За елените и хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5948575 www.24chasa.bg

Десетки граждани
сезират институциите
за измислена неправда

ВЪЗМУТЕНИ български граждани (по телевизията казаха, че били “десетки”) сезираха екоминистерството и агенцията по храните заради двойка елени, хрупащи слама пред “Ринг мола”. Случайна госпожа проплака по Нова: “Гледката на животни, затворени в клетка, в мен предизвиква доста остър гняв, в никакъв случай не го приемам за хуманно.” Само дано не види файтоните във Виена, сигурно до Хага ще пише, гняв Божи върху местната община ще стовари.

На кончетата сто процента им е по-студено, отколкото на северните елени, кой знае как страдат, горките, по цял ден теглят пияни от греяно вино и преяли с вурстове и шницели туристи от дворец на базар. Сложили са им сребристи шапчици да им топлят главите и ушите, ама то не стига за истинско хуманно отношение, пък е и унизително, това да не е цирк! Утре като легнат болни, кой ще е виновен?

Както казва госпожата за елените: “Те не могат да се защитят.” Добре, че не докараха бели мечки да зъзнат пред мола, че щеше да има инфаркти. А пък през лятото, ако напускат игуани за атракция в жегата, правителството може да не издържи на екопротестите.

Необясними и невероятни са понякога акцентите в главата на българина, да се чудиш как си крепи вътрешния баланс. Няма да заплюе Стоичков, когато се снима с убити зебри и антилопи, нито когато напада и бие репортери, напротив – тича да му иска автограф, че и детето си мъкне да види героя и вика, че журналистите са виновни, щото го провокират. Не скача срещу сиропиталищата, в които децата растат като диви бурени, подложени на системен физически и психически тормоз, не се потриса от мизерните пенсии и майчински, не го обзема “остър гняв”, когато намерят хлебарка в ученическа закуска, не! Закоравял е, свикнал е да живее с неправдата. Елените обаче го разклащат, за тях донос праща и в новините влиза.

Това ли е най-голямата несправедливост в държавата на абсурдите? Тука, дето, ако нямаш късмет, може акушерка да те ошамари часове след като дойдеш на бял свят! Дали защитниците на горските обитатели са сезирали институциите за пълното отсъствие на адекватни грижи и специализирано образование за болните деца в България, или темата за кърменето в молове им е по-близка?

Какво пък толкоз ще им стане на тия елени, които на минус 50 градуса по Целзий са си тип-топ, ако подремнат не в гората, а пред мола преди Коледа? И как да не са в клетка, ами ако хукнат да бягат из Бистрица и Драгалевци, ако нацелят къщата на някой природозащитник и му бутнат оградата? Да не мисли госпожата, че живеят на печки духалки? Като ѝ е чак толкоз ранима хуманността, да им изплете по един жакет, вместо да искат глоби и рестрикции. Тя обяснява в репортажа, че предпочита креативни маркетингови проекти като “работилници с джуджета”. Няма ли да е прекрасно, ако дечицата ушият чорапки и шапчици на животинките, защо не гледа по-творчески на живота?

Но тази същата будна съвест ревностно крие най-главния си аргумент, само във фейсбук го споделя, не смее да го размахва по телевизията, че идва малко дребнав и еснафски. Стопаните на тревопасните чифтокопитни отнасят най-много псувни, не защото са садисти, нападат ги, защото печелят. Алчни били и хитри, Дикенсови герои направо, ползват животните като панаирджийски мечки, за пари ги гледат и хранят, не от хуманност и обич. Сега, то вярно, че и зоопаркът се издържа от билети, ама откъде-накъде частници ще трупат пачки от елени? За по-хитри ли се имат?

Такъв е българинът, сърцат! Сън не го хваща, като види някой да кешира.

Ами направете си ферми, бе, купете си добитък, извадете си разрешителни, кой ви спира? Предприемчивото бяло население на Южна Африка отглежда в контролирани условия крокодили, лъвове и щрауси, хем туристите да ги гледат, хем после някои да станат на кожени обувки, канапета и шишчета, а други да заминат за зоологическите градини и цирковете. От това по-нехуманно има ли? Но пък от друга страна, госпожата може и да не откаже чантичка от крокодилска кожа за Коледа и от ония щраусовите портмонета с пъпчиците. Не се знае, някой ден и еленско ще ѝ се случи да хапне. Тя, темата за хуманността, е безпределна и всеки по различен начин я разбира явно.

В България е забранено например да се дресират диви животни за цирка, но тия елени никой не ги кара да въртят колела и да прескачат огън. Просто ги показват, това е – пред мола елени, а вътре Дядо Коледа, атракции да искаш. “Злият” им собственик обясни, че са питомни като домашни любимци, не вдигат шум, не плюят семки и не псуват никого.

Финалът на вълнуващата новина е най-чудесен, достоен венец на глупостта. След проверка се оказва, че фермерът все пак ще бъде глобен. Не заради нехуманната клетка или за това, че си гледа рогатите лошо, а защото нямал тапия да ги излага пред мола. Сигурно по-наляво е можело, ама кой да знае!

Човекът и без това си прибра вересиите още когато гръмна “скандалът”, да не дразни госпожите с косматите качулки. Слава богу, все за нещо са се хванали властите, няма да се измъкне безнаказано тоя печалбар!

Но последното изречение е смазващо: “Следващата дестинация на семейството елени е Родопа планина.” Демек до края на същата седмица фермерите започват да печелят от селския туризъм и от скиорите направо в евро. И хич не им дреме за мола и за глобата.

*При тази информация образът на природозащитниците изпада в пълна несъстоятелност, всичките им усилия са обезсмислени, няма страдалци, никой не вика “Помощ!”, заседанието на Страшния съд се отменя, медиите не цитират точки от Наказателния кодекс за измъчване на животни. Вятър работа!

Как ли я е яд госпожата, ама търпи, вероятно все пак е доволна, че са я давали в централната емисия и на всички приятели е разпратила клипчето, щото е готино, кво?

В аматьорските екосреди по принцип не са много по детайлите и очевидните факти, за тях изводът не е примерно, че се излагат, като се тръшкат и раздуват измислени проблеми, а обратното: “Ето, видяхте ли? Аз милея за животните, а обществото нехае! Добър човек съм аз и това е!”

Накрая на онази госпожа може и хубав спомен да ѝ остане от елените.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар