Не съм Ванга, но за промяната няма мнозинство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5985256 www.24chasa.bg

Важни стъпки се правят за по-следващи избори

Не мисля, че в Народното събрание в момента има силна подкрепа за радикална промяна на изборната система. И във връзка с приказките по адрес на тази система трябва ясно да бъдат казани няколко неща:

Първо, по въпроса за референдума още няма решение на ЦИК. Защо? Защото организаторите на подписката обжалваха решението на ЦИК във Върховния административен съд.

И сега в 44 секции се извършва повторно преброяване на гласовете. Резултат няма и скоро няма да има.

Така че аз не виждам какво може да се обсъжда от това Народно събрание, след като

няма официално

решение на ЦИК

За тези 12 000 гласа, които уж не стигат, за да бъде признат този референдум за валиден, не знаем така ли е, или не е така. И какво точно ще обсъждат тогава депутатите?

Второто, което не е ясно: имаше едно много просто въпросче в бюлетината за референдума и то беше за партийната субсидия. Защо всички така спешно го забравиха? Още повече че там няма проблем. Ако ЦИК се произнесе, че има решение на референдума задължително, или не,

сменя се

числото

11 лв. на глас

с някакво друго

Съществени смени във вида на изборната система не се правят за следващи избори, а за по-следващи. Това е световната практика, това е препоръката на Венецианската комисия, а и на изборни експерти.

Не може един парламент да променя изборната система коренно и категорично за избори, на които самият той ще се явява. Това може да се случи на по-следващи избори.

Затова нека първо видим как би могло да мине подобно предложение. И без да се правя на баба Ванга, казвам, че то няма как да мине.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато партийните кавги изместят смисления дебат

    България, оказа се, е сложила прът в колелата на Истанбулската конвенция на европейско равнище. Защото, когато една от държавите изрази несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията. Все пак различни държави, които вече са я ратифицирали, могат да си я прилагат.  Така че не бива да се правят трагедии - около Истанбулската
  • Колко струва човешкият живот

    Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.