Божидар Лукарски: Авторът на "трика" е Радан - той го измисли. Кунева е най-подходяща за еврокомисар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5952862 www.24chasa.bg

Оставката беше грешка. Защо не подадохме след местните избори? ГЕРБ и РБ щяхме да влезем още по-силни

С лидера на СДС и министър на икономиката в оставка разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Лукарски, защо властта се търкаля на улицата и никой не иска да я вдигне? Само вие се наехте, но я подържахте и не успяхте да я реализирате. Как се докарахме дотук никой да не иска да управлява?

- Тук неточно използваме термина власт. Става дума за отговорност. Ние проявихме отговорност и се опитахме да реализираме мандат. Като лидер на СДС имам морално удовлетворение, че аргументите, които само ние от СДС изложихме, бяха възприети и от колегите в РБ, в ГЕРБ и в ПФ. Всички работиха много сериозно върху програмния документ за управление на евентуално правителство.

- Къде се скъса нишката?

- В дебата

за увеличението

на пенсиите.

- Горанов я дръпна, като не даде парите?

- Не. Всъщност патриотите си държаха на техния приоритет за повишаване на пенсиите. Според Горанов за този бюджет такова увеличение не е адекватно. Имаха разминавания и в числата, и в инструментите, по които да се работи за увеличение на пенсиите. Приоритет бе препъникамъкът, а не персони.

- Едно от знаковите сини лица, които запазиха връзката със синята централа - Александър Йорданов, прогнозира, че се очертават лоши дни за българската демокрация, понеже левицата, която дори не си помисляла до вчера за властта, вече се е върнала наполовина, печелейки президентските избори, а на предсрочните предстояло да спечели другата половина. Беше ли грешка подаването на оставката на кабинета?

- Като седесар почти винаги съм имал еднакво виждане със Сашо Йорданов. Това беше един от аргументите, заради който СДС се опита да реализира мандата.

- Значи рискът да се върне БСП на власт напролет е голям?

- Има такъв риск и той не е малък. Но в крайна сметка отиваме на избори и от нас самите зависи как ще се представим. Действително подаването на оставката беше грешка с оглед на политическата ситуация в момента и на терористичните удари в цяла Европа. Имаше нужда от стабилността, която това правителство вдъхваше, и от това, което успяваше да направи. Не мисля, че резултатът на президентските избори е пряко отражение на партиите в един бъдещ парламент, но времето ще покаже.

На местните избори през 2015 г. БСП се представи трагично, ГЕРБ изключително силно, РБ доста силно. Тогава, ако бяхме решили да подадем оставка, можехме да направим много по-силно присъствие в НС и кабинет с много по-сериозна подкрепа от ГЕРБ и РБ. Не го направихме.

- На две равни части ли се раздели РБ, след като ДСБ излезе от блока?

- Не сме се разделили на две равни половини. Социологията дава по-малко от половин процент на десния проект на Радан Кънев. Не бих искал чисто механично да делим така нещата, защото съм сигурен, че голяма част от привържениците на ДСБ биха припознали много повече ценностите, изразявани от сегашния РБ, особено със силното присъствие на г-н Петър Москов. Не мога да разбера там ще има ли нов десен проект. Това на Христо Иванов “Да, България” ли е? Аз съм сигурен, че много колеги от ДСБ не биха припознали един проект, който се определя като нито ляв, нито десен, като тяхната визия е за дясно пространство. Задкулисни лидери като Кольо Николов от “Агнешките главички” и Иво Прокопиев не мисля, че са най-десните хора на света. Нито пък мисля, че най-дясната ценност на света е финансов успех в съмнителни приватизационни сделки. Има по-сериозни ценности, които изразяваме именно ние, които представляваме в момента РБ.

- В каква кондиция сте за изборите? Вещаят, че може да не влезете в НС?

- СДС от 27 г. е на терен. Не е пропуснал избори. На някои сме се представяли много добре, на други - не. Имаме достатъчно време да се подготвим, да обиколим страната и да покажем нужната кондиция. Опитът за реализация на този трети мандат ни консолидира много в РБ и показа, че

СДС е партия,

която все още

може да задава

дневния ред.

Има всякакви прогнози - включително, че само за ГЕРБ, БСП и ДПС няма риск да не са в парламента. Зависи от нас доколко ще успеем да обясним приоритетите си и да се преборим с популистката вълна, която е актуална в целия свят.

- Обявихте, че отваряте вратите на “Раковски” 134 за широка десница. И че протягате ръка към хората, които през годините са си тръгвали от СДС. Включвате ли тук Костов, Бакърджиев, Софиянски, които си направиха партии?

- Поканата е към хора, не към партии. Всеки е добре дошъл в индивидуално качество. Решението с кого да вървим на избори ще е на националното ръководство на СДС в абсолютна координация с колегите от РБ, защото това е формулата, по която ще се явяваме на избори.

- Когато допреди 2 дни около вас миришеше на власт, се чу, че много хора са ви се обаждали да се предлагат за министри. Какви са тези хора?

- Няма да казвам имена, но част от тях са близки до отцепниците на Радан Кънев. И може би това е поредният трик, който се върти. Защото цялата тази работа тръгна от едно интервю за вас...

- Да, нека да изчистим веднъж завинаги целия този хит с “трика”, който започна от интервю, което ми дадохте в изборната нощ на 2014 г. Това е дума, която вие неволно изтървахте пред мен в еуфорията, или?

- Аз я изтървах може би защото съм пределно честен. Затова сега си подбирам по-сериозно думите. Тази дума я ползват медии, които доста услужливо работят за неродения проект на г-н Кънев. Понеже съм много лоялен към колегите, досега не съм казвал, че авторът на цялата тази стратегия е Радан Кънев. Той цъфна на един изпълнителен съвет на РБ преди парламентарните избори, извади лист и каза: “Ние, докато всички не подпишем декларация, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ и няма да управляваме в правителство с премиер Бойко Борисов, аз няма да ходя с вас на избори. Изобщо спираме реденето на листи.” Ние тогава го попитахме: “Защо ни в клин, ни в ръкав идваш с тази бомбастична мисъл?” Той каза: “Това е моето твърдо убеждение за пред нашите избиратели, които не са избирателите на ГЕРБ. Ние трябва да им дадем ясна алтернатива на ГЕРБ. Ако не го подпишем, ДСБ вече не върви с вас.”

Тогава аз, а и други го попитахме: “Ти наясно ли си, че това е единствената формула, с която ние можем да реализираме наши програми - да участваме в управление заедно с ГЕРБ? Абсолютно е ясно, няма как да имаме 120 депутати.”

Той тогава каза: “Да, наясно съм, но не трябва да го казваме на нашите избиратели, за да съберем по-голям резултат. После вече след изборите какво ще правим и че е ясно, че само с ГЕРБ и с Борисов може да се коалираме, това ще си остане само тук, на тази маса.”

Така че авторът на трика всъщност е Радан Кънев. Просто аз бях прекалено честен - първо, да го кажа и второ, да не разказвам нещата от кухнята.

- Имате ли свидетели?

- На този ИС имаше поне 10-ина свидетели. Както имаше 30-ина, когато Трайчо Трайков заяви, че ще застане между двата тура зад десния кандидат г-жа Цачева. А като го казах, се отметна. Някои хора обичат да забравят какво са говорили и да си измиват ръцете. Аз не съм от тях.

- Повече от 2 г. търпяхте подмятания за “трика”, а той бил на Кънев?

- Досега го премълчавах в името на блока. Вече не сме заедно и няма защо да го премълчавам. Там бяха и Атанас Атанасов, и Петър Москов, и Веско Пенев, мисля, че и Корман. От ДБГ бяха със сигурност Даниел Вълчев, Митко Танев. Айде да не ми приписват стратегии, които не съм измислил, макар че тогава бях шеф на щаба.

- Закъсняваме ли с номинирането на еврокомисар? И дали блокът би застанал зад издигането на Меглена Кунева като наш кандидат за ЕК?

- Тази тема не е обсъждана. Към края на януари вече ще сме се забавили с излъчването на кандидат за еврокомисар. Моето лично мнение е, че няма по-подготвен човек за поста от Кунева.

CV

Роден на 23 юни 1972 г.

Завършил Националната гимназия за древни езици и култури

Магистър по право от СУ "Св. Кл. Охридски"

От 2008 г. е адвокат

В периода 2003-2007 г. е зам.-кмет на столичния район "Младост". Преди това е главен секретар на района и юрисконсулт на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

През 2013 г. е избран за лидер на СДС

От 2014 г. е министър на икономиката

Женен, с две деца

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди