Не съм Ванга, но за промяната няма мнозинство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5985256 www.24chasa.bg

Важни стъпки се правят за по-следващи избори

Не мисля, че в Народното събрание в момента има силна подкрепа за радикална промяна на изборната система. И във връзка с приказките по адрес на тази система трябва ясно да бъдат казани няколко неща:

Първо, по въпроса за референдума още няма решение на ЦИК. Защо? Защото организаторите на подписката обжалваха решението на ЦИК във Върховния административен съд.

И сега в 44 секции се извършва повторно преброяване на гласовете. Резултат няма и скоро няма да има.

Така че аз не виждам какво може да се обсъжда от това Народно събрание, след като

няма официално

решение на ЦИК

За тези 12 000 гласа, които уж не стигат, за да бъде признат този референдум за валиден, не знаем така ли е, или не е така. И какво точно ще обсъждат тогава депутатите?

Второто, което не е ясно: имаше едно много просто въпросче в бюлетината за референдума и то беше за партийната субсидия. Защо всички така спешно го забравиха? Още повече че там няма проблем. Ако ЦИК се произнесе, че има решение на референдума задължително, или не,

сменя се

числото

11 лв. на глас

с някакво друго

Съществени смени във вида на изборната система не се правят за следващи избори, а за по-следващи. Това е световната практика, това е препоръката на Венецианската комисия, а и на изборни експерти.

Не може един парламент да променя изборната система коренно и категорично за избори, на които самият той ще се явява. Това може да се случи на по-следващи избори.

Затова нека първо видим как би могло да мине подобно предложение. И без да се правя на баба Ванга, казвам, че то няма как да мине.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции