Тайната на първото изречение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5987374 www.24chasa.bg

Първата писана мисъл на “Да, България” излиза от клишето, подхождайки към стария интригантски занаят като към сеанс при психоаналитик

Първото изречение е най-важното. То трябва да те грабне веднага, да те прикове към дивана, нащрек да те държи, докато не попиеш докрай история и не задоволиш изгарящото любопитство. Все едно вино дегустираш - малка глътка от ароматите, настроенията, съспенса, екзотиката, колкото езикът да се раздразни. Гениалните лийдове са едновременно анонс, анализ и обобщение, понякога те придобиват известност, равнозначна на самото заглавие. Началото на “Питър Пан” е такова: “Всички деца освен едно порастват.” И на “Ана Каренина”: “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.”

Независимо дали е остроумно, или тъпо, във встъпителното изречение е закодирано най-много откровение. Човек се стреми да каже най-напред най-важното, да остави блестящо първо впечатление, нататък може и да позамаже нещата, но поне хората ще знаят за какво разказва и в какво вярва. Затова често по първите думи може правдиво да се отсъди за достойнствата на цялата творба - познавачите прелистват началото, преди да купят книгата, за да я предвкусят, а лаиците отварят последната страница, за да се уверят, че краят ще им донесе удовлетворение.

Същото е и с началните мисли в политиката. Хората по принцип нямат търпение да четат агитационни материали, декларации, програми и пр. досадни неща, по водещата мисъл се ориентират най-бързо и лесно. От нея се разбира как съмишлениците биха искали да ги възприема обществото, тя е метафора, визитка и психологически профил.

Ето как започва например Политическата рамка на ГЕРБ: “ПП ГЕРБ е млада партия, но ние вярваме, че сме успели за това кратко време да спечелим симпатиите на хората и да докажем, че сме сериозни и последователни в усилията си да изградим една по-добра европейска България.”

Веднага у читателя се формира ясна и реалистична представа за темперамента, енергията и изразните средства, присъщи на участниците в цитирания проект. Преамбюлът в устава на социалистите е не по-малко характерен за тяхната същност, кръгозор, космополитност и разкрепостеност: “БСП е наследник и продължител на над вековната история на създадената през 1891 г. Българска социалдемократическа партия”. Въздействащо със своята конкретиката е и въведението в Програмната декларация на ДПС: “ДПС още от създаването си (4 януари 1990 г.) е значим фактор в политическия живот на Република България”. Информация, която недвусмислено показва, че който и да дойде на власт, тези са в играта.

Едни изтъкват младостта си, други се хвалят с напредналата си възраст и опит, за трети, като партията на Валери Симеонов, първата точка от устава казва повече от речта на най-силния им оратор: “Политическа партия “Национален фронт за спасение на България” (ПП НФСБ) е юридическо лице, регистрирано по Закона за политическите партии, със седалище в София и адрес…” Мероприятието е законно, действащо и е на разположение, това е най-силният му акцент.

В някои случаи обаче стремежът към елитарност и оригиналност обърква нещата, тласка мисълта в друга посока и повдига сложни въпроси, вместо да концентрира вниманието. Първото изречение в сайта на новосформираната “Да, България” е: “Политиката е разговор с хората за бъдещето и ако го водим искрено, ще открием стремеж към щастие и достойнство, заложени във всеки човек.”

Откакто свят светува, са дадени безбройни и най-разнообразни определения за политиката. Пруският крал Фридрих II Велики е казал: “Голямото изкуство на всеки политик не е в това да плува срещу течението, а да обръща всяко обстоятелство в своя полза.”

За американския президент Хари Труман, хвърлил атомната бомба над Хирошима, нещата изглеждат по следния начин: “Моят избор в ранните години от живота ми беше или да бъда пианист в публичен дом, или политик. И ако трябва да кажа истината, няма особена разлика”. А древногръцкият философ Платон е написал, че “хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци”. Но първата писана мисъл на “Да, България” излиза от клишето, подхождайки към стария интригантски занаят като към сеанс при психоаналитик.

Другите партии са скучни, знаем ги отдавна от корица до корица, а тази е най-новата и най-гореща тема. Началните думи очертават претенция за интелигентен подход към партийното строителство, по-разчупен стил на обществен диалог и агитация. Ако се впуснем да търсим потвърждение на тази заявка, изучавайки потенциала на личностите от авангарда на “Да, България”, ще се отплеснем с въпроси като: защо в този умен, красив и прогресивен кръг не членуват спонтанно най-добрите съвременни писатели, учени, юристи и общественици, защо от 1200 лица разпознаваеми са 10, редно ли е лидерът на промяната да бъде бивш протестър и бивш министър на Борисов?…

Всяко задълбочаване затрупва с нелогизми, по-добре да не се излиза от точката на първото изречение, в него се съдържа напълно задоволителната истина: изповедта пред “Да, България” ще отключи неподозирани стремежи у всеки човек. Свещеник засега още нямат.

  • Който гледа сериали, не гори знамена

    Който гледа сериали, не гори знамена

    Много смисъл има в идеята на Българската национална телевизия да се направи балкански медиен хъб, с който да се обменят програми и филми на страните от региона. И БНТ вече е започнала разговори с обществената телевизия на Северна Македония в тази посока. Става дума за официална размяна на програми, филми, за съвместни продукции
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност