Третият мандат - пожарен изход или конституционен бъг?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5914466 www.24chasa.bg

Трудно се правят коалиции, когато на хоризонта се мержелеят избори

При тези ускорени смени на правителства в България през последните години често-често се налага на политици и коментатори да препрочетат чл. 99 от конституцията - т.нар. въртележка за съставяне на правителство.

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Третият мандат - това е най-интересната тема в момента заради отказа на ГЕРБ и БСП да направят свой кабинет в този парламент. И

около “някоя

следваща” се

въртят надежди,

сметки и интриги

Патриотичният фронт с неговите 17 депутати плюс 11-те на “Атака” иска, но, изглежда, не може. Реформаторският блок с 22 депутати има голяма вероятност (според президента) да получи мандата, но засега не е ясно

нито дали искат,

нито дали могат

Неизвестностите са много. Дори хората на ДСБ в парламентарната група този път по изключение да не са на друга позиция, пак трябват още 100-тина гласа. Като изключим БСП и ДПС за подкрепа, дори ГЕРБ да даде такава с техните 84 депутати, пак трябват още над дузина гласове.

От когото и да дойдат - той ще иска нещо срещу подкрепата. Такава договореност е много трудна дори ако се каже, че правителството ще работи с ясна, предварително написана и договорена програма.

Какво ще пише в нея например за минималната пенсия - вдигаме я (както иска ПФ), или не (ГЕРБ е против). Бойко Борисов напоследък често се изказва срещу популизма, а той има свойството да цъфти най-ярко преди избори; а е ясно, че някъде на хоризонта се мержелеят избори дори при положение че този парламент успее да излъчи още едно правителство.

Договарянето на коалиции в такъв момент е доста по-трудно, отколкото след избори и при нов парламент.

Възможно е, разбира се, всички спорни политики да отпаднат от списъка на кабинет “трети мандат” и да остане shortlist от безспорни неща. Колкото да се осигури време да се приемат промени в изборното законодателство и Румен Радев да встъпи в длъжност, за да има едно по-“редовно” служебно правителство, а не две, като първото да работи 2-3 седмици.

Но такъв кабинет “трети мандат” ще е

прекалено

програмен

и експертен

Как ще получи политическа подкрепа? Партиите все пак го виждат и като свой инструмент.

Интересно по каква логика се е появил третият мандат в конституцията. Хипотезата е, че мнозинството не може и/или не иска да състави кабинет и подкрепя хора на малцинството. Нещо като авариен изход при кризисна ситуация.

Лятото на 1991 г., приема се конституцията. Противопоставянето между БСП и СДС е извънредно силно. От тогавашната перспектива е много далновидно да се предвиди ситуация, в която ще има някоя трета сила, достатъчно решителна и достатъчно ловка в преговори. Толкова далновидно, че тази алинея в конституцията изглежда чак като

прекалена

презастраховка, бъг в системата. Днес имаме парламент от 8 парламентарни групи плюс 13 независими депутати, партиите имат вече известен опит в преговори за коалиции. Но през 1991 г. парламентът, който бе избран, се състоеше от СДС, БСП и ДПС. И точно в този парламент впрочем стана единственото използване на третия мандат - с кабинета “Беров” и мандата на ДПС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,