Къде е пъпът на София?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5987416 Къде е пъпът на София? Къде е пъпът на София? www.24chasa.bg

Не се знае мъжки ли е, женски ли е, но по-често е в родителен падеж

Kойто се взира достатъчно дълго в пъпа на София, в един момент усеща, че него вече го няма там. Пъпът на столицата не само мърда в различни равнини и се мести постоянно. Той е и твърде разтегливо амбивалентно понятие.

Типично за нея, София е кръшна ориенталска танцьорка, която мята гьобеци и нейният пъп е в състояние на постоянни пулсации и вибрации. Тя е нашата растяща, но неостаряваща ханъм гьобеги - един раздвижен крем малеби в детеродна възраст.

Пъпната кула зад военния клуб

Пъпът на София е метафора за център, която обаче има множество значения - идеален център, средоточие, кота нула, сърцевина и др. Той е и метафора за “най-софийското” място. Но понеже това е една крачеща метафора, тя може да бъде срещната на доста места из града. С другите пъпове не е така. Те се знаят с точност и не мърдат, а и са маркирани с метален пиърсинг - стрелки, знаци за разстояния, обкови и пр. Белград например има фиксиран пъп на една от главните улици, Виена и Париж - също. Докато софийският пъп е

В момента пъпът на София е до черквата "Света неделя".

еротично забулен

в тайнственост

Това се дължи на по-общия проблем с пъпа на самата България. През 1993 г. той бе метнат най-тържествено насред поляната Узана в Габровския Балкан. Бяха го изчислили математици от БАН, но само приблизително, сякаш на око. Поби го сам президентът Желю Желев. Знакът за него има вид на боядисана като трикольора буква “Л”. По-отдалече той прилича на краката на патрав национал, слушащ химна, но само от пъпа надолу. А покрай този знак възникна цяла туристическа инфраструктура. Но през 2013 г. по идея на скромния и патриотичен в. “168 часа” екипът на доц. Александър Сарафов от университета “Св. Климент Охридски” направи топографско измерване на най-западната точка на България. Тя се оказа сбъркана, а истинската се падна с цели 218,6 м по̀ на запад, отколкото е записано в учебници, справочници, енциклопедии и карти. Това откритие - че България е по-западна държава, бе признато на специално свикана във Велико Търново научна конференция. То доведе до корекции в планове, кадастри и пр., за което редакцията бе надлежно уведомена с благодарствено писмо от Националния статистически институт.

От тази корекция обаче произтичат още две. Първата е на площта на България, която се мери по трудния хипсометричен способ. От 110 996 кв. км сега тя ще надхвърли заветните 111 000 кв. км. Втората е на центъра на България, който трябва да се преизчисли. Направиха го двама колеги на доц. Сарафов, като пуснаха 1000 диагонала от различни гранични точки. След това Ахинора Балтакова от екипа му внесе коригираната най-западна точка. Така пъпът на България се отместваше, макар и съвсем малко.

Но който се е взирал достатъчно дълго в пъпа на България, е усетил, че него вече го няма там. Един хижар го преместил, за да приближи до хижата си несекващия поток от селфи туристи. Ако сега се въведе и корекцията на Балтакова,

пъпът ще се шмугне

вдън гората

и министър Ангелкова ще се натъжи от спада на приходите от инфраструктурата.

Проблемите на България с нейния пъп на свой ред са само частен случай от европейската пъпна мобилност. Отдавна е установено, че след всички разширения на Евросъюза неговият пъп неизменно си остава в Германия. Така стана и след приема на България и Румъния преди 10 г., като причините може и да са политически. Но дали след приема и на Турция в ЕС ще продължим да се взираме в германския пъп на Европа?

Най-после не само София, България и Европа, дори светът се оказва с доста игрив пъп, който е ту тук, ту там според промените в геополитиката. За да се разбере защо пъпът помръдва и се мести, трябва да се вникне в семантиката му. Понеже е атрибут на раждането, той е сакрално свързан с появата на белия свят и се мисли едновременно като стартов миг на всички събития във времето и като начална точка на всички движения в пространството. Тази двойна природа на пъпа намира израз при склоняването му в родителен или винителен падеж. Тя се пренася и върху пола на пъпа. Пъповете биват мъжки и женски и всеки би се убедил в това, ако се взре в собствения си пъп. При мъжете той, разбира се, изпъква, а при жените е вдлъбнат. Заради това вдлъбване, заради възбудимостта му и заради формата му във вид на буква “Т” женският пъп е наричан “втора вагина”. На старогръцки обаче думата за него е “омфалос” , т.е.

“демиургичен пенис”,

букв. “всепроникващ”

Заслугата за това име е лично на Зевс, който се явява първият геодезист в историята. За да определи центъра на света, Зевс пуснал два орела - мъжки и женски, едновременно от различни места и гледал къде ще се срещнат. Това станало в Делфи и там Зевс побил един яйцевиден камък, който стърчи там и днес. Той обозначава пъпа на света, първото място, където хаосът е започнал да се превръща в ред.

След Зевс обаче Ромул издълбава дупка за жертвоприношения на Палатинския хълм в Рим и от нея се мерят всички разстояния в Римската империя. Тя става пъпът на света, който обаче е женски и затова е вдлъбнат. (“Рим” на латински е в женски род.) В патриархалното Средновековие женските конотации на пъпа избледняват, без да изчезнат. За християнството пъп на света е Божи гроб в Ерусалим. Поради това куполът на храма там е с формата на омфалоса в Делфи. Другите религии също имат еректилни обозначения на местата, които посочват за пъп на света.

Но да се вгледаме повторно в пъпа на София, за да определим граматическия му род. Той зависи от пола на града. София какво е - мъжки, женски град или нещо средно? Името е женско, но пък то е едно от имената на Исус Христос, патрон на града, и означава Божия премъдрост. Исус е мъжко отроче, Син Божи. Но пък за Светия дух, осеменител на Дева Мария, в арамейския текст на Библията е използвана дума в женски род. Това е родният език на Исус, така че християнската догма обозначава чрез думата “София” женското начало на Бога, онова минимално ниво естроген в Неговия хормонален баланс. Така излиза, че пъпът на града с женско име е предимно мъжки и само отчасти (понякога) е женски.

От 70-те г. на ХХ век насам столицата лудо се разраства и пъпът ѝ играе непрекъснато, лашкан от центростремителните сили. Днес градът се е проснал дотам, докъдето се стига с билета за градския транспорт - Нови Искър, Банкя, Владая и пр., дори Пасарел на цели 31 км. Къде обаче е неговият изначален пъп?

Оказва се, че освен в. “24 часа” само Дарик радио от българските медии трайно се вглъбява в пъпната проблематика. На въпрос на “Дарик” къде е пъпът на София, бившият служебен министър Мирослав Ненков неотдавна отговори без колебание: “Пъпът на София е в Първа градска болница, където съм се родил аз.” Бащината къща на д-р Миро наистина е до болницата и мама Снежа просто е отскочила там да му резнат пъпчето.

Освен че беше здравен министър, Ненков е и лекар в гастроентерологията на ВМА. А там са най-големите разбирачи на пъпа, защото постоянно нещо човъркат около него. Така че неговото мнение е меродавно. Впрочем при едно геодезично измерване преди няма и 20 г. центърът на София се падна на ул. “Христо Белчев” близо до бул. “Патриарх Евтимий”. Оттам до Първа градска има-няма 150 м. Така че д-р Миро се оказа екзистенциално прав - пъпът на София идва там, където си роден ти!

Този пъп се падаше точно върху родната къща на бившата журналистка от “24 часа” Таня Каранова. “Ооо, сега ще му взема на апартамента поне двойно”, закани се тя и и го направи, ей богу! И то навреме, защото дойде кризата, цените на имотите паднаха, а пъпът се измести. В момента е до храма “Света Неделя”. Обитава го циганката, която подфвиква на минувачите да им гледа на ръка. И както Делфийският оракул е жена и прорицава на пъпа на света, Софийският оракул също е жена и гадае на пъпа на София. В тия работи случайност няма. Според доц. Сарафов първият пъп е бил при минералния извор на Халите, около който възниква градът. През античността той се е изместил и сега в сакрален аспект се пада в пресечната точка на диагоналите от 4-те храма: синагогата, джамията, православния и католическия. Там има заведение на “Макдоналдс”. И това не е случайно - тази верига стъпи дори на площад “Свети Петър” във Ватикана.

През Средновековието пъпът пак се измества и попада на хълма, където е черквата “Света София”. Там дочаква Освобождението и за пръв път получава обозначение във форма на омфалос - кулата зад Военния клуб. За софиянци през целия ХХ в. тя е пъпът на града. Той е мъжки и доста изпъква. Една плочка, взидана в храма “Св. Александър Невски”, фиксира надморската височина на хълма. Според доц. Сарафов тя е важен репер.

В кулата акад. Владимир Христов започва астрономическите измервания в България. Тя е първокласна геодезическа точка и от нея той е привързал българската геодезическа система към европейската. Най-близката къща до този пъп е през ул. “Раковска”. В нея е живял придворният зъболекар д-р Недю Бояджиев, дядо на бившата журналистка от “24 часа” Бистра Бояджиева. Като едничка на мама и тате, днес тя е единствената софиянка, за която е максимално най-вярно, че е родена на пъпа на София. Бистра се зарече да си реституира терена и,

ей богу, направи го

И то тъкмо преди пъпът да се махне и оттам.

Щом обаче бутат оградата на Военния клуб, първокласната точка в кулата става уязвима от гледна точка сигурността на страната. Тогава я вземат “запас” и я пращат в обсерваторията за космическо следене и подслушване в местността Овнарника в Плана. Там днес е българската GPS система, която чрез тази точка става пункт от световната система за наблюдение на Земята. Ето при този гьобек на София пъпът ѝ отскача най-далече от снагата.

А всички разстояния от града започват да се мерят от мавзолея. Така мумията на вожда Георги Димитров в недрата му поема щафетата като пъп на столицата, но женски. Само от него разстоянието до лудницата на 4-и километър наистина е 4 км. При демокрацията разстоянията вече се мерят от Народното събрание. Какъв е пъпът там, не може да се каже. Но от средата на ХХ в. насам цялата зона от мавзолея до катедралния храм става пъпна. И тази пъпна херния на столицата се изсипа чак до Докторската градина, когато главата на държавата с омфалосно теме Тодор Живков пое за 30 години и функциите на жив софийски пъп.

Живков живее на ул. “Оборище” и около него плътно се заселват висши партийци, натегачи и априлски поети. Докторската градина става най-престижното място в София. (По същия начин е възникнал курортът Боровец, чийто пъп е дворецът “Царска Бистрица”, а наоколо са вилите на депутати, министри и блюдолизци.)

Щом обаче живият пъп се изнесе да живее в резиденцията в Банкя, върхушката пое след него. Проектът на Масако Оя и кмета Янчулев за квартал на богатите с голф игрище от 1993 г. имаше яки държавни гаранции още от 80-те г. Този проект бе скромен аналог на грандоманското преустройство на пъпа на Букурещ, осъществено от Чаушеску, но все пак остана на хартия.

Всички движения на софийския пъп се дължат и на една упорита грешка при изчисляването му. Тя тръгва още от Зевс. За пъпа на света той използва вече остарелия по негово време египетски модел на плоската земя. Той е вършел добра работа на земеделците по Нил, но за гръцките мореплаватели по-удобен за навигация е бил моделът на кръглата земя. Затова и Хипарх се досеща, че с измерване само на разстояния не се постига точност. Той предлага ъглово измерване на географската дължина и ширина. Така започва бавният и неохотен преход на геодезията към системите на кръглия свят.

Да, Земята не е плоска, но тя не е и кръгла. Земята е елипсоид. Ето защо за определянето на всеки пъп по нея трябва

да ѝ се прави

лоботомия

- да се сплесква в някаква картографска проекция. Така се въвежда корекция на измерванията. Това и прави бащата на геодезията Карл Фридрих Гаус - диференциална геометрия на елипсоид. Но при нея също има приближения, защото хипарховите данни за дължина и ширина не са изработени в някаква произволна декартова равнина, а в непрекъснати глобални елипсоидни координати. Заради тях по-подходящо е да се работи не с тригонометрия, а с векторна алгебра.

За най-голяма точност ъгловите стойности на дължината и ширината се въвеждат в диференциално уравнение (както прави Гаус при триангулацията на Хановер). После обаче уравнението се разширява в непрекъснат полином, описващ нарастващите степени на екцентрицитета на Земята. Така ще се коригира упоритата грешка в досегашните изчисления и на софийския пъп. Те развиват ексцентриците на елипсоида в прогресия, а не в полином. Чак тогава пъпът ще престане да се изплъзва и пъпната херния на София ще ѝ мине.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Жената с ябълките и древногръцката митология (Вижте и специално слайдшоу)

Образът на жена и ябълка най-често свързваме с библейската прародителка Ева и плодът на познанието. Но религиозната догма ни прави неспособни да погледнем зад пределите на тази символика,

Какво казаха бившите президенти за Румен Радев

Днес петият президент на България Румен Радев ще положи клетва като държавен глава, след като спечели изборите с категорична победа на 13 ноември 2016 г.

Първите речи на президентите

Програмните речи, които президентите на България произнасят, след като са положили клетва пред парламента, показват какви са най-важните задачи за тях в мандата им.

Брекзит не е опасен, а по-скоро здравословен

Голямото чакане свърши. Най-сетне британците и континенталните европейци имат по-ясна представа как трябва да изглежда излизането на Великобритания от ЕС.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Десетки хиляди остават без книжки и коли след 21 януари

Законът за движение по пътищата - панталон с 60 кръпки Лято е. Седиш на капанчето след плажа. Отваряш бира и отпиваш бавно. Някак неусетно половината от кехлибарената течност се излива в гърлото

Ниско доверие - бедна държава

В Източна Европа съмнението в институциите е повсеместно, но расте и на Запад, а това е опасно Леонид Бершидски, Агенция Блумбърг Mного американци са изумени,

В навечерието - какво да очаква светът от Тръмп и България от Радев

Живеем в постполитика - имиджът става по-важен от действието Aко е вярно, че живеем в условията на постистина, то изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и на Румен Радев - на България, показва,

Ще направи ли икономиката скок, невиждан от 10 години

Износът е с най-бързо увеличение от година и половина, кредитирането на частния сектор расте за пръв път от 2 г.  До нас обаче е лошият пример на Гърция и Турция Tези дни Международният валутен

Да се похвалим, “Нобелът” си заслужава

Ако БПЦ вземе наградата, 2017 г. ще е година на България. Трябва обаче и ние да бием тъпана - спасяването на българските евреи може да даде пример на Европа “Българския синод може да вземе “Нобел”

Велик китайски лингвист почина на 111 години

На 111 г. почина видният китайски лингвист Чжоу Югуан. Той остана в историята със създаването на системата “Пинин”, която превръща китайските символи в думи, написани с буквите от латинската азбука.

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Лакираният портокал с 80% по-скъп

Портокалът, който е обработен с лакове и бои, излиза с около лев по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в. "Телеграф". В момента килограм портокали с перфектен външен вид струва около 1,

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Румен Радев - пилотът президент, излиза нецензурираната му биография

Защо са го наричали Мойсей? “Румен Радев. Петият президент” е неофициалната и нецензурирана биография на новия държавен глава. Написана е и е издадена без съдействието и съгласието на Румен Радев.

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

  • Проявите на възпитание са над политическите различия

    Новоизбраният президент Румен Радев и президентът Георги Първанов (2002-2012), за разлика от Петър Стоянов, отсъстваха на откриването на Президентската библиотека на “Дондуков” 2 вчера. Вярно, събитието няма съдбовно политическо значение, но е знаково за 28-те години демокрация, в които живеем. Целият този период освен всичко друго бе и битка за
  • Голямата промяна в годината на Тръмп

    Откъдето и да погледнеш, връщането на капитали и работни места обратно в САЩ си е икономически национализъм ЕДНА новина отвъд Атлантика остана незабелязана и неоценена. А тя бележи историческа промяна в институционалното отношение на американската държава към корпоративната политика на американските компании.