Терористът в нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5960617 www.24chasa.bg


Или как смъртта
на хора започна
да се употребява
за пропаганда

В БЕРЛИН-ШПАНДАУ 600 души се занимават с вероятно най-отвратителната работа на десетилетието. Те са онези, които трият обидни, престъпни или опасни съдържания от фейсбук.

Доскоро триеха порнография и сцени с брутално насилие. Напоследък се налага да трият все повече коментари на омраза, снимки, унижаващи реални личности, заплахи, обиди, граничещи с престъпна перверзия...

В този тим никой не издържа повече от шест месеца. Хората, които изриват цялата дигитална мръсотия, която човечеството е в състояние да изсипе, се разболяват от нея.

Имат депресия, бърнаут.

Досегът с

най-черното в

човешките души

е токсичен

и води до разпад. Доказано.

През последните дни две трагични събития показаха по смразяващ кръвта начин как дигиталната отрова се е пропила и в българското общество и то е разделено както никога досега. Вече дни наред след катастрофата с руския Александровски хор и кончината на британския поппевец Джордж Майкъл се водят битки чия смърт е по-трагична.

Споровете се водят по всички линии – про и контра Русия, про и контра Европа, про и контра хомосексуалните творци, про и контра военната музика и да не изброявам.

Обещах си, че в този текст ще спомена имената на починалите само веднъж. Защото прекомерната им употреба се превърна също в злоупотреба с имената и мъката на близките им и от двете страни.

Мисля, че последният път, когато имаше такова разделение про и контра, бе след промяната. Когато се оказа, че освен съседи, родители, братя, сестри и приятели сме и привърженици на съвсем различни партии и политически течения. Имаше разводи, раздели, прекратяване на приятелства... Но нямаше фейсбук, за да видим колко голям е обхватът. Сега буквално пред очите ни обществото се разпада,

сякаш е

облъчено с

радиоактивен

боклук

Дигиталният явно има същите свойства.

Фейсбук се оказа коварна идея. Уж трябваше да сближава хората по алгоритъм, а се получава обратното. Според психолози онлайн общуването провокира хората да показват страни от себе си и да казват неща, които никога не биха се осмелили в реална комуникация. Сигурно сте го забелязали – в чатове с приятели или в затворени групи с познати разказвате истории, за които иначе се налага първо да сте изяли “чувал сол заедно”, за да ги доверите.

За съжаление, платформата дава възможност и за голяма анонимност, която отприщва у някои буквално сатанински черти. Те се нахвърлят върху познати и непознати с обиди, заплашват, дискредитират, измислят си, клюкарстват. Според фейсбук защита от това трябва да дава функцията “блокиране”. През последната година моят списък с блокирани набъбваше в геометрична прогресия, ако някой път реша да премахна блокадата, се опасявам, че пак наяве ще излезе един цял Азкабан.

Комуникацията в тази платформа става все по-трудна,

там се води

война

И както злоупотребата с последните трагедии показва – война, която няма страх нито от смъртта, нито от бог, нито от елементарната човешка почтеност. Разделението в обществото ни, опасявам се, вече е толкова необратимо, че на помощ трябва да се притече църквата. Нужно е отново да се разберем като общество кое е добро и кое зло, и ако това не могат да сторят съд и държава, то дано ни помогне вярата в Господ или уважението към добродетелите, които той проповядва.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Тайният клиент” да е таен наистина

    Хубава е идеята чрез “таен клиент” да се проверява работата на държавната администрация. Всички сме висели пред гишета, всички сме ругали за загубено време пред тях, всички сме патили от забавени документи, грубост и безхаберие на служители в нея. Затова сега като манна небесна идва новината, че се пишат сценарии как тайни клиенти да ловят мудния
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,