Не съм Ванга, но за промяната няма мнозинство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5985256 www.24chasa.bg

Важни стъпки се правят за по-следващи избори

Не мисля, че в Народното събрание в момента има силна подкрепа за радикална промяна на изборната система. И във връзка с приказките по адрес на тази система трябва ясно да бъдат казани няколко неща:

Първо, по въпроса за референдума още няма решение на ЦИК. Защо? Защото организаторите на подписката обжалваха решението на ЦИК във Върховния административен съд.

И сега в 44 секции се извършва повторно преброяване на гласовете. Резултат няма и скоро няма да има.

Така че аз не виждам какво може да се обсъжда от това Народно събрание, след като

няма официално

решение на ЦИК

За тези 12 000 гласа, които уж не стигат, за да бъде признат този референдум за валиден, не знаем така ли е, или не е така. И какво точно ще обсъждат тогава депутатите?

Второто, което не е ясно: имаше едно много просто въпросче в бюлетината за референдума и то беше за партийната субсидия. Защо всички така спешно го забравиха? Още повече че там няма проблем. Ако ЦИК се произнесе, че има решение на референдума задължително, или не,

сменя се

числото

11 лв. на глас

с някакво друго

Съществени смени във вида на изборната система не се правят за следващи избори, а за по-следващи. Това е световната практика, това е препоръката на Венецианската комисия, а и на изборни експерти.

Не може един парламент да променя изборната система коренно и категорично за избори, на които самият той ще се явява. Това може да се случи на по-следващи избори.

Затова нека първо видим как би могло да мине подобно предложение. И без да се правя на баба Ванга, казвам, че то няма как да мине.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.