Плевнелиев: Видях истинската болка и това ме научи да живея (цялото интервю)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5990336 www.24chasa.bg
Кадър: NOVA

Прочетете изключително откровеното интервю на президента пред Нова тв

Водещ: „Здравей, България“ в Президентството. Намираме се в библиотеката на Президентството, непосредствено до един кът, където е всъщност бюрото, работното място на първия демократично избран президент д-р Желю Желев. Наш домакин, разбира се, е действащият президент Росен Плевнелиев. Само след дни караулът се сменя, подавате щафетата на следващия. Добро утро.
Росен Плевнелиев: Добро утро.
Водещ: И ви благодаря, че заставате пред въпросите на зрителите на „Здравей, България“ и на Нова телевизия.
Росен Плевнелиев: И аз ви благодаря, това е първото интервю, което правим тук в президентската библиотека. Гордея се, че съм президентът, който създаде съвета на президентите и президентската библиотека в България. Тя има своя дълбок смисъл. Скромна, но тя ще събере пълната информация за президентската институция – подаръците, ордените, медалите, посланията, интервютата, речите на държавните глави, по един достоен начин за туристите, за студентите, за младите и старите.
Водещ: Много въпроси, г-н президент.
Росен Плевнелиев: Готов съм.
Водещ: Един драматичен, труден, може би тежък и за вас самия мандат. С актуална тема обаче ще започнем. Тя по някакъв начин бележи и една от линиите на противопоставяне, на която бяхме свидетели. Да започнем с едно писмо, в което участвате вие, 17 лидери европейски, политици. Някои от тях бивши. Вие обаче действащ, настоящ президент. Пишете до Доналд Тръмп, новоизбрания, със съвет да няма добри отношения с Русия и с Путин. Хищник до последно, ястреб до последно е точният цитат, който срещам заради това писмо като неодобрение на тази реакция. Обяснете защо е необходимо това писмо и наистина ли не искате Русия и САЩ да са в добри отношения и защо, ако е така?
Росен Плевнелиев: Не ястреб, а политик и гражданин с позиция. И моята позиция е много ясна. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Това, което ни нанесе жестока травма, едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред, раздели нацията и народа. Но какво се случи на Берлинския конгрес? На Берлинския конгрес се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията, за сфери на влияние. И нека никога не забравяме, че преди този срамен акт на световната политика тогава по отношение на България Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново. От това България много ще страда и затова имам позиция. И моето писмо, което заедно с мои колеги, с които аз съм работил, президента на Естония Томас, президентът на Румъния и много други, е много ясно в тази посока. Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, а ние знаем много добре какви са амбициите на руския президент от гледна точка на неговите сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България. 
Водещ: Тоест вие не очаквате сдобряване между Русия и САЩ. Казвам го на разговорен език, защото бяхме свидетели на безпрецедентно напрежение, непознато от времената на студената война, между Обама и Путин. Вие не очаквате затопляне на отношенията просто в името на затоплянето, а очаквате, че това води директно към сделка и разпределяне на сфери за влияние. България, прибалтийските са за вас, г-н Путин, в името на добрите ни отношения. Вие очаквате от Тръмп подобно нещо, подозирате го в това?
Росен Плевнелиев: Аз не съм против затоплянето на отношенията, напротив, аз ще се радвам Русия и САЩ конструктивни и принципни отношения само че базирани на принципи, които искаме да видим в 21-и век. В 21-и век искаме да видим върховенството на правото, което да надделее, а не върховенството на силата и интересите. Говорейки за принципи, нека си даваме сметка, че днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, и това са държавите от ЕС, включително и България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата, във върховенството на интересите и в геополитиката. Там е Русия. И този сблъсък е факт. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог, приятелство с Русия, ние работим за това, аз обичам Русия. Но не уважавам и не съм съгласен с политиката на руския президент, която ни връща в 19-и век на разпределяне на сфери на влияние.
Водещ: Въпросът е, че вие подозирате САЩ в такава готовност, да изоставят какво, партньора си?
Росен Плевнелиев: Притеснявам се, ако те решат да тръгнат в тази посока, затова издигам своя глас. Моля ви, не така, оставете тази политика в 19-и век.
Водещ: Заради предградие на Санкт Петербург, визираше се Естония, аз няма да рискувам ядрена война, съветник, много близък, по-скоро републиканец всъщност го беше казал, малко след въпрос към Тръмп дали САЩ биха тръгнали на някаква намеса, ако Русия има териториална претенция към Естония.
Росен Плевнелиев: Това е само едно от доказателствата, но аз мога кажа и нещо друго. Ние видяхме какво се случва в Украйна. В Украйна се появиха едни зелени човеците, под дулата на техните „Калшников“ автомати се организира един референдум, след което части от Украйна бяха отцепени, незаконно анексирани, окупирани. Ние трябва да си даваме сметка, че това може да се случи и на други държави и затова нашият глас е важен, позицията на всеки един е важна. Няма място за снишаване.
Водещ: Видях изследване, според което огромна част от българите са русофили, такива изследвания имаше, за 80-82 % се твърдеше дори. Това не означава ли, че тръгвате против желанието на голяма част от българите с този акт и с това писмо? Те имат такава симпатия и тя обобщава и Путин, и Русия, а не разграничава Русия от политика на Путин, както вие твърдите, че правите.
Росен Плевнелиев: /…/ трябва да се направи. Аз също обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, чета Толстой, слушам Чайковски, възхищавам се на техния гений. Но аз наистина не одобрявам политиката на руския президент и се гордея, че съм този български, първи български президент, който системно, принципно и категорично се противопоставя на водената от руския президент политика. Просто защото тази политика е политика на нарушаване на международното право с тежки последствия за всички в Европа, включително и за България.
Водещ: Румен Радев, очаквате ли вашият наследник да промени тази линия?
Росен Плевнелиев: Разбира се, аз не мога да говоря от негово име. Но той ще бъде изправен пред много сериозно изпитание още в първите дни. 
Водещ: Защо?
Росен Плевнелиев: Европейският съд в Хага много ясно посочи, че в Украйна ние имаме акт на въоръжена агресия от Русия към Украйна и на незаконна окупация. И новият български президент ще трябва да излезе и да каже дали е съгласен с решението на един от съд от европейска и световна значимост. Генералният секретар на НАТО много често казва аз съм за диалог с Русия. Да, и аз съм за диалог с Русия. Но има една втора част на това изречение, защото чувам, че и президентът Радев казва аз съм за диалог с Русия. Прекрасно, но, запетайка, всички сме за диалог с Русия, запетайка, не краят на изречението, но осъждаме незаконната окупация на Крим и подкрепяме санкциите, докато Русия не се върне на масата на преговорите с това да подкрепи върховенството на правото, а не на силата в Европа.
Водещ: Още малко по тази тема. Имаше твърдения или пък беше някаква интрига с цел да злепостави самия Румен Радев и Корнелия Нинова, но имаше твърдения как е направен сондаж и предварително в Кремъл са били уведомени и е съгласувана тази негова номинация, номинацията за следващ, новоизбран български президент. Такава информация от нашите служби, вие получавате такива доклади, има ли, или това наистина беше, за да го позиционира, ако вас ви позиционират като ястреба с негативен знак, него да го позиционират с негативен знак като агент на Кремъл.
Росен Плевнелиев: Не съм получавал такава информация. Разбира се, това двусмислие, в което изпаднаха обясненията на руския генерал, който има пряко отношения към много от събитията в България през годините, и госпожа Нинова, трябва да бъде разчистено. Но всичко зависи от действията на новоизбрания президент Радев. Аз искрено му пожелавам успех, но той ще трябва да разчисти тези съмнения. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа, в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така.
Водещ: Очаквате да му е трудно.
Росен Плевнелиев: Разбира се, ще му бъде трудно, на мен също ми беше трудно. Пожелавам му успех, но за да бъде лесно в трудни времена, трябва да имаш позиция, трябва да имаш ценности, да застанеш здраво зад тях. 
Водещ: А вие направихте една оферта към него, той да предложи състав на служебно правителство, вие да разпишете тези имена. Имаше критика, че това би било нарушение на Конституцията и че всеки си носи отговорност от момента, в който официално си встъпи в длъжност, което към този етап не е направено. Така че не се стигна до този вариант. Но ние очевидно служебно правителство ще имаме и даже вече има завъртени имена, например това на проф. Огнян Герджиков, който е познат политик, бивш председател на Народното събрание. Според вас подходящ ли е?
Росен Плевнелиев: Ще отговоря. Три различни бяха въпросите, които зададохте, ще отговоря много бързо на всеки един от тях. Първо по отношение на проф. Герджиков. Аз не мога да кажа една лоша дума за този човек. Не съм работил с него, но се познавам с него, чел съм неговата книга, виждал съм го как действа, един достоен председател на Народното събрание, един посветен политик, един успял българин. Аз не знам дали той е кандидатът за министър-председател , но мога само да кажа добри думи за този български политик, гражданин, човек, който оставя своята следа безспорно в България.
Водещ: Академик Стефан Воденичаров…
Росен Плевнелиев: По отношение обаче на въпроса, който зададохте за служебното правителство, нека да разчистим и нека да е ясно. Българският държавен глава не е нарушил по никакъв начин Конституцията. Конституцията не дава срок, в който държавният глава трябва да назначи служебно правителство, след като приключи конституционната процедура и с връщането на третия мандат. Това е още едно умно и много мъдро действие на създателите на Българската конституция. Ние изпаднахме точно в тази ситуация. Заявявам го категорично. Не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках, не исках, защото нямаше да е добре за България. В Конституцията и специално в духа на Конституцията е вграден принципът на приемственост на властите. Едно правителство продължава, докато не дойде друго, предава на него. Представете си, че сега ще имаме ситуация, и тя е добра за България, едно правителство, което е управлявало две години, ще предаде на едно служебно правителство, което след това ще предаде на следващото редовно. Това е нормално. Представете си обаче две служебни правителства, едното от които е работило 20 работни дни. Те не са си получили сертификати за подписите, не са разбрали къде са и за какво е цялото това упражнение, няма да правят избори, защото няма как да правят, и същевременно там се предава на едно друго служебно правителство. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика, като човек, който вярва в институциите. Но да, най-правилното решение щеше да бъде заедно с президента Радев да направим заедно едно служебно правителство. Аз мисля, че той рано или късно, по един или друг начин ще бъде изправен в ситуацията да се замисли по-сериозно. Това щеше да е най-доброто за България.
Водещ: Ако ви беше предложил например Маргарита Попова за вицепремиер и правосъден министър, щяхте ли да разпишете? Аз видях такава версия в един от тиражните вестници, че е разговаряно с вашия вицепрезидент да бъде вицепремиер в следващо правителство. Мисля, че за служебното ставаше въпрос.
Росен Плевнелиев: Добър въпрос. И, разбира се, ще трябва да бъда максимално откровен с вас. Щеше да бъде много трудно за мен да направя това. И, разбира се, щях да говоря с Радев категорично по въпроса, нещо повече ще…
Водещ: Какво, да не го прави?
Росен Плевнелиев: Казвам, че щеше да бъде много трудно за мен и щях да изложа всички аргументи…
Водещ: Защо?
Росен Плевнелиев: Най-малкото защото вижте, хубавото на демокрацията е, че всеки един от нас има своя мандат и в рамките на този мандат той трябва да даде всичко от себе си. Но и в рамките на мандата се вижда кой кой е, кой какво е направил за правосъдната система, кой какво е направил за развитието на българските региони, за модернизацията, за борбата с корупцията. Добре е да се даде шанс на нови хора. Аз искрено вярвам, че светът така е забързал в своето действие, че е добре и в българската политика да се появят нови, смели хора, които да не са част от статуквото, които да гледат напред и да търсят голямата промяна. Българският народ много ясно изпрати сигнала на последните президентски избори. Че в тази държава, ако има нещо, което не работи добре, това е темата със справедливостта.
Водещ: Ще коментираме.
Росен Плевнелиев: И именно заради това, понеже Маргарита Попова вече е била там, както и аз съм бил вече министър, президент, добре е да дойдат нови хора, добре е те да бъдат по-амбициозни, но те да надградят постигнатото, а да не на връщане назад.
Водещ: Искам да коментирате по-прямо отношенията си с Маргарита Попова, дотолкова, доколкото от 2013 г., от момента, в който започнаха протестите, когато вие свалихте подкрепа от правителството на Орешарски заради назначението на Пеевски за председател на ДАНС, оттогава нататък вашите отношения се ожесточиха във времето струва ми се доста. Тя каза в един момент не може в тази институция да си президент само на част от обществото, има и други протестиращи. Ние, да, бяхме свидетели на протести и на контрапротести. В кой момент разбрахте, че не сте един екип всъщност? Колкото и да се опитвате в името на институцията да го демонстрирате. В кой момент разбрахте, че не сте в един отбор и гледате в различни посоки?
Росен Плевнелиев: Проблеми има, това е повече от ясно. Ние видяхме как в продължение на годините диалогът между нас беше труден, в последната година практически ние не сме се виждали. Но вие забелязахте нещо…
Водещ: Не сте се виждали, въпреки че работите в тази сграда.
Росен Плевнелиев: Вижте, тя има своите ангажименти, аз моите, различни сме и това е повече от ясно. Но вие казахте нещо много важно. Ние по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция. Защото и двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално. А това е демократично. Но ще кажа още нещо много важно…
Водещ: Но Президентството не е партийна централа. Което беше упрек към вас.
Росен Плевнелиев: Няма как да има такъв упрек, защото аз съм единственият държавен глава, който е назначил изцяло независими хора в президентската институция. Гордея се. Не е имало нито един скандал, млади, независими хора, които постигнаха толкова много за България. Има обаче нещо друго. Вижте, в самата Конституция и във всичко, което ние тук днес с вас дебатираме, е ясно, че отношенията между президента и вицепрезидента са едно, съвсем друго е президентската институция като такава. Ние с Маргарита Попова въпреки всичките си различия, които имаме, не допуснахме и докрая ще бъдем институция президент и вицепрезидент, които служат на народа си. Да, ние сме различни.
Водещ: Не е ли параван това с институцията на недоизказването, уж от възпитание, пък да не се изричат истини, да се спестяват и да се замитат?
Росен Плевнелиев: Аз съм готов да отговоря на всеки един конкретен въпрос и да кажа мнението си по всяка една позиция. Ако ме питате кога отношенията тръгнаха да се развалят, да, разбира се, имаше спретнати срещу мен протести, в които едно 100 човека с партийно оцветени личности, включително Бисер Петното, включително Бареков, който между другото две години по-късно дойде и ми се извини, той поиска прошка от мен, стояха пред президентската институция и протестираха. Тези хора, които ми поискаха оставката и ден след ден стояха отвън на протеста, искайки моята оставка, Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и тя получи цветя от тях. Това е факт. Госпожа Ташева беше представител на „Атака“, председател на комисията, която спретнаха именно в рамките на 42-то Народно събрание с цел да ме накажат, едва ли не за импийчмънт. Но госпожа Попова имаше много мероприятия, съвместни с госпожа Ташева. Няма как това да не е задало много въпроси в мен. И няма как това да не доведе до проблеми, но отново казвам – аз отстъпвам винаги, когато става въпрос за българската държава, когато става въпрос за институциите.
Водещ: Говорихте ли ги тези неща, тези примери, които току-що казахте?
Росен Плевнелиев: Те са очевидни, целият народ ги знае. Но още нещо много важно искам да кажа, защото вие цитирахте преди малко госпожа Попова. Вижте, да бъдеш обединител на нацията, не означава да те харесват всички. Да бъдеш обединител на нацията не означва да си мълчиш, когато се извършват безобразия в държавата. Например едно назначение, което взриви народа като символ на задкулисието, където аз бях единственият политик, който излезе и отговори на въпроса „Кой?“ в рамките точно на един час. Аз съм и първият български президент, който не просто критикува едно правителство, това беше казусът с Боянските ливади на президента Желев. Аз не просто само критикувах, аз съм първият, който сне изцяло доверието си. И да – аз си спечелих много врагове, но аз не съжалявам затова. Защото, да – това е да си обединител на нацията, да не допускаш безобразията като си затваряш очите. Още един казус – госпожа Марковска, имаше случай, при който един съдия с безспорно много спорна репутация и лош интегритет, трябваше да влезе в Конституционния съвет. Аз бях последният, който трябваше да се произнесе. Да бъдеш обединител на нацията, не означава да си траеш, когато съдия със спорна репутация отива във най-висшата институция на държавата. Аз действах. Много пъти ми се е налагало, бил съм сам, но съм действал. Аз вярвам, че по този начин съм обединявал народа, а не съм го разединявал, въпреки че съм си печелил врагове и не всички са ме харесвали. Това е духът на Конституцията.
Водещ: Имахте едни намерения за правосъдна система, за правосъдна реформа. Дори вицепремиер и министър на правосъдието в едно от служебните ви правителства беше Христо Иванов. В момента съставя партия и една от основните теми е корупцията и прокуратурата там. Претърпяхте ли крах по отношение на желанието си да има друг вид прокуратура или напротив – тя се реформира дотам, че да сме свидетели как все повече и повече министри, включително и ваши колеги от първото правителство на Борисов са с повдигнати обвинения? Ще ги коментираме – Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Делян Добрев. Много са, не са само Румен Овчаров и Петър Димитров. Има активизация от страна на прокуратурата. Това върховенство на закона ли е?
Росен Плевнелиев: Аз дадох път с второто служебно правителство, където посочих един виден конституционалист – проф. Близнашки за министър-председател и един смел, млад българин, който имаше голямото желание наистина да направи радикална реформа в съдебната система като министър и вицепремиер, министър на правосъдието и вицепремиер. Нека да не забравяме, че Христо Иванов бе и вицепремиер във второто служебно правителство. Моята идея беше като държавен глава да дам път на промяната, която е толкова желана от българския народ, защото българският народ не е доволен и не одобрява действията като цяло и резултатите, които достига българската съдебна система. Крачка напред бе направена. Сериозна заслуга затова има и госпожа Екатерина Захариева, която по един много прагматичен, честен и коректен начин придвижи нещата напред. На мен ми се щеше и винаги ми се е искало реформите да са по-дълбоки, крачките да са по-големи, по-смели в правилната посока.
Водещ: Обвиненията на прокуратурата към министри към днешна дата, добре ли ви стоят?
Росен Плевнелиев: Не мога да коментирам действия на прокуратурата, още повече не се очаква от един държавен глава, когато става въпрос за действащи обвинения. Но вижте, българската прокуратура отдавна имаше очакване за действие. Но това не е достатъчно. Резултати. И тези резултати трябва да са устойчиви и тук е голямата разлика между българската прокуратура и румънската прокуратура. Една от големите причини в Румъния да има много повече фабрики, да има много повече инвестиции, Румъния преди 5 г. беше много по-бедна от България, много по-изостанала от България, е че те направиха смела реформа в правосъдието.
Водещ: Тук трябва да обмените мисли с премиера в оставка Бойко Борисов, защото той не е съгласен с тази оценка, която давате за Румъния. Казва, че е превратно, че не е така, че никой не смее един подпис да сложи, че има диктатура на прокуратурата, а не светъл пример, водещ до по-добър стандарт на живот?
Росен Плевнелиев: Факт е, че румънците успяха и направиха, и постигнаха много повече от нас. Но също така е факт, че там също има проблеми. Тези проблеми са видими. Аз самият не съм съгласен с някои от действията на румънската прокуратура, защото има много силни сигнали за политизиране. Не съм съгласен и с някои от основите, на които стъпи тяхната реформа. Но въпреки това там има резултати. Искам да видя резултати и в България. Там има устойчиви резултати и те се сравняват не само с това, че на над 1000 политици бяха повдигнати обвинения, а с това, че на база на това, което беше свършено от тяхната прокуратура, има де факто осъдени справедливо, има събрани милиарди „сиви“ и откраднати пари. Искам да видя същото с казуса КТБ, искам да видя същото в „Белене“, искам да видя същото по големите безобразия в България.
Водещ: Бяхте прям или по-прям от очакваното – не знам дали напълно, но по отношение на Маргарита Попова, в каква степен можете да коментирате раздалечаването, на което ние отстрани сме свидетели между вас и партията, която ви издигна за този пост – президент, имам предвид отношенията с Бойко Борисов? По правосъдието може би се разминахте, не знам в кой момент и на кой етап, защото не искаше или защото не можеше ГЕРБ, не знам кое е по-вярното, според вас?
Росен Плевнелиев: Няма такова разминаване, защото най-малкото, когато началникът на моя кабинет госпожа Екатерина Захариева бе припозната от министър-председателя Бойко Борисов като министър на правосъдието и тя свърши много работа. Аз се гордея с нейния труд и бе подкрепена от него. Не може да се говори за такова разминаване.
Водещ: Напротив, ние го виждахме, господин Плевнелиев?
Росен Плевнелиев: Вижте, по-скоро, да – още веднъж да го изчистя.
Водещ: Противоречия имаше ли?
Росен Плевнелиев: Не, просто това е в желанието, от една страна, моето желание, може би като малко по, как да кажа, може би съм бил по-краен, ето виждате отношенията с Русия, но аз искам по-амбициозни, по-големи стъпки напред. Министър-председателят е прагматичен. Той вижда кое е възможно и кое не е възможно.
Водещ: Признавате ли му го?
Росен Плевнелиев: Кое?
Водещ: Че вие сте по-краен, а той е по-прагматичен?
Росен Плевнелиев: Да, признавам го. Но нещо друго много важно – аз наистина се гордея със своите добри отношения с министър-председателя Бойко Борисов, доказани във времето, изминали през изпитанията на не една криза. И се радвам, че си тръгвам като първият държавен глава, който си тръгва в добри отношения с много приятели в партията, която го издигна и с министър-председателя и лидер на тази партия. Имали сме своите различия, имаме своите различия. Аз споделих често някои от тях. Но това само ни обогатява. Това е демокрацията. В демокрацията всеки един трябва да може да слуша другия, а различията ни правят по-силни. Политическото противопоставяне обаче ни прави слаби. Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиерът, въпреки че бяхме на различни позиции.
Водещ: Направена ли беше грешка с Цецка Цачева? Всъщност партията, която ви издигна и спечели президентските избори и вие станахте президент, загуби президентските избори. Генерал Радев е изборът на България, майката на нацията – не. Направена ли беше грешка с Цецка Цачева – можете ли да кажете „да“ или „не“?
Росен Плевнелиев: Мога да кажа следното нещо. Първо, ген. Радев спечели убедително. Това е много силно начало за него, аз искрено му пожелавам успех. Разбира се един президент трябва много да внимава и да не допуска стратегически грешки. Радвам се, че аз не допуснах такива. Пожелавам му и той да не допусне. На въпроса – когато имаме ситуация, в която държавният глава Росен Плевнелиев още през май месец е излязъл честно пред българския народ с обръщение пред нацията 6 месеца преди президентските избори и е казал категорично, че няма да се кандидатира за втори мандат веднага след първия по лични причини, министър-председателят Бойко Борисов нямаше друга опция. Той знаеше, че аз не съм и не мога да бъда кандидат. Той взе своето решение заедно с политическото ръководство на политическа партия ГЕРБ. Аз мога да кажа само едно – доколко Цецка Цачева беше избираема и е имала своите шансове, това разбира се политическа партия ГЕРБ може да прецени. Но искам да кажа нещо много важно – Цецка Цачева е един убеден демократ, един прекрасен човек, хуманист от най-висока класа, страхотен председател на Народното събрание. Двете най-трудни Народни събрания на България с най-тежко политическо противопоставяне, тя постигна чудеса. Тя щеше да бъде един прекрасен президент на България. Но доколко е била избираема, аз не мога да кажа.
Водещ: Можете ли да кажете дали този обявен ваш отказ от кандидатиране за втори мандат не е плод на липсата на покана от страна на ГЕРБ? И едно допълнение – не само това, а името ви беше завъртяно като евентуална номинация за втори мандат от Реформаторския блок. Това в случая „Черен Петър“ ли беше за вас?
Росен Плевнелиев: Разбира се. Това по някакъв начин, да кажем така, ускори, катализира моето решение още 6 месеца преди изборите да обявя пред народа, т.е. това, което направи специално господин Радан Кънев, а не целият Реформаторски блок, а именно на два пъти в рамките на една седмица в средата на май 2016 г. се опитаха да вдигнат моята кандидатура като кандидат за президент от името на десните сили в България.
Водещ: Защото ви харесват или защото не искат това да стане, разбрахте ли за себе си?
Росен Плевнелиев: За мен беше категорично повече от ясно – след като се издига моята кандидатура без да е проведен разговор с мен, това е нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е сценарий, в който аз не участвам, нито съм участвал, нито ще взема участие.
Водещ: Звучи странно, господин Плевнелиев, Реформаторският блок, към който през цялото време са ви пришивали, че имате пристрастия, симпатия и че представлявате тези хора – и протестиращи, и красивите и т.н., слагам и този епитет в цялата тази поредица, вие сега казвате, че са ви направили жертва на интрига с лансирането на вашето име, което ви превръща в мишена и прекъсва пътя ви към втори мандат?
Росен Плевнелиев: Не, не го казвам по този начин.
Водещ: Но така излиза като резултат.
Росен Плевнелиев: Разбира се нека да го разчистим, за да е ясно още веднъж като отговор на вашия въпрос. Аз казвам, че аз бях изненадан от тази номинация. Но тази номинация тогава може да е била и повод просто на тяхното желание, защото те са усещали. Аз имах своите разговори и с Кънев, и с министър-председателя Борисов. Аз не излязох веднага на 20 май 2016 г., за да кажа - аз няма да се кандидатирам за втори мандат.
Водещ: Т.е. може да е имало сценарий, но не сте сигурен? Сценарий за предварителното ви „отстрелване“.
Росен Плевнелиев: Нека да кажа много ясно – аз съм имал своите разговори с тях. Възможно е да е друго. Възможно е примерно господин Кънев толкова да се е притеснил от факта, че аз обсъждам варианта да не се кандидатирам, така че да е преценил да играе „ва банк“. И казвам – не целият Реформаторски блок, а посочих господин Кънев, защото той инициира цялото това нещо. Но както и да е. То не помогна по никакъв начин, но и нямаше да промени моето решение. Нека да бъде много честен и много ясен – моето решение бе категорично. Аз го обмислях в продължение на месеци преди това. Аз се виждах с президента Обама 30 пъти в този мандат и сме близки приятели. Символично си тръгвам заедно с него. Той ще си тръгне на 20-ти, аз тръгвам на 22-ри.
Водещ: Затова ще ви критикуват, за писмото до Тръмп.
Росен Плевнелиев: И именно затова аз разговарях с президента Обама след смъртта на моето дете още тогава. Разговарях с Меркел, разговарях с Борисов, разговарях с Жан-Клод Юнкер, разговарях с Доналд Туск. Аз бях човек, който много честно посочи – има проблем. Да, вие разчитате на мен. И да – вие знаете, че аз съм един убеден европеец, готов да отиде на барикадата. Между другото не е ясно дали няма да се окаже, че в бъдещето няма да се ходи на барикадите, за да защитаваме европейското и демократично развитие на България и аз ще съм готов да го направя. Но аз бях в един процес, в който месеци наред по най-честния начин разговарях и с международни, и с вътрешни български политически лидери, така че не бива да се търсят интриги.
Водещ: Време за барикади очаквате.
Росен Плевнелиев: Надявам се да не се случва.
Водещ: Какво очаквате в краткосрочен план? Всички социолози показват паритет напоследък между БСП и ГЕРБ. Появиха се отново с нова сила коментари, че някакъв микс от коалиция ще трябва да се търси, нещо което ще бъде отричано от двете страни до последно. Но страшно ли е за вас, казвате „аз, убеденият демократ“, пък БСП да трябва да реди правителство и лидерът на опозицията Корнелия Нинова да получи мандат?
Росен Плевнелиев: Разбира се, че не е страшно. Още повече българският народ ще посочи кого и първата политическа сила на следващите парламентарни избори, разбира се, ще има възможност да покаже своите умения да направи правителство и да движи държавата напред. Аз не мога по никакъв начин да дебатирам с вас тук различни формати. Нещо повече, аз съм този български държавен глава, първият, който отказа да прави коалиционни формули. Който излезе и обеща още предизборно на българския народ – докато аз съм президент в Президентството коалиции няма да се правят. И аз удържах на думата си. Оттук нататък обаче за мен е важно не коалиционните формули и дали ще бъде ляво, дясно или център, важни са принципите. И за тези принципи, дано да не се наложи да ходим на барикадата. Принципите на достойното място на България в Европейския съюз, а не да мънкаме в ъгъла и да се позиционираме като периферия. Принципите на демократичното развитие на България. Аз подкрепях активното гражданско общество и ще продължа да го правя. Подкрепях българското европейско развитие и ще продължа да гметално сърце, на което имаше тогава и снимки в медиите, направено от тел, на което отдолу беше написано „Само човек познал истинската болка, се научава да живее“. Това много ми помогна. Аз видях истинската болка. И си мисля, че това ме научи да живея. Отворен съм за живота, гледам напред. И въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел, който ми е ангел защитник по някакъв начин. И да – истинската болка ме отвори за много неща. И затова, вижте – аз съм един държавен глава, който отказа властта. Отказах да направя трето служебно правителство. Отказах втори мандат веднага след първия. Може би си заслужава човек да се замисли за смисъла. Не мога да разбера толкова много политици, които не могат да слязат от стола, хванали са се за поредната позиция да бъдеш служебен министър на всяка цена. Не мога да разбера, че има толкова много хора, които трудно си дават сметка, например това е една огромна грешка на президента Първанов, аз съм много различен от този човек и се гордея с това. Но не може по никакъв начин да слезеш от президентската институция като тръгнеш да създаваш една друга партия, за да можеш да превземеш една трета партия. Някак си тези неща не ни отиват като президенти. 
Водещ: Вие какво ще кажете?
Росен Плевнелиев: Ще кажа ето това – натам вървим.
Водещ: Ето, сега чета – получава офис настоящият президент, с какво ще се занимавате и с каква дейност?
Росен Плевнелиев: Там, където получавам офис, може би това ще отговори и на въпроса ви. Моят офис ще бъде в „София Техпарк“. „София Техпарк“ е една среда, която за мен беше символ на бъдещето на България. Така че го заявявам много ясно като президент – няма да гледам назад към политическите партии и към парламента. Няма да гледам назад.
Водещ: Няма да участвате пряко в политическа дейност?
Росен Плевнелиев: Няма да участвам в нито една политическа партия. Няма да създавам нова партия. Няма да се връщам, в която и да било партия. Няма по никакъв начин да се връщам в парламента, където никога не съм и бил.
Водещ: Имаше очаквания за международен пост, от еврокомисар до посланик?
Росен Плевнелиев: Така. Гледам напред какво оттук нататък ме чака. Гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България е кауза. Да бъдеш президент на България не е единственият начин, по който можеш да бъдеш полезен на народа си. Има много смислени начини, по които можеш да служиш на нацията си. Президент е само един от тях. Какъв ще бъда аз? Ще бъда ментор, ще бъде преподавател, ще бъда писател, ще бъда активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България. И ако има проблем – ще действам, ще го защитавам. Ще бъда активен като гражданин и като политик. Ще имам позиция по въпросите. Ще бъда активен международно. Вероятно ще създам фондация, така както и много други президенти го правят, за да мога да подкрепям инициативи в България и в региона. Имам много идеи в главата си.
Водещ: След секунда още от това, което предстои пред страната ни. Имаме и нови интересни резултати на нови политически субекти – искам да коментираме и това. Но глътка въздух, не зная дали освежаваща или задушаваща, защото става въпрос за трудни моменти по време на вашия мандат. Едно кратко видео, което колегите подготвиха с това, което е било видимо поне отстрани като емблематични, трудни и важни моменти.
Георги Първанов: На добър час, господин президент.
Бойко Борисов: Който бяхме посочили от ГЕРБ, той щеше да бъде президент.
Росен Плевнелиев: Не можем да допуснем /../ на съда, призван да бъда хранител на основния закон, да бъде поставен под въпрос.
Росен Плевнелиев: Нека да докажем, че вярваме в Бъдещето на България.
Бойко Борисов: На обед ще депозирам оставка на правителството.
Росен Плевнелиев: Уважаеми г-н министър-председател на служебното правителство, заповядайте. 
Росен Плевнелиев: Изборите ще се проведат на 12 май. 
Михаил Миков: Заклех се.
Пламен Орешарски: Предлагам за председател на агенцията да бъде избран г-н Делян Славчев Пеевски.
Делян Пеевски: Заклех се.
Росен Плевнелиев: Моят кредит на доверие е изчерпан. Единственият демократичен изход са изборите. 
Волен Сидеров: Какви са тия пари, които ги тъпчете по офшорни сметки?
Росен Плевнелиев: Това е второто служебно правителство, което назначавам през последните 2 години. 
Росен Плевнелиев: Притесняваме се от Русия на неспазване на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии. 
Росен Плевнелиев: Дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, родината.
Росен Плевнелиев: Няма да участвам в предстоящите президентски избори. Благодаря на всички.

Водещ: Продължаваме след секунда от студиото, въпроси на зрители, които следят интервюто ни, във Фейсбук са писали. Всъщност да дадем възможност на тези въпроси, кратичко да отговорим. 
Росен Плевнелиев: С удоволствие. 
Водещ:Ани? 
Водеща: Да, трябва да кажа, че от снощи на Фейсбук-страницата ни пишат доста хора, които са почитатели и любители на Путин и на Русия, така че доминиращите въпроси са свързан с критики към президента Плевнелиев за отношението му към Путин и Русия. Ще опитам да обобщя тези въпроси с един пост на Веселин Тодоров: „Морално ли е човек, възползвал се от партийни облаги да критикува комунизма и Русия? По масово определение такъв човек как може да се нарече? Ще имате ли смелостта да му зададете този въпрос?“. Задаваме този въпрос. 
Росен Плевнелиев: Разбира се, че е не само морално, но и национално отговорно държавният глава да има позиция тогава, когато се преразпределят сфери на влияние и се решава бъдещето на Европа и на България. Ако нямаме позиция, оставаме в ъгъла, оставаме бедни, оставаме зависими. 
Водещ: Имаше критика „възползвал се от партийни облаги“? 
Росен Плевнелиев: Нека да посоча за какво става въпрос, защото всичко през живота си съм постигнал сам. Започнал съм от нулата, плащал съм данъците, между другото трябва да разчистим и това, защото имаше 17-месечни данъчни проверки, които обхванаха целия свят. Всичко, всеки лев, всяка банкова сметка, всеки приход, които не намериха нищо. Нарочно, като скромен човек не го казах през годините, въпреки че бях обект на най-тежките данъчни проверки. 
Водещ: „Изнесъл пари в чувал за къща в Гърция“ имаше. 
Росен Плевнелиев: Офшорни фирми, офшорни сметки, чували – нищо такова няма. Аз се гордея, защото от нищото съм започнал, постигнах немалко. Засадих хиляди дървета, построих 5 къщи, построих десетки офисни сгради, създадох десетки хиляди работни места. Строих магистрали, бях министър, бях предприемач, сега съм президент. Ще продължавам да служа на България по този начин. 
Водещ: Още от въпроситe?
Водеща: Един последен въпрос от мен, той ще бъде отново личен, Вили Балева пита: „Имам един въпрос. По протокол първата дама на България придружава президента навсякъде. Това го правят дами със синя кръв, принцеси, дукеси и други. Как не можа да накара своята съпруга поне веднъж да го придружи?“
Росен Плевнелиев: Това мога категорично да уверя българския народ, че не е проблем, мога да кажа, че около 80% от държавните глави, с които аз съм работил по никакъв начин не са, цитирайки и въпроса, интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност. Има много такива случаи, аз не съм изключение. 
Водещ: Финал: след 20, след 30 години, ако отворите учебник по история какво искате да откриете срещу своето име? „Росен Плевнелиев, президентът, който“? И какво си представяте и искате и очаквате да продължи това изречение? „Президентът, който“?
Росен Плевнелиев: Президентът, който въпреки извънредната нестабилност и рекордният брой кризи в страната и по света държа здраво посоката на демократичното и европейско развитие на държавата и го отстояваше убедено. 
Водещ: Благодаря ви, президентът Росен Плевнелиев, пред зрителите на „Здравей, България“. На финалната права, само след дни е и церемонията по встъпване в длъжност на новия стопанин на „Дондуков“ 2, ген. Румен Радев. Благодаря ви, г-н Плевнелиев, за това интервю. 
Росен Плевнелиев: И аз благодаря.

  • Под 7 млн. българи? Тъжно, ако не дадем перспектива на младите

    Българите се топят и през 2019-а година броят им ще падне под 7 милиона, предупреди председателят на НСИ Сергей Цветарски. Отдавна не е новина, че всяка година средно 40 хиляди души напускат България. Добра тенденция е, че живели зад граница сънародници започват да се връщат. Но те далеч не компенсират големия теч,
  • ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

    С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,