Отец Алексей: Суеверията са излишни пред Бога и ни отдалечават от него

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5954985 www.24chasa.bg

Отец Алексей Атанасов е на 34 г. Служи в морския храм “Св. Николай Чудотворец” във Варна. Завършил е богословие в Шуменския университет. Баща е на 4 деца.

- Отче, как трябва да се подготвим за Бъдни вечер и за Рождество Христово и как да се предпазим от суеверията по светлите празници?

- Подготвяме се не за Бъдни вечер, а за Рождество Христово. За да не бъде човек повърхностен християнин, подготвяйки се за празника, трябва да отдели време, да отиде в храма на богослуженията, да се подготви за изповед и да се срещне със свещеник, за да може да се причести на празника. Това е най-важната подготовка. Със сигурност медиите сега ще ни залеят с един куп поверия и суеверия, свързани с Бъдни вечер, но всичко това е суета. Самата дума суеверие означава напразно, суетно вярване, суетене около неща, които не се отнасят до истината за празника. Суеверията и суетата са излишни пред Бога и всъщност ни отдалечават от Него. Понякога ставаме смешни в неговите очи със суеверията си, но човек е склонен да повярва в какво ли не, само и само да заобиколи истината за нашата вяра. А истината за този празник е, че се ражда Спасителят на човеците - Иисус Христос.

- Кои са най-често срещаните суеверия, които са в разрез с религията?

- Свързани са с трапезата - че трябва да се сложат нечетен брой ястия, че трябва да се сложи паричка в питката и непременно вечерята да се прекади с тамян. Първо, откъде е станало известно, че нечетното е по-свято от четното число? И кое от всички нечетни е най-свято? И ако през целия пост хората не са постили, то е абсолютно безсмислено само на Бъдни вечер да се слагат постни ястия. А паричката е за късмет. Разбира се, който я намери, ще има късмет и пари цяла година! Някак си доста евтино и лесно е всичко това. Прекадяването с тамян е хубава традиция, но не като някакъв магически ритуал. То има смисъл само когато сме се помолили в същото време, защото издигащият се дим от тамяна е символ на молитвите, които отправяме към всевишния Бог. Кадене без молитва също е суета. А молитвата идва, когато имаме силна вяра и желание да бъдем с Бога. Бил съм свидетел на Божията милост към хора, които идват в храма с такава силна вяра.

- Разкажете за коледно чудо във вашата практика?

- Миналата година на Бъдни вечер, малко преди да си тръгна от храма, към 17 ч, влязоха двама мъже с бради. Имаха източни черти и на турски се опитаха да ми кажат нещо. Аз не разбирах нищо, но точно в този момент се оказа, че в храма е една жена, която добре знае английски и ни помогна с превода. Оказа че, че мъжете са моряци, турци, но приели християнството - показаха ми кръстчетата си под блузите. Единият ме помоли да се моля за майка му, която е онкоболна. Бяхме толкова щастливи, че в точния момент се намери кой да ни превежда и молитвата на човека да бъде чута. А вторият случай, който знам, е с една жена, вече на средна възраст, която нямала деца и лекарите не ѝ давали надежди. На 24 декември дълго се молила на Бог в храма, за да я дари с дете. И след няколко седмици чудото станало, тя забременяла. Затова не бива да осуетяваме живота си, както тези хора, както всички, за които четем в Евангелието, са търсили Бога, лична връзка с Него, така да правим и ние. И какъв по-добър повод от рождения Му ден!?

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо