Третият мандат - пожарен изход или конституционен бъг?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5914466 www.24chasa.bg

Трудно се правят коалиции, когато на хоризонта се мержелеят избори

При тези ускорени смени на правителства в България през последните години често-често се налага на политици и коментатори да препрочетат чл. 99 от конституцията - т.нар. въртележка за съставяне на правителство.

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Третият мандат - това е най-интересната тема в момента заради отказа на ГЕРБ и БСП да направят свой кабинет в този парламент. И

около “някоя

следваща” се

въртят надежди,

сметки и интриги

Патриотичният фронт с неговите 17 депутати плюс 11-те на “Атака” иска, но, изглежда, не може. Реформаторският блок с 22 депутати има голяма вероятност (според президента) да получи мандата, но засега не е ясно

нито дали искат,

нито дали могат

Неизвестностите са много. Дори хората на ДСБ в парламентарната група този път по изключение да не са на друга позиция, пак трябват още 100-тина гласа. Като изключим БСП и ДПС за подкрепа, дори ГЕРБ да даде такава с техните 84 депутати, пак трябват още над дузина гласове.

От когото и да дойдат - той ще иска нещо срещу подкрепата. Такава договореност е много трудна дори ако се каже, че правителството ще работи с ясна, предварително написана и договорена програма.

Какво ще пише в нея например за минималната пенсия - вдигаме я (както иска ПФ), или не (ГЕРБ е против). Бойко Борисов напоследък често се изказва срещу популизма, а той има свойството да цъфти най-ярко преди избори; а е ясно, че някъде на хоризонта се мержелеят избори дори при положение че този парламент успее да излъчи още едно правителство.

Договарянето на коалиции в такъв момент е доста по-трудно, отколкото след избори и при нов парламент.

Възможно е, разбира се, всички спорни политики да отпаднат от списъка на кабинет “трети мандат” и да остане shortlist от безспорни неща. Колкото да се осигури време да се приемат промени в изборното законодателство и Румен Радев да встъпи в длъжност, за да има едно по-“редовно” служебно правителство, а не две, като първото да работи 2-3 седмици.

Но такъв кабинет “трети мандат” ще е

прекалено

програмен

и експертен

Как ще получи политическа подкрепа? Партиите все пак го виждат и като свой инструмент.

Интересно по каква логика се е появил третият мандат в конституцията. Хипотезата е, че мнозинството не може и/или не иска да състави кабинет и подкрепя хора на малцинството. Нещо като авариен изход при кризисна ситуация.

Лятото на 1991 г., приема се конституцията. Противопоставянето между БСП и СДС е извънредно силно. От тогавашната перспектива е много далновидно да се предвиди ситуация, в която ще има някоя трета сила, достатъчно решителна и достатъчно ловка в преговори. Толкова далновидно, че тази алинея в конституцията изглежда чак като

прекалена

презастраховка, бъг в системата. Днес имаме парламент от 8 парламентарни групи плюс 13 независими депутати, партиите имат вече известен опит в преговори за коалиции. Но през 1991 г. парламентът, който бе избран, се състоеше от СДС, БСП и ДПС. И точно в този парламент впрочем стана единственото използване на третия мандат - с кабинета “Беров” и мандата на ДПС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции