Не съм Ванга, но за промяната няма мнозинство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5985256 www.24chasa.bg

Важни стъпки се правят за по-следващи избори

Не мисля, че в Народното събрание в момента има силна подкрепа за радикална промяна на изборната система. И във връзка с приказките по адрес на тази система трябва ясно да бъдат казани няколко неща:

Първо, по въпроса за референдума още няма решение на ЦИК. Защо? Защото организаторите на подписката обжалваха решението на ЦИК във Върховния административен съд.

И сега в 44 секции се извършва повторно преброяване на гласовете. Резултат няма и скоро няма да има.

Така че аз не виждам какво може да се обсъжда от това Народно събрание, след като

няма официално

решение на ЦИК

За тези 12 000 гласа, които уж не стигат, за да бъде признат този референдум за валиден, не знаем така ли е, или не е така. И какво точно ще обсъждат тогава депутатите?

Второто, което не е ясно: имаше едно много просто въпросче в бюлетината за референдума и то беше за партийната субсидия. Защо всички така спешно го забравиха? Още повече че там няма проблем. Ако ЦИК се произнесе, че има решение на референдума задължително, или не,

сменя се

числото

11 лв. на глас

с някакво друго

Съществени смени във вида на изборната система не се правят за следващи избори, а за по-следващи. Това е световната практика, това е препоръката на Венецианската комисия, а и на изборни експерти.

Не може един парламент да променя изборната система коренно и категорично за избори, на които самият той ще се явява. Това може да се случи на по-следващи избори.

Затова нека първо видим как би могло да мине подобно предложение. И без да се правя на баба Ванга, казвам, че то няма как да мине.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Има ли чума, или не, думата да е на експертите

    Кажи-речи половината лято мина под знака на чумата по козите и овцете в Странджа. Броженията дойдоха преди всичко от една група хора, които се втурнаха да защитаваг козите на баба Дори, включиха се дори и политическите опоненти на правителството. Направи се внушението, че властта не мисли за народа,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,