Мандат на РъБъ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5937234 www.24chasa.bg
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Посрещнат с усмивка, този вариант като нищо ще бъде реализиран. Другото е управление на БСП - тежко време за ГЕРБ и реформаторите

Кристина Кръстева прогнозира дали ще се реализира мандатът на РБ, или отиваме на предсрочни избори

Президентът Росен Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на зам.-председателя на СДС Румен Христов.
Президентът Росен Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на зам.-председателя на СДС Румен Христов. СНИМКА: Николай Литов

“ГЕРБ ще се отнесе сериозно към реформаторите.” С тези думи в сряда, 14 декември Цветан Цветанов, който случайна дума никога не изпуска, отвори врата към третия мандат.

Нещо, което до вчера изглеждаше с минимална вероятност, изразено от президента Росен Плевнелиев с надеждата “1 процент шанс - 100 процента шанс”, порасна буквално за ден.

Да не говорим, че когато на 27 ноември прогнозирах, че третият мандат ще е за РБ, а не за Патриотичния фронт, и че Бойко Борисов ще бъде поканен да управлява именно през реформаторите, това прозвуча на (почти) всички като научна фантастика и за него (почти) никой не бе помислил.

Кризите по света и у нас са аргумент №1 да се бяга от предсрочни избори. Независимо кой харесва Бойко Борисов и кой - не, той прекара голяма част от последните денонощия в ада Хитрино, при почернените и при застрашените хора. Да не дава Бог друга трагедия, но безспорно премиерът в оставка внесе успокоение, доколкото такова може да има при такава трагедия. Затова Борисов - премиер, е най-предпочитаният, вариант 1 за носителите на мандата.

Аргумент №2 - шефът на НДК Мирослав Боршош предупреди в интервю пред “24 часа”, че следващите 100 дни ще са фатални за подготовката ни за българското председателство на ЕС. Представим ли се зле, няма как да се скрие и влизаме в историята като първите пишман домакини на Европа.

Вариант 2 - Борисов склонява, но дава за премиер Томислав Дончев или Лиляна Павлова.

Истината е, че българите не искат избори. Искат нови правила. А ако сегашното управление в оставка продължи, но в освежен формат, ще промени Изборния кодекс по буквата на референдума. Има време да го направи, и то по сроковете на Венецианската комисия - година преди редовните парламентарни избори, тоест до лятото, новата система да е фиксирана. Това е всъщност аргумент №3.

Вариант 3 - реформаторите да пробват без ГЕРБ. Такъв просто НЕ съществува.

Минаваме направо на следващия - за момента най-очакван, но в същото време шансовете за който се топят с всеки изминал час:

Вариант 4 - предсрочни избори. Тогава идва златното време за опозицията. Макар и Корнелия Нинова да отрича каквото и да било влияние на “Позитано” 20 върху бъдещото служебно правителство на ген. Радев, такова съвсем не е изключено. Справка - отказът на новоизбрания президент да направи общ временен кабинет с държавния глава Росен Плевнелиев.

Така че правителство на ген. Румен Радев е сериозен риск за ГЕРБ и реформаторите. Реално реториката до парламентарните избори ще се задава от оста “Дондуков” - “Позитано”. И Борисов перфектно го знае. Неслучайно, визирайки несъвършенствата на конституцията, премиерът в оставка призна публично преди два месеца: “Стоянов си беше президент на СДС, Първанов - на БСП, Плевнелиев - наш, колкото и да се стараеше човекът”.

Освен това, ако Борисов склони да прави кабинет с мандата на РБ, ще покаже, че е широко скроен. То времето на чистите управления остана в историята. Е, има го по някои части на света, които обаче не ни служат като пример за върхова демокрация.

А че реформаторите си имат трески за дялане, предполагам, те перфектно си знаят. И през ум не би ми минало да им ги соча. Ще си позволя само една настойчива препоръка - каквото имат да си оправят след развода с Радан, да си го довършват бързо, и то без само да маркират. А освен това да гледат да не се доразпаднат на още съставни частички.

Междувпрочем Борисов и Цветанов също намекнаха, че им предстоят някакви ремонти в къщата на ГЕРБ. И това си е тяхна работа. Между тях и РБ най-генералната разлика е, че в ГЕРБ центробежни сили няма, но пък вероятно не е излишен оглед дали хората са си на местата, или по-скоро дали по места това са им най-подходящите хора.

За да фокусирам накрая прогнозата само върху една - тази за държавата, ето я. В неделя или понеделник Борисов ще се срещне с реформаторите. Преди това той е 2 дни на важен съвет на лидерите на Европа, където евентуално също може да му препоръчат да не бърза с избори...

Та, в края на седмицата Борисов и реформаторите ще претеглят всички “за” и “против” реализирането на мандата и ще дадат знак накъде отиват нещата. Понеже в конституцията изричен запис за това колко време може да се държи той от третия носител не е фиксиран, реално по буквата на чл. 99, ал. 3 в първите два дни на седмицата РБ не е длъжен да го върне на президента. Може да си го държи неограничено. В основния закон е фиксирано само, че при връщането му се отива с предложение за премиер. При благоприятен развой реформаторите и Борисов може да обявят още в началото на седмицата, независимо че срок нямат, че ще пробват правителство, и да започнат да се оглеждат за състава му. И така за Нова година да си имаме нов кабинет на ГЕРБ и на блока.

Да видим дали ще ни се падне този, или някакъв друг късмет.

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо