Станко Станков: Избухналата цистерна е на френска компания, каним и чужди експерти да разследват взрива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5930352 Станко Станков: Избухналата цистерна е на френска компания, каним и чужди експерти да разследват взрива Станко Станков: Избухналата цистерна е на френска компания, каним и чужди експерти да разследват взрива www.24chasa.bg
Станко Станков СНИМКА: Архив

Вероятно машинистите са влезли в Хитрино

с по-висока скорост, казва собственикът на "Булмаркет ДМ"

В неделя в официално писмо от името на Станко Станков, изпратено до редакцията, се казваше: “Във връзка с публикации във вашите издания бих желал да заявя, че компанията, превозвала на 10.12.2016 г. композицията в с. Хитрино, е “Булмаркет рейл карго” ЕООД. “Булмаркет рейл карго” е дъщерно дружество на “Булмаркет ДМ” ООД. Собственик на “Булмаркет ДМ” съм аз - в лично качество и като краен собственик на “Вектра консулт”.

В. “24 часа” го потърси за коментар, както и за нова информация за причините за катастрофата и взрива в Хитрино.

- Г-н Станков, защо сте ни изпратили писмо, че вие сте собственик на “Булмаркет”? В. “24 часа” вече публикува в неделя интервю с вас, в което вие го заявявате.

- Написахме го във връзка с публикации в медиите, в които са твърдеше обратното - . “Капитал” и “Дневник”.

- Потвърждавате, че вие сте собственикът на “Булмаркет”?

- Да, категорично, аз съм собственикът, както ви го казах и в събота.

- В неделя сутринта заявихте, че вашите машинисти са ви споделили, че са влезли с по-висока скорост в Хитрино. Така ли е?

- Казах, че това е една от вероятностите. Възможно е да са влезли с по-висока скорост.

- Ограничението на скоростта в този участък е 40 км в час, казаха от Националната компания “Железопътна инфраструктура”, а се появиха информации за композицията, че се е движила със 70 км в час. Вашата информация каква е?

- Скоростта е приблизително такава. А и излязоха данните от черната кутия на локомотивите, които показват това число. Но да ги оставим тези конкретни числа на специалистите.

- Но освен високата скорост вие имахте и други версии.

- Така е. Ние сме сформирали и наша група за разследване. Освен това сме

поръчали

експерти и

от чужбина

Взривилата се цистерна е на най-голямата френска компания.

- След като е нейна собственост, тя ще иска да знае каква е причината за взрива?

- Поканили сме ги. Поканили сме и специалисти от Германия и Румъния. Случилото се е сериозно, искаме да излезе истината.

- Нямате доверие на експертите у нас ли?

- Не, не е така. Винаги е добре да има и още странични и независими експертизи.

- Все пак вашите машинисти какво ви казаха?

- Нека не преекспонираме тези числа за превишена скорост. Машинистите са толкова разстроени, че не са в състояние да кажат какво са говорили пред следователите. На мен ми казаха, че е

възможно да

са влезли с

по-висока

скорост

И след като и черната кутия показва това...

- Другите версии, които казахте за “24 часа” за взрива, стоят ли на дневен ред?

- И другите версии стоят с пълна сила. (Пред “24 часа” в събота Станков заяви своята изненада, че композицията се е скъсала по средата, че е възможно да има злоумишлено въздействие, че е странно, че взривната вълна се е разпространила настрани към селото.)

- Включително и злоумишлено въздействие ли?

- И това стои като версия. Не виждам причина обаче наши конкуренти да са се намесили в тази работа. Отношенията ни не са такива. Това не е най-добрата железопътна линия, така че

стоят версиите

за технически

проблем по

железопътното

трасе, възможно

е и да има

проблем в

подвижния

състав

Това също е възможна причина и не можем да я изключваме.

- Какво направихте след взрива? Какво съдействие оказвате?

- Изпратихме наши екипи в Хитрино и започнахме от днес (неделя - бел. ред.) да преточваме горивото от дерайлиралите цистерни. Оказваме тотално съдействие на разследването.

Обадил съм се на кмета на Хитрино и съм заявил готовност да помогнем с каквото можем.

Предложил съм да се срещнем и да уточним с какво да бъдем полезни.

Обадили сме се на застрахователната ни компания, имаме застраховка “Гражданска отговорност”.

Ние сме отговорна компания и ще направим каквото е необходимо.

- Какво ви каза кметът на Хитрино?

- Че в момента, на този етап ще се справят сами.

- Срещахте ли се с премиера Бойко Борисов на мястото на инцидента?

- Не, не съм, нямам такава покана.

- Помогна ли фирмата ви на пострадалите хора?

- Не, не сме помагали, защото не са ни поискали помощта. Ако я предложим, може да се изтълкува по друг начин. Затова чакаме среща с кмета на Хитрино, за да набележим какво можем да направим.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Таню Киряков: Не е толкова страшна въздушната пушка, а липсата на първите 7 г.

- Господин Киряков, как ще коментирате стрелбата по автобус от градския транспорт в София и разразилите се полемики за опасността от използването на въздушно оръжие?

Страци Кулински: 20% от студентите вземат $ 100 000 на година след завършването

Подготвяме нашите възпитаници за работа, която днес дори не предполагаме, че ще съществува след 5-10 години, казва президентът на Американския университет в България - Г-н Кулински,

Томислав Дончев: Ако не се случи някоя глупост, през 2017 г. ръстът може да е над 4%

Роден на 6 август 1973 г. в Габрово Завършва математическа гимназия Завършва философия, стопанско управление и журналистика. Специализирал е в Полша и Израел.

Плевнелиев: Икономисал съм милиарди на българския народ. По моя си начин - невидимо

Още акценти от генералното интервю, което президентът даде пред "24 часа": Ако България допусне грешка, ако остане в периферията, пасивна, в сандвича на империи,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Марко Семов: Интернет не може да проумее душата

10 години от кончината на чл.-кор. проф. Марко Семов Публикуваме негово пророческо интервю, дадено на 11 юли 1999 г. Десет години, откакто ни напусна чл.-кор. проф.

Йордан Йорданов: 800 млн. лева досега губим от спрения търг за толсистемата

Не я ли направим, оставаме единствената държава, през която се минава като през разорана нива, казва изпълнителният директор на " Контракс" Вероятно ще участваме в изграждането и, но като шерпи.

Плевнелиев: Когато и да дойде смъртта, вече има при кого да ида - при моя ангел (цялото интервю, видео)

Още акценти от генералното интервю, което държавният глава даде пред "24 часа": Не искам втори мандат веднага след първия. Продължавам да работя за България - да си говоря с хората,

Акад. Светлин Русев: Разложението е потресаващо! Никой на никого не вярва

Комплексът за малоценност е готов да отрече всичко - нещо като публичен донос срещу хора, постигнали и изстрадали творческата си съдба Светлин Русев е художник на съзерцанието и вкаменената

Николина Ангелкова: Концесионери не връщат два плажа на държавата

Отдаваме под наем под условие Слънчев бряг-север и Несебър-юг, за да спасим сезона и да имат стопани, казва министърът на туризма в оставка - 36 ст. за чадър и 36 ст. за шезлонг.

Велик китайски лингвист почина на 111 години

На 111 г. почина видният китайски лингвист Чжоу Югуан. Той остана в историята със създаването на системата “Пинин”, която превръща китайските символи в думи, написани с буквите от латинската азбука.

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Лакираният портокал с 80% по-скъп

Портокалът, който е обработен с лакове и бои, излиза с около лев по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в. "Телеграф". В момента килограм портокали с перфектен външен вид струва около 1,

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Румен Радев - пилотът президент, излиза нецензурираната му биография

Защо са го наричали Мойсей? “Румен Радев. Петият президент” е неофициалната и нецензурирана биография на новия държавен глава. Написана е и е издадена без съдействието и съгласието на Румен Радев.

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

  • Проявите на възпитание са над политическите различия

    Новоизбраният президент Румен Радев и президентът Георги Първанов (2002-2012), за разлика от Петър Стоянов, отсъстваха на откриването на Президентската библиотека на “Дондуков” 2 вчера. Вярно, събитието няма съдбовно политическо значение, но е знаково за 28-те години демокрация, в които живеем. Целият този период освен всичко друго бе и битка за
  • Голямата промяна в годината на Тръмп

    Откъдето и да погледнеш, връщането на капитали и работни места обратно в САЩ си е икономически национализъм ЕДНА новина отвъд Атлантика остана незабелязана и неоценена. А тя бележи историческа промяна в институционалното отношение на американската държава към корпоративната политика на американските компании.