Терористът в нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5960617 www.24chasa.bg


Или как смъртта
на хора започна
да се употребява
за пропаганда

В БЕРЛИН-ШПАНДАУ 600 души се занимават с вероятно най-отвратителната работа на десетилетието. Те са онези, които трият обидни, престъпни или опасни съдържания от фейсбук.

Доскоро триеха порнография и сцени с брутално насилие. Напоследък се налага да трият все повече коментари на омраза, снимки, унижаващи реални личности, заплахи, обиди, граничещи с престъпна перверзия...

В този тим никой не издържа повече от шест месеца. Хората, които изриват цялата дигитална мръсотия, която човечеството е в състояние да изсипе, се разболяват от нея.

Имат депресия, бърнаут.

Досегът с

най-черното в

човешките души

е токсичен

и води до разпад. Доказано.

През последните дни две трагични събития показаха по смразяващ кръвта начин как дигиталната отрова се е пропила и в българското общество и то е разделено както никога досега. Вече дни наред след катастрофата с руския Александровски хор и кончината на британския поппевец Джордж Майкъл се водят битки чия смърт е по-трагична.

Споровете се водят по всички линии – про и контра Русия, про и контра Европа, про и контра хомосексуалните творци, про и контра военната музика и да не изброявам.

Обещах си, че в този текст ще спомена имената на починалите само веднъж. Защото прекомерната им употреба се превърна също в злоупотреба с имената и мъката на близките им и от двете страни.

Мисля, че последният път, когато имаше такова разделение про и контра, бе след промяната. Когато се оказа, че освен съседи, родители, братя, сестри и приятели сме и привърженици на съвсем различни партии и политически течения. Имаше разводи, раздели, прекратяване на приятелства... Но нямаше фейсбук, за да видим колко голям е обхватът. Сега буквално пред очите ни обществото се разпада,

сякаш е

облъчено с

радиоактивен

боклук

Дигиталният явно има същите свойства.

Фейсбук се оказа коварна идея. Уж трябваше да сближава хората по алгоритъм, а се получава обратното. Според психолози онлайн общуването провокира хората да показват страни от себе си и да казват неща, които никога не биха се осмелили в реална комуникация. Сигурно сте го забелязали – в чатове с приятели или в затворени групи с познати разказвате истории, за които иначе се налага първо да сте изяли “чувал сол заедно”, за да ги доверите.

За съжаление, платформата дава възможност и за голяма анонимност, която отприщва у някои буквално сатанински черти. Те се нахвърлят върху познати и непознати с обиди, заплашват, дискредитират, измислят си, клюкарстват. Според фейсбук защита от това трябва да дава функцията “блокиране”. През последната година моят списък с блокирани набъбваше в геометрична прогресия, ако някой път реша да премахна блокадата, се опасявам, че пак наяве ще излезе един цял Азкабан.

Комуникацията в тази платформа става все по-трудна,

там се води

война

И както злоупотребата с последните трагедии показва – война, която няма страх нито от смъртта, нито от бог, нито от елементарната човешка почтеност. Разделението в обществото ни, опасявам се, вече е толкова необратимо, че на помощ трябва да се притече църквата. Нужно е отново да се разберем като общество кое е добро и кое зло, и ако това не могат да сторят съд и държава, то дано ни помогне вярата в Господ или уважението към добродетелите, които той проповядва.

 

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата