Завещание на седмицата: Сякаш не бяхме толкова прости

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5970770 www.24chasa.bg

Заради тарикати, които се опитаха да преминат през аварийното платно, хора бедстваха в колите си часове  на магистрала “Тракия”

На 30 декември България попадна в бедствие, заради което извадиха бронетранспортьори и бяхме свидетели на героизъм в мирно време заради няколко сантиметра сняг на магистрала “Тракия” в района на Айтос.

Какво се случва? Прибирайки се нетърпеливо към родните си места, четири-пет коли изпреварват снегорините и се бухват в пряспата на магистралата. След тях се нанизват още 20-30 коли.

Верижна зимна катастрофа - банална история. Но заради тарикатите, които се опитват да преминат през аварийното платно, в продължение на десетки часове стотици хора бедстваха в колите, защото задръстването пречи през аварийната лента да преминат снегорини, линейки, пожарни и каквото трябва.

Затваря се магистрала, но някакъв тарикат с тир тръгва да изпреварва по тесния стар път, обръща се и затапва и обходния маршрут.

Прочетете във фейсбук какво разказват очевидците. Всичката простотия, която може да видите предпразнично край софийските молове - неправилно изпреварване, неспазване на дистанция, каране в аварийната лента, свиркане, святкане. И това в условията на пресен сняг, вятър и мъгла. Някога шофьорите, като тръгваха на зимен път, се запасяваха с метли, вериги, сменяха гуми, вземаха топли дрехи, храна, вода. Сега благодарение на магистралата или поради общото опростачване населението загуби всякаква отговорност към природата.

Понякога се случват такива явления, които не са предвидими и човек трябва да се пази. Не можеш да очакваш снегоринът да излизва всяка снежинка, преди да е паднала. Когато караш в зимни условия, дистанцията трябва да е два пъти по-голяма, защото спирачният път е по-дълъг. По-добре да спреш и да изчакаш почистването в някое кафе край пътя, отколкото да напираш да изпревариш всички, защото ти си пич и всичко ти се получава.

Никога, ама никога не бива да се кара в аварийното платно. То е за коли в авария или за линейки, снегорини и друга форма на пътна помощ. Който го прави, е престъпник и трябва да лежи в затвора, защото така може да причини смърт (от забавена линейка например) по непредпазливост в условията на евентуален умисъл. Още по-безотговорно е това да прави водач на тежък камион, както за пореден път се случи край Айтос. И тук санкцията трябва да е конфискация на превозното средство. Собствениците трябва да си възпитат шофьорите.

Това ви го казвам като човек, изпитал на гърба си ударната сила на тир в аварийното. Не го пожелавам на никого.

И ако в случая трябва да се търси някаква отговорност от държавните органи, тя е за това, че въпреки очакванията не спря тировете още от обед. Както и че не прати масово КАТ и ДАИ по натоварените участъци, за да намалят скоростта заради лошото време.

Свидетели сме на колективна глупост и липса на елементарно чувство за самосъхранение и безотговорност.

Много емоции предизвика оня горски човек, който се бе качил на Ботев връх зимъска и се хвърлиха 20 хиляди лева за издирвателни мероприятия, а планинските спасители рискуваха живота си.

А за това колко са? Българите не мислят, защо са толкова арогантни. Заради чалгата, “Биг Брадър”, плана “Ран-Ът” и Гери-Никол, както биха казали традиционалистите русофили.

Заради фейсбук и хибридната война, които отпушиха разрушителни страсти, както казват русофобите и другите аналогови граждани.

Не знам, не се наемам да кажа, но знам, че много опростяхме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,