Кой колко ще вземе на предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922460 www.24chasa.bg

 

Проучване подсказва как би изглеждал

следващият парламент

Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

В този случай се вижда, че РБ е на ръба на влизането в парламента. А и все още доста от хората не са отчели излизането на ДСБ от Реформаторския блок. Във втория случай партията на Марешки е на ръба на влизането.

При експресните проучвания са възможни отклонения до към 10% спрямо постигнатия от всяка една партия резултат.

Нека да сравним тези цифри със ситуацията в сега действащия парламент: ГЕРБ - 84 депутати, 32,7% от гласовете от всички гласували; БСП - 39 депутати, 15,4% от гласовете; Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 30 депутати; 11,8% от гласовете; ДПС - 38 депутати - 11,3% от гласовете; РБ - 23 депутати, 8,9% от гласовете; ББЦ - 15 депутати, 5,7% от гласувалите; АБВ - 11 депутати, 4,2% от гласовете.

Изводът е, че в новия парламент няма да е по-лесно да се направи правителство.

Намесата на партията на Марешки, евентуалното участие на партия, подкрепена от Слави Трифонов, и успехът на новоизбрания президент Румен Радев сериозно ще разместят ситуацията в бъдещия парламент. Вероятна коалиция е между ГЕРБ, Обединените патриоти и партията на Марешки. Към тях евентуално би се присъединил Реформаторският блок без ДСБ. Подобна коалиция може би ще е по-малко стабилна от сегашната. Но ако участва партия на Слави Трифонов, е съмнително дали тези партии ще имат необходимото мнозинство. При участието на партията на Слави Трифонов много ще зависи дали те биха направили коалиция с ГЕРБ.

Сравнително доста сигурна възможност е едно правителство на ГЕРБ и БСП в случая, когато не участва партия на Слави Трифонов. За по-голяма сигурност в този случай следва да се включи поне още една партия – вероятно Обединените патриоти. Но такава коалиция означава да се постигнат компромиси, които са трудно постижими. Например ще се съгласи ли ГЕРБ да няма плосък данък и дали ще се приеме рязко увеличение на пенсиите за сметка на инвестиционни проекти. При участие на партия на Слави Трифонов е възможна коалиция между тази партия, БСП и патриотите.

Какво загуби ГЕРБ от желанието президентът да е 100% сигурно лоялен и като резултат - издигането на неподходяща кандидатура? Нека сравним горните две таблици с едно от социологическите проучвания, извършено от “Маркет Линкс” съвсем скоро - на 30 август тази година,преди ГЕРБ да е определил кандидата си за президент и преди да се разгори кандидатпрезидентската битка. Дадени са процентите гласове от тези, които са заявили, че ще гласуват за определена партия: ГЕРБ - 39,9%, БСП - 22,05%, Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 12,79%, ДПС - 9,09%, АБВ - 5,89%, РБ - 5,39%.

Изводът е, че ГЕРБ си стоеше чудесно на политическата сцена преди президентските избори. И ако си беше определила печеливш кандидат, нещата щяха да са съвсем други.

Какво би накарало хората
да гласуват за
дадена партия?

Изборите все още са далече. Участието на партия на Слави Трифонов е несигурно. Естествено е да има размествания до парламентарните избори. От какво ще зависи привличането на многократно лъгания български избирател? На първо място на хората вече им омръзна всеки, който се кланя на чужди интереси. И е крайно време да си гледаме нашите собствени интереси. Ние сме избрали да сме част от ЕС и НАТО. И това е важно за нашата сигурност, а в по-дългосрочен план – и за икономическия ни просперитет. Но това не означава, че не трябва много по-усърдно да браним собствените си интереси пред ЕС и да поддържаме добри отношения с важните за нас държави.

При пенсиите трябва да има справедливост – те трябва да зависят от това колко си давал, като си работил. Няма да се зарадват тези, които са работили здраво, а по-мързеливите им набори да получават почти колкото тях. Има мегдан откъде да дойдат пари за пропорционално увеличение на пенсиите.
Някой трябва да поеме реален и конкретен пакет от мерки, за да спре масовото изселване от страната на хора в работоспособна възраст. Нека спрем да се срамуваме, че на нашата планета само островите Кук са по-зле от нас в демографско отношение и само в Лесото смъртността е по-висока, отколкото в България. След като сме най-изостанали в ЕС, то темповете ни за развитие трябва да са най-високи в този съюз. И такъв темп трябва да е постоянен.

  • И държавата да помогне за децата на отец Иван

    Цяла България се просълзи, когато научи драмите на неколцина българи, чиито деца са отнети в Норвегия заради тамошните правила. И се опитва да им помогне, за да имат децата им нормално детство. И докато родителите разказваха норвежките си неволи, дойде новината, че отец Иван от Нови хан отново е изправен пред суров избор.
  • Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер