Николина Ангелкова: Концесионери не връщат два плажа на държавата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5994375 www.24chasa.bg

Отдаваме под наем под условие Слънчев бряг-север и Несебър-юг, за да спасим сезона и да имат стопани, казва министърът на туризма

- 36 ст. за чадър и 36 ст. за шезлонг. Такива цени обещава концесионерът за плаж Нестинарка. Гарантирано ли е, че те ще останат за 20 г., или поне за 5 г. ?Толкова ниски цени, чак не ни се вярва, министър Ангелкова, какво е вашето мнение?

- Решенията на МС за избора на концесионер на 6 плажа показват, че с плаж Нестинарка работи методиката, която приехме през лятото. Целта беше да намалим цените на чадъри и шезлонги. В методиката тежестта на предложената цена е 40%, тежестта на концесионното възнаграждение 40%, и 20% са останалите услуги и подобрения за плажа.

Всичко, което трябва да знаете за:

За първи път тези цени ще бъдат включени като неразделна част от договора. Той е

за 20 г. и цените не следва да се променят,

разбира се, освен при промяна в инфлационния индект. Така че още това лято на този плаж ще имаме тези цени.

- При някакъв форсмажор концесионерът може ли да оправдае вдигане на цени? Питам това, защото имаше много коментари, че той сега дава тази цена само за да спечели търга, а веднага след това ще доказва, че разходите са му повече и чадърът ще струва примерно 5 лв. Както става с с анексите с ремонти и строежи по пътищата.

- Карате ме да обясня защо собственият анализ на консеционера е показал, че може да дава плажни принадлежности за 36 ст.

Новата методика за минималното концесионно възнаграждение е първа стъпка. Тя е обвързана от промените, които следва да бъдат направени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) с групирането на плажовете.

Сега всички плажове са под общ знаменател. Докато при групирането ще бъдат отразени характеристиките на ивиците - местоположение, дали е в свлачищен район, дали дъното е каменисто, какъв е пясъкът, широчина и т. н.

Като се вземат тези елементи предвид, всяка група ще има собствена методика за определяне на минималното възнаграждение и тя ще отстоява най-добре интересите и на потребителя, и на концесионера. Договорът за плаж Нестинарка, както и всички концесионни и договорите за наем подлежат на стриктен контрол. Ще следим, както сме следели и досега, дали предложеното от концесионера се спазва.

- Бяхте ми казали, че в договора ще има клауза за едностранно прекратяване на концесията от ваша страна?

- Точно така, ако се променят цените на чадъри и шезлонги.

- Колко плажове трябва да се концесионират до лятото?

- Изтичат или са изтекли вече 34 договора на плажове, отдадени на концесия или под наем. За мен като министър на туризма е много важно максимално много плажове и задължително тези 34 да имат стопанин преди началото на лятото, за да не се затруднява сезонът. Процесът е стартиран много преди да попаднем в сегашната политическа ситуация. Още през август бяха направени предварителни финансово-икономически анализи, които показват дали един плаж да бъде даден на концесия, или под наем. Сега тече процедура за отдаването на още 6 плажа, но те вероятно ще бъдат финализирани при служебния кабинет, разбира се, по преценка на служебния министър. За останалите плажове има процедура за отдаване под наем.

- Какво стана с отнетата концесия за плаж Слънчев бряг - север?

- За два от плажовете Слънчев бряг - север и Несебър -юг, които според анализа трябва да бъдат на концесия, ние сме стартирали процедури за отдаване под наем. Ще попитате защо - защото концесионерите им, които системно нарушават условията на концесиите, отказват доброволно да предадат ивиците на държавата.

А плажовете са изключителна държавна собственост. В момента тече процедура по изземване на плажа, която обаче се обжалва от досегашните концесионери. Те дори са си извадили обезпечителна заповед, което за мен е непонятно.

- Какво им дава тази обезпечителна заповед?

- Тя спира изпълнението на процедурата по изземване. Но, разбира се, ние сме я обжалвали. Видно с просто око е, че тези хора искат да бавят по всякакъв начин финала на процедурата по правилата и се опитват да ползват плажовете и облагите от това.

Аз лично като министър искам да гарантирам летния сезон. Не желая някога да бъдем обвинени в безстопанственост и липса на вземане на решения. Точно затова сме стартирали процедура за отдаване на тези два плажа под наем под условие. Това значи, че новият наемател ще влезе да стопанисва плажа едва след като процедурата по изземването приключи и плажът бъде върнат на държавата. И това сме обезпечили.

Разбира се, оттук нататък

трябва да се

произнесе съдът

как ще приключи процедурата по изземването на плажа, който повтарям, е изключително държавна собственост.

Особено за плажа в Слънчев бряг има нарушения със значително надвишаване на преместваемите обекти. Там, минавайки по Алея първа, трудно може да се види морето.

- БСП ви атакува за концесиите на плажовете. Бързате ли наистина с договорите?

- От седмица задавам въпрос на БСП и отново питам чрез вас - не смята ли БСП, че ние, бидейки правова държава, трябва да спазваме законите и да работим. При тези рекордни резултати в туризма как да спра процеса и да чакам, ако това ще торпилира сезона?

До 31 март министърът на туризма, който и да е той, трябва да обяви колко плажа ще останат неохраняеми, за да може областните управители да стартират процедури за почистване на плажовете и осигуряване на спасители.

Повярвайте, затова ми е трудно да разбера логиката на отправените от БСП обвинения, че от една страна, работим бавно, от друга бързаме.

Нещо повече - за плажовете Поморие-централен и Бургас-север стартираха процедурите.

За “Поморие-централен” комисията е приключила работа, но има жалба до Комисията за защита на конкуренцията от един от участниците. Затова ние, независимо че можем да продължим процедурата (жалбата не спира финализирането - б. а.), преценихме, че е по-добре компетентният орган да се произнесе, за да се разсеят всякакви съмнения. Правя го с риск, разбира се, това да доведе до забавяне, което може би отново ще ми бъде вменено като обвинение, защото два плажа няма да имат концесионер. Това също очаквам да чуя.

- Абсолютно, а и ако съдът за плажа в Слънчев бряг също забави...

- И това очаквам да чуя. Така че аз очевидно...

- Ще сте си загубили шапката...

-Да, но е важно да спазваме закона и да гарантираме максимално, че ще бъдат осигурени стопани на плажа. Не трябва да се оставят много неохраняеми плажове. Иска ли БСП да натовари държавния бюджет с разходите за всички тези плажове, ако те останат без стопани?

Представител на БСП обяви в ефир, че дели плажовете на атрактивни и неатрактивни. Питам БСП така ли смятат да класифицират плажовете, защото такава класификация в закона липсва. Чудя се критериите за нея как ще бъдат определени- за лична икономическа облага или за защита на обществения и държавния интерес.

Вярвам, че независимо от политическата ситуация сме длъжни да си вършим работата до последния ден на поста.

Много жалко ще е, ако при рекордната 2016 г. за българския туризъм, а очакваме и изключително силен летен сезон 2017 г. , пропилеем с лека ръка всички усилия и резултати, постигнати от правителството, от местните власти и от бранша. 8 млн. чуждестранни туристи се случва за първи път на България изобщо, откакто има статистика. Очаквам и много силен сезон от Русия. Преди дни в Москва с Олег Сафонов, председател на Федералната агенция по туризъм, договорихме да гоним нов ръст от 40% на руските туристи у нас.

Постигнем ли това, ще е изключителен успех.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,