели на над 3000 работещи във ВМА, вече не е толкова сериозна, но пак е нещо. 

- Водите ли по-усилена подготовка заради напрежението, което може да се очаква при бежанска вълна?

- Осигуряването на здравеопазването при подобни проблеми е наша грижа и в случая с центъра в Харманли наш екип работи 2 дни там. Направена е моментна снимка на състоянието на бежанците, дадени са указания за мерките. Винаги, когато държавата има нужда, реагираме съвестно и в срок. Правим учения регулярно, тези дни имаше учение на отряда за бързо реагиране. Длъжни сме да поддържаме тренинга на екипите, защото това е условие за добро качество. Всяка голяма болница трябва да го прави - това е правилно при усложнените международни условия. Ние правим изненадващи учения, може и по 3 на месец. Ако усетя, че нещо куца, ученията зачестяват. Длъжни сме да виждаме рисковете и да реагираме.

- Има ли нови тенденции в пряката ви медицинска работа - реанимацията, напоследък?

- В последно време зачестяват случаите на малигнена хипертермия - много тежък синдром с изключително висока смъртност. Млад или възрастен, здрав човек получава анестезия - няма значение дали е за малка или по-голяма операция. В хода на анестезията реагира на някой от анестетиците, отключва се тежък патогенетичен процес на усложнение, който по правило завършва фатално. В основата стои генна мутация и човек не подозира, че при среща с анестетик може да развие това усложнение. Изразява се в тежка реакция като свръхметаболизъм на мускулатурата, в резултат на което температурата се покачва рязко - до 41-42 градуса. Процесът е необратим и смъртността е над 80%. Всяка голяма болница има по няколко случая, за съжаление - с фатален изход. Реаниматорите като отговорни хора решихме да осъвременим знанията и опита си по този проблем. Преди дни се състоя конференция на Дружеството по анестезиология в България в Пловдив по темата. Поканихме българка, която отдавна работи в Германия и е специалист в тази област - д-р Ирене Цанова. Представени бяха много презентации и случаи - от София, Варна, а точно по време на форума имаше случай на малигнена хипертермия в “Пирогов”. Обсъдихме и приехме с консенсус всички правила за диагностика и поведение при това състояние. Единственият медикамент за лечение няма разрешение за употреба в България, но по определени правила може да бъде внасян. Не е евтин, не е и толкова скъп, но болниците избягват да го поддържат като резерв, защото е свързано с финансови загуби. Нужно е да разполагаш със сериозно количество, тъй като при нужда се прилагат големи дози. Интересното при малигнена хипертермия е, че може да се развие и при първа среща с анестетик, а може човек да е преживял няколко анестезии без проблем и на следващата да се получи. 

- Щом е генетичен дефект, може ли да се открива предварително с генетичен тест?

- Засега генетични изследвания се правят в Германия, но впоследствие - за доказване на малигнена хипертермия. Правят се и мускулни биопсии. С оглед на цената на генетичното изследване е много трудно да се прилага за профилактика и скрининг. Ние уточнихме при кои симптоми анестезиологът веднага да мисли за малигнена хипертермия и какви мерки трябва да вземе. Изключително важно е да се действа бързо, всичко става за минути. Лекарството трябва да бъде на разположение, не тепърва да се доставя отнякъде. Ще внесем предложение в Министерството на здравеопазването да се определят местата, където трябва да бъде наличен този медикамент, тъй като е животоспасяващ - териториално разпределение. 

Освен това ще определим гореща точка по темата. Това означава, когато колега се сблъска с такъв случай, да звънне на определения номер - достъпен денонощно, и да му се даде алгоритъм какво трябва да прави по стъпки. Това е практиката в Германия, която искаме да приложим и у нас. Там са успели да сведат смъртността до 30%, а нашите случаи напоследък бяха 100% с фатален изход. Проблемът у нас е организационен и финансов. Първата част я решихме на конференцията. За гореща точка ще предложим УМБАЛ “Св. Георги” - Пловдив, защото имат най-голям опит. Става дума за проф. Чавдар Стефанов, ръководител на Катедрата по анестезиология.

CV

Роден на 29 август 1959 г. в Средец

Завършва медицина във Варна през 1985 г.

Започва работа във Военна болница - Бургас

От 1992 г. е във ВМА, където през 2004 г. оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение

Министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Удостоен със звание “бригаден генерал” и назначен за началник на ВМА през юни 2014 г.

Председател на Дружеството на анестезиолозите в България

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо шофьорите без книжка са най-страшни

    Хиляди шофьори карат без книжки, често без да бъдат наказани. Щом от началото на годината до септември 6000 души са били засечени без документа, излиза, че за година това са 9000 тежки нарушители. И тук са само хванатите при проверки от КАТ. А какъв е точният брой на хората, които никога не са имали книжка или си карат с отнет документ,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,