Къде е пъпът на София?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5987416 www.24chasa.bg

Не се знае мъжки ли е, женски ли е, но по-често е в родителен падеж

Kойто се взира достатъчно дълго в пъпа на София, в един момент усеща, че него вече го няма там. Пъпът на столицата не само мърда в различни равнини и се мести постоянно. Той е и твърде разтегливо амбивалентно понятие.

Типично за нея, София е кръшна ориенталска танцьорка, която мята гьобеци и нейният пъп е в състояние на постоянни пулсации и вибрации. Тя е нашата растяща, но неостаряваща ханъм гьобеги - един раздвижен крем малеби в детеродна възраст.

Пъпната кула зад военния клуб

Пъпът на София е метафора за център, която обаче има множество значения - идеален център, средоточие, кота нула, сърцевина и др. Той е и метафора за “най-софийското” място. Но понеже това е една крачеща метафора, тя може да бъде срещната на доста места из града. С другите пъпове не е така. Те се знаят с точност и не мърдат, а и са маркирани с метален пиърсинг - стрелки, знаци за разстояния, обкови и пр. Белград например има фиксиран пъп на една от главните улици, Виена и Париж - също. Докато софийският пъп е

В момента пъпът на София е до черквата "Света неделя".

еротично забулен

в тайнственост

Това се дължи на по-общия проблем с пъпа на самата България. През 1993 г. той бе метнат най-тържествено насред поляната Узана в Габровския Балкан. Бяха го изчислили математици от БАН, но само приблизително, сякаш на око. Поби го сам президентът Желю Желев. Знакът за него има вид на боядисана като трикольора буква “Л”. По-отдалече той прилича на краката на патрав национал, слушащ химна, но само от пъпа надолу. А покрай този знак възникна цяла туристическа инфраструктура. Но през 2013 г. по идея на скромния и патриотичен в. “168 часа” екипът на доц. Александър Сарафов от университета “Св. Климент Охридски” направи топографско измерване на най-западната точка на България. Тя се оказа сбъркана, а истинската се падна с цели 218,6 м по̀ на запад, отколкото е записано в учебници, справочници, енциклопедии и карти. Това откритие - че България е по-западна държава, бе признато на специално свикана във Велико Търново научна конференция. То доведе до корекции в планове, кадастри и пр., за което редакцията бе надлежно уведомена с благодарствено писмо от Националния статистически институт.

От тази корекция обаче произтичат още две. Първата е на площта на България, която се мери по трудния хипсометричен способ. От 110 996 кв. км сега тя ще надхвърли заветните 111 000 кв. км. Втората е на центъра на България, който трябва да се преизчисли. Направиха го двама колеги на доц. Сарафов, като пуснаха 1000 диагонала от различни гранични точки. След това Ахинора Балтакова от екипа му внесе коригираната най-западна точка. Така пъпът на България се отместваше, макар и съвсем малко.

Но който се е взирал достатъчно дълго в пъпа на България, е усетил, че него вече го няма там. Един хижар го преместил, за да приближи до хижата си несекващия поток от селфи туристи. Ако сега се въведе и корекцията на Балтакова,

пъпът ще се шмугне

вдън гората

и министър Ангелкова ще се натъжи от спада на приходите от инфраструктурата.

Проблемите на България с нейния пъп на свой ред са само частен случай от европейската пъпна мобилност. Отдавна е установено, че след всички разширения на Евросъюза неговият пъп неизменно си остава в Германия. Така стана и след приема на България и Румъния преди 10 г., като причините може и да са политически. Но дали след приема и на Турция в ЕС ще продължим да се взираме в германския пъп на Европа?

Най-после не само София, България и Европа, дори светът се оказва с доста игрив пъп, който е ту тук, ту там според промените в геополитиката. За да се разбере защо пъпът помръдва и се мести, трябва да се вникне в семантиката му. Понеже е атрибут на раждането, той е сакрално свързан с появата на белия свят и се мисли едновременно като стартов миг на всички събития във времето и като начална точка на всички движения в пространството. Тази двойна природа на пъпа намира израз при склоняването му в родителен или винителен падеж. Тя се пренася и върху пола на пъпа. Пъповете биват мъжки и женски и всеки би се убедил в това, ако се взре в собствения си пъп. При мъжете той, разбира се, изпъква, а при жените е вдлъбнат. Заради това вдлъбване, заради възбудимостта му и заради формата му във вид на буква “Т” женският пъп е наричан “втора вагина”. На старогръцки обаче думата за него е “омфалос” , т.е.

“демиургичен пенис”,

букв. “всепроникващ”

Заслугата за това име е лично на Зевс, който се явява първият геодезист в историята. За да определи центъра на света, Зевс пуснал два орела - мъжки и женски, едновременно от различни места и гледал къде ще се срещнат. Това станало в Делфи и там Зевс побил един яйцевиден камък, който стърчи там и днес. Той обозначава пъпа на света, първото място, където хаосът е започнал да се превръща в ред.

След Зевс обаче Ромул издълбава дупка за жертвоприношения на Палатинския хълм в Рим и от нея се мерят всички разстояния в Римската империя. Тя става пъпът на света, който обаче е женски и затова е вдлъбнат. (“Рим” на латински е в женски род.) В патриархалното Средновековие женските конотации на пъпа избледняват, без да изчезнат. За християнството пъп на света е Божи гроб в Ерусалим. Поради това куполът на храма там е с формата на омфалоса в Делфи. Другите религии също имат еректилни обозначения на местата, които посочват за пъп на света.

Но да се вгледаме повторно в пъпа на София, за да определим граматическия му род. Той зависи от пола на града. София какво е - мъжки, женски град или нещо средно? Името е женско, но пък то е едно от имената на Исус Христос, патрон на града, и означава Божия премъдрост. Исус е мъжко отроче, Син Божи. Но пък за Светия дух, осеменител на Дева Мария, в арамейския текст на Библията е използвана дума в женски род. Това е родният език на Исус, така че християнската догма обозначава чрез думата “София” женското начало на Бога, онова минимално ниво естроген в Неговия хормонален баланс. Така излиза, че пъпът на града с женско име е предимно мъжки и само отчасти (понякога) е женски.

От 70-те г. на ХХ век насам столицата лудо се разраства и пъпът ѝ играе непрекъснато, лашкан от центростремителните сили. Днес градът се е проснал дотам, докъдето се стига с билета за градския транспорт - Нови Искър, Банкя, Владая и пр., дори Пасарел на цели 31 км. Къде обаче е неговият изначален пъп?

Оказва се, че освен в. “24 часа” само Дарик радио от българските медии трайно се вглъбява в пъпната проблематика. На въпрос на “Дарик” къде е пъпът на София, бившият служебен министър Мирослав Ненков неотдавна отговори без колебание: “Пъпът на София е в Първа градска болница, където съм се родил аз.” Бащината къща на д-р Миро наистина е до болницата и мама Снежа просто е отскочила там да му резнат пъпчето.

Освен че беше здравен министър, Ненков е и лекар в гастроентерологията на ВМА. А там са най-големите разбирачи на пъпа, защото постоянно нещо човъркат около него. Така че неговото мнение е меродавно. Впрочем при едно геодезично измерване преди няма и 20 г. центърът на София се падна на ул. “Христо Белчев” близо до бул. “Патриарх Евтимий”. Оттам до Първа градска има-няма 150 м. Така че д-р Миро се оказа екзистенциално прав - пъпът на София идва там, където си роден ти!

Този пъп се падаше точно върху родната къща на бившата журналистка от “24 часа” Таня Каранова. “Ооо, сега ще му взема на апартамента поне двойно”, закани се тя и и го направи, ей богу! И то навреме, защото дойде кризата, цените на имотите паднаха, а пъпът се измести. В момента е до храма “Света Неделя”. Обитава го циганката, която подфвиква на минувачите да им гледа на ръка. И както Делфийският оракул е жена и прорицава на пъпа на света, Софийският оракул също е жена и гадае на пъпа на София. В тия работи случайност няма. Според доц. Сарафов първият пъп е бил при минералния извор на Халите, около който възниква градът. През античността той се е изместил и сега в сакрален аспект се пада в пресечната точка на диагоналите от 4-те храма: синагогата, джамията, православния и католическия. Там има заведение на “Макдоналдс”. И това не е случайно - тази верига стъпи дори на площад “Свети Петър” във Ватикана.

През Средновековието пъпът пак се измества и попада на хълма, където е черквата “Света София”. Там дочаква Освобождението и за пръв път получава обозначение във форма на омфалос - кулата зад Военния клуб. За софиянци през целия ХХ в. тя е пъпът на града. Той е мъжки и доста изпъква. Една плочка, взидана в храма “Св. Александър Невски”, фиксира надморската височина на хълма. Според доц. Сарафов тя е важен репер.

В кулата акад. Владимир Христов започва астрономическите измервания в България. Тя е първокласна геодезическа точка и от нея той е привързал българската геодезическа система към европейската. Най-близката къща до този пъп е през ул. “Раковска”. В нея е живял придворният зъболекар д-р Недю Бояджиев, дядо на бившата журналистка от “24 часа” Бистра Бояджиева. Като едничка на мама и тате, днес тя е единствената софиянка, за която е максимално най-вярно, че е родена на пъпа на София. Бистра се зарече да си реституира терена и,

ей богу, направи го

И то тъкмо преди пъпът да се махне и оттам.

Щом обаче бутат оградата на Военния клуб, първокласната точка в кулата става уязвима от гледна точка сигурността на страната. Тогава я вземат “запас” и я пращат в обсерваторията за космическо следене и подслушване в местността Овнарника в Плана. Там днес е българската GPS система, която чрез тази точка става пункт от световната система за наблюдение на Земята. Ето при този гьобек на София пъпът ѝ отскача най-далече от снагата.

А всички разстояния от града започват да се мерят от мавзолея. Така мумията на вожда Георги Димитров в недрата му поема щафетата като пъп на столицата, но женски. Само от него разстоянието до лудницата на 4-и километър наистина е 4 км. При демокрацията разстоянията вече се мерят от Народното събрание. Какъв е пъпът там, не може да се каже. Но от средата на ХХ в. насам цялата зона от мавзолея до катедралния храм става пъпна. И тази пъпна херния на столицата се изсипа чак до Докторската градина, когато главата на държавата с омфалосно теме Тодор Живков пое за 30 години и функциите на жив софийски пъп.

Живков живее на ул. “Оборище” и около него плътно се заселват висши партийци, натегачи и априлски поети. Докторската градина става най-престижното място в София. (По същия начин е възникнал курортът Боровец, чийто пъп е дворецът “Царска Бистрица”, а наоколо са вилите на депутати, министри и блюдолизци.)

Щом обаче живият пъп се изнесе да живее в резиденцията в Банкя, върхушката пое след него. Проектът на Масако Оя и кмета Янчулев за квартал на богатите с голф игрище от 1993 г. имаше яки държавни гаранции още от 80-те г. Този проект бе скромен аналог на грандоманското преустройство на пъпа на Букурещ, осъществено от Чаушеску, но все пак остана на хартия.

Всички движения на софийския пъп се дължат и на една упорита грешка при изчисляването му. Тя тръгва още от Зевс. За пъпа на света той използва вече остарелия по негово време египетски модел на плоската земя. Той е вършел добра работа на земеделците по Нил, но за гръцките мореплаватели по-удобен за навигация е бил моделът на кръглата земя. Затова и Хипарх се досеща, че с измерване само на разстояния не се постига точност. Той предлага ъглово измерване на географската дължина и ширина. Така започва бавният и неохотен преход на геодезията към системите на кръглия свят.

Да, Земята не е плоска, но тя не е и кръгла. Земята е елипсоид. Ето защо за определянето на всеки пъп по нея трябва

да ѝ се прави

лоботомия

- да се сплесква в някаква картографска проекция. Така се въвежда корекция на измерванията. Това и прави бащата на геодезията Карл Фридрих Гаус - диференциална геометрия на елипсоид. Но при нея също има приближения, защото хипарховите данни за дължина и ширина не са изработени в някаква произволна декартова равнина, а в непрекъснати глобални елипсоидни координати. Заради тях по-подходящо е да се работи не с тригонометрия, а с векторна алгебра.

За най-голяма точност ъгловите стойности на дължината и ширината се въвеждат в диференциално уравнение (както прави Гаус при триангулацията на Хановер). После обаче уравнението се разширява в непрекъснат полином, описващ нарастващите степени на екцентрицитета на Земята. Така ще се коригира упоритата грешка в досегашните изчисления и на софийския пъп. Те развиват ексцентриците на елипсоида в прогресия, а не в полином. Чак тогава пъпът ще престане да се изплъзва и пъпната херния на София ще ѝ мине.

  • Докога тапи и затворен център за един мач

    Софиянци си знаят, че когато има голям мач на стадион “Васил Левски”, тапите и задръстванията са им в кърпа вързани. За последните 40 дни например - на 18 март, на 18 и 25 април за дербито “Левски” - ЦСКА, това се случи три пъти: ограничения и забрани се налагат за движението по възлови за трафика улици и булеварди,
  • Пътят от протеста до поста

    l Достатъчно е да разбереш, че някъде ще се строи, за да обявиш, че е незаконно и неморално l На теб не ти трябва протест, който да води до диалог. На теб не ти трябва диалог, който да разпръсне тревогите или да намери добро решение l “В името на хората” може да станеш КМЕТ или да си направиш партия КОЙ печели,