Бисер Димитров: Стоян Марков и Огнян Дойнов ме изстреляха в орбита

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5976341 www.24chasa.bg
Бисер Димитров в София през 2014 г.

Това е последното интервю на Бисер димитров пред "24 часа", публикувано на 12 юли 2014 г.

“Питайте каквото ще питате, но пред Джим Портър съм казал всичко. Той бе анализатор №1 на дискаджийския бизнес, всепризнат авторитет, гуруто в тази област близо 25 г., в които се появиха и изчезнаха стотици компании, бяха направени и изгубени трилиони долари.”

Това са първите думи на Бисер Димитров, когато идва на срещата с “24 часа” в центъра на София. Дошъл е на родна земя предния ден, връща се в Силиконовата долина на другия и няма време за губене. На въпрос дали 9 г. по-късно може да потвърди всяка дума пред Портър, учудено казва: “А вие как мислите? Основите на компютърната индустрия в България бяха поставени от проф. Иван Попов и продължени от шеф Дойнов!” Така Димитров нарича някогашния си бос Огнян Дойнов. Ето какво каза още бизнесменът пред Алексения Димитрова:

- Чували ли сте, че ви наричат и човека на Луканов в Силиконовата долина?

- Това са глупости. Но какво ли не съм чувал - включително, че ме е изпратил с $ 20 млн. С Луканов нямаме приятелски отношения от началото на 80-те г. Не съм негов фен. Признавам му качествата на международник и интелект, но дотук. Не мога да бъда неговият човек. Мен са ме изстреляли в орбита Стоян Марков и после Огнян Дойнов. Не мога и никога не съм си сменял лагерите, дори в моменти на трудност.

- С какво се занимавате сега?

- С това, с което и преди -дискаджийски бизнес - вече 40 г.

- Пред Портър казвате, че забавянето след скандала “Гигасторидж” във Франция през 1996 трудно можело да бъде наваксано. Как завърши тази история?

- С пълна победа.

- Продължихте ли да работите в Калифорния?

- В Силиконовата долина! Аз съм бил само там. Стартирал съм през 1980 г., благодарение на шеф Дойнов и вече 34 г. съм там - постигнал съм върха на професионалната си позиция.

- А “Гигасторидж”?

- Приключихме през май 1999 г. След това станах до 20001 г. вицепрезидент на “Рид Райт” - най-големият независим производител на магнитни глави в света. Дойнов ме помоли, преди да почине, ако съм си надвил на масрафа, а аз съм, да се върна в България да направим нещо. Приватизирахме “Инкомс”, но нещата не поеха в желаната от мен посока, благодарих на партньорите и си тръгнах. Имахме лош късмет с азиатската криза - огънаха се краката на първоначалните инвеститори от Азия и трябваше да бъдат заменени за 21 дни с европейски, за да не пропадне приватизационната сделка. Познайте кой я финансира.

- Кой?

- Цветан Василев. На 25.10. 2002 г. След като се разделих с партньорите от “Инкомс”, получих срещу моите дялове телефонния завод в Белоградчик и почнах да го развивам. Купих от “Сименс” целия им бизнес за мобилни телефони на изток от Германия, купих от АЕГ целия бизнес за дектелефони, опитахме да направим нещата в България, но

тукашната корупция

е непоправима

Въпреки че това бе най-добрият по параметри продукт в Европа, собствениците и управляващите на БТК избраха да работят с китайски колеги, които бяха направили неуспешно копие на нашия телефон. Поради което уволних всички. Като теглихме калема с моя партньор, видяхме, че загубихме 7-8 млн. евро. Изкупих неговите акции и сега имам други планове за завода.

- Какви?

- Като се реализират, ще разберете. Това е мой частен бизнес, извън основния - дисковете. Мога да си позволя понякога да загубя няколко милиона тук, няколко милиона там, да спечеля няколко милиона тук, няколко милиона там. Това не са от куфарчетата. Плащам си данъците и в САЩ, и в България. Слава богу, САЩ е уникална държава - разни смешници не могат да си правят каквото искат, независимо на какви позиции са.

- Вече имате ли американско гражданство?

- След случая “Гигасторидж” ми дадоха. Докато разследват някого, не могат да му дадат гражданство. Но във Франция има достойни хора. Вицепремиерът представи моето досие от службите, за да бъде ясно на съда за какво става дума. Такъв кураж няма кой да прояви в България, но аз се радвам на добри приятели. 13 г. се разправяхме, загубихме много време, емоции и пари, но успяхме да докажем, че сме невинни.

- Интервюто с вас e единственият български експонат в музея на компютрите.

- Разбира се. Ние бяхме първите със скромните $ 4,5 млн., с които почнахме. Конкурентни компании инвестират колосални суми от порядъка на $ 100 млн.

- Откъде тези пари?

- От CWB Банк във Виена, френската държава и частни инвеститори. Аз тогава нямах пари и не бях инвестирал, Огнян Дойнов - също. “Мултигруп” участваше за 4 седмици, но по настояване на френската страна им върнахме парите и приключихме взаимоотношенията. Но проектът се разви добре. Моите инженери от онова време сега са много известни. Например създателите на фирмата “Тесла” за електромобили, които са модата на автомобилостроенето в момента, създателите на електронните книги и т.н. са някогашни инженери от моята фирма BMI. И в момента моите инженери продължават да са в едни от най-престижните компании в IT бранша.

- И какъв е бизнесът ви?

- Имам удоволствието да контролирам всичко, наричено тестване на магнитни глави и дискове. Останали са само 2 компании, контролиращи 90% от бизнеса, а останалите 10% се контролират от “Тошиба”. От мен частично зависи какво да се направи в тоя бранш. С това се съобразяват цялото ръководство на “Сийгейт” и “Уестърн Диджитъл” - мои бивши началници от “Рид Райт”. Ние сме като едно семейство - познаваме се. Не сме много, но всичко зависи от нас. Защото

цялата памет на

Земята е на нашите

устройства

Няма значение дали е “Гугъл”, “Майкрософт”, “Яху”, или “Фейсбук” - всичко се пази на наши устройства - те са циментът и тухлите за съхраняване на цялата памет на света.

- Върхът на кариерата!

- И още може, макар че съм на 65. Партньорът ми е на 80 и всеки ден ходи на работа. Той е единственият инженер отпреди - гуруто на дискаджийския бизнес, който продължава да създава интелектуална собственост и да контролира чрез нашите компании 100% от тестването на магнитни глави, дискове и крайния продукт - дисковото устройство. Ние сме стандартът в индустрията за тестване с интелектуалната собственост, която сме разработили и защитили с десетки хиляди патенти. Имаме 100% пазар. Включително японски и китайски производители идват при нас.

- Мислех, че сте се отказали...

- През 2001-2002 г. се отказах, защото дойдох в България. Загубих си времето докъм 2009-2010 г. в телефонния завод.

- Май оттогава избягвате да общувате с българи?

- Общувам, но не с администрацията - това е загуба на време. В Силиконовата долина ползвам българския интелект. И предпочитам да съм най-глупавият в целия екип.

- Споделяте мисълта на Форд: “Аз бях един глупак, обграден от умни хора?

- Абсолютно. Трябва наистина да си голям глупак, ако искаш да си най-умният. Моят български екип е малък, но доста добър. Но основно разчитам на руснаци, по-точно - на руски евреи. 80% от нашите инженери са руснаци или руски евреи. За евреите - само добро! В Силиконовата долина

няма компания, в

която да няма

изявени руски мозъци

Или главният технически ръководител, или водещите инженери са от руски произход. Вие тук се възмущавате от руско робство, но Путин е най-великият държавен ръководител на земята и това е без всякакъв коментар. След него идва Меркел, но тя е категории под него. Няма по-добър от него. Можете ли да отречете какъв мозък е Сергей Брин от “Гугъл”? В Силиконовата долина всички имат респект към руснаците, а вие тук се правите на...

- Защо пред Портър не казвате нищо за проекта “Нева”?

- Ами защото не съм участвал, нито имам представа за него в детайли. Това е една невероятно успешна търговска операция с много съмнителна технологична реализация. От тази операция България спечели много пари, но как са използвали продуктите - това не е моят бизнес. Нито аз, нито шеф Дойнов сме участвали. Не вярвах, че е възможно да не дойдат после съветските органи и да потърсят сметка на хората, изхарчили $ 500 млн. Но те май теглиха чертата и продължиха.

- Говори се, че някои са взели доста покрай тази програма.

- Всеки преценява какво прави и си носи отговорност. Иначе

с моя шеф Дойнов

сме стартирали с по

$ 500 и с качествата, които имаме, сме стигнали до това, което сме сега.

- Познавахте ли се с Луканов?

- Да, но бяхме врагове. Той възнамеряваше да ме държи в затвора, докато е възможно. Имахме и различни виждания за бъдещето на България. Иначе може би съм единственият, който има дисково устройство, произведено от “Нева” - 30 мегабайта. Пазя си го в моя музей в Силиконовата долина - не съм го предал на музея.

- Едва ли ще ви повярват, че не сте били свързан с “Нева”...

- Не само че не съм, но съм любопитен какво са събирали службите за мен. Следващият път, като дойда в България, съм решил да си прочета досието и да се пенсионирам.

- За какво ви е да се пенсионирате в България?

- Ще получа пенсионерска карта за градския транспорт. Много обичам да се возя на трамвай. Вижте какво съм си купил - трамвайни билетчета. Редовно се возя на трамвай.

- На кого дължите шеметната си кариера?

- Не на баща ми или на тъста ми. Тъстът ми бе много близък приятел, прекрасен човек, Иван Вачков, но не ме е уреждал - умря през 1980 г.

- И жена ви е направила впечатляваща кариера в САЩ...

- Жена ми е герой. Тя е първият адвокат от български произход в Калифорния. Започна от нула и сега има собствена малка юридическа компания - представител на щата в един от окръзите при изземането на деца, които не са гледани добре от родителите си. Жена ми е много добър адвокат, но не може да се сравнява с мен, защото I am the best (Аз съм най-добрият! - бел. авт.).

- Какво работят децата ви?

- Имам 2 деца. Едното е от Евгения Вачкова, с която съм женен 37 г. От първия брак имам дъщеря, която не е зам.-министър на здравеопазването, както твърдеше Таня Дончева, за което ми се извини. Работи в туристическия бизнес. На двамата ми внуци съм поставил високи цели. Синът ми от втория брак е програмист.

- При вас ли работи?

- А, не! Никога! С роднини не работя - това не е здравословно нито за тях, нито за бизнеса.

- Защо продадохте къщата си в Монтерей?

- Направих шортсейл. Ще обясня - сега в САЩ има закон. Ако къщата е оценена за $ 3 млн., а аз съм теглил 2 млн. кредит, продавам я за $ 1,3 и двете страни са доволни, но не и банката. За първи път изработих банката със средствата на закона. Те загубиха над $ 1,5 млн. Много е приятно тези пиявици да бъдат наказани.

 

  • Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Ще стане ли омикрон омегата на пандемията

    Сега, през зимата на 2022 г., светът логично се пита няма ли да има най-после край пандемията? Нали още в началото на 2020 г., когато ужасът на коронавируса ни скова, имаше плаха надежда, че всяка пандемия трае две години и после отпуска хватката си. И ето че днес все повече утвърдени експерти смятат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо