Подсъдно ли е да станеш баща на 15?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5974860 www.24chasa.bg

Не трябва да влизаме в казуса “деца раждат деца” като слон в стъкларски магазин

13-годишната Златка роди първото бебе за 2017 г. и това радостно събитие стана повод за обществено раздразнение и възмущение. Бащата на детето - 15-годишният ром Ангел, може да лежи в затвора 6 г. за това, че е направил дете на приятелката си. Или да плати глоба.

Питам се подсъдно ли е да станеш баща на дете, пък макар и на 15 години? Вярно, у нас периодично осъждаме морално случаите, в които деца раждат деца. Но можем ли да налагаме насилствени мерки върху морала и разбиранията на хората? В нашето общество те са различни за различните малцинства и общности.

За какво наказва законът малолетния баща? За това, че на 15 години е правил секс? Да не би да е единственият?

Правят го и

15-годишни

българчета,

но като уж по-умни преди това слагат презерватив. Затова 6-те години затвор за малолетния баща стоят мракобесно и смешно. Та Ромео и Жулиета са били на по 14-15 г., когато са се влюбили и имената им са надживели вековете. Това може би е най-голямата и най-красива любовна история на света.

Да, знам, че има закон. Но в конкретния случай виновникът не е малолетният баща, нито малолетната майка, а може би техните родители, които не са ги опазили по нашите закони. Казусът е сериозен и с това, че нарушавайки законите ни, тези “деца” и техните родители, които са го допуснали, съвсем не нарушават ромските обичаи и са напълно в рамките на техните манталитет и културни особености.

В тяхната общност е неморално да правиш секс и да не раждаш деца. (Впрочем този мотив го има и в християнската култура.)

Факт е, че

ромите трябва

да вървят към

интеграция с

модерните

общества

- да посещават редовно училище, за да се образоват, да си намират добре платена работа, за да не мизерстват и да не пребивават вечно в престъпния контингент на всяка държава. Не трябва обаче да влизаме в този заплетен казус като слон в стъкларски магазин.

Ако с присъда за затвор за 15-годишния баща на първото бебе за 2017 г. у нас си мислим, че сме решили проблема, дълбоко се лъжем. Също - ако вкараме родителите на малолетните майка и баща в затвора.

Та това само

ще задълбочи

пропастта

между българи и роми, допълнително ще усили междуетническото напрежение. Не виждам социалния смисъл на това действие.

Шушукаме и се възмущаваме как е възможно у нас деца да раждат деца. Но ако се върнем с 30-40 години назад, това се е случвало и с нашите майки и бащи. Самото разбиране за това кое е детска възраст днес и кое - юношеска, се променя във времето.

Биологичното съзряване и сега, и преди 1000 г. става на една и съща възраст - 12-13 г. Проблемът е, че се увеличава дистанцията между биологичното и социалното съзряване. Социалните ограничения върху сексуалното поведение в различни епохи са били различни.

Например днешните млади все по-често избират

да създадат

поколение отвъд

35-те, че и

отвъд 40-те

- възраст, която само преди 3-4 десетилетия беше определяна от лекарското съсловие като твърде късна и рискова за създаване на потомство. Е, защо не санкционираме такива родители?

Истинският проблем е друг: ромите не са убедени, че образованието ще им носи социални ползи. Ако обаче това бъде постигнато, образованието и просвещението в тази общност ще станат номер 1, както е в моята глава. Първо да се изучиш, а после да мислиш за семейство и деца и за всички останали неща.

Но от социално-демографска гледна точка не е ясно доколко рационално е това поведение. Дали демографски сринатото ни общество има полза от него? Има я и другата крайност - все повече жени да не искат да раждат деца, втурвайки се да правят кариера.

  • Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си. И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо