А мислехме глобализацията за лампата на Аладин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5998603 www.24chasa.bg

Но терористите
- вълци
единаци,
стават
епидемия 

ГЕРМАНИЯ стана обект на терористична атака, която повтаря атентата в Ница. Така в жертви на терористите се превърнаха двете държави - основателки на европейския проект. Самите терористи са от типа вълци единаци.

За тях може да се каже, че са като епидемия. Извършителите на тези актове наподобяват хора със слаба имунна защита, които стават лесна жертва на вируса на ненавистта. Те не се нуждаят от дълга и усилена подготовка. Вълците единаци получават нареждания да убиват “неверниците”, да всяват страх, ужас и паника. Само часове по-късно портретите им се публикуват на първите страници на световните медии. Загинат ли, получават прозвището шахид, т.е. мъченик. А през интернет се превръщат в глобални звезди и медийна сензация.

Всъщност става дума за поредните младежи, които не водят нормален обществен и личен живот. Те пренасят хормоналните си проблеми във всепоглъщаща омраза и желание за мъст към различните, онези, които са способни на любов, радост и забавления.

Терористът стреля по разхождащи се туристи, по посетители на музеите и концерти.

Стреля по хора,

които се

забавляват

в кафенетата и празнуват своя национален празник, нападат коледни базари и църкви. Този мир и щастие не дават спокойствие на джихадистите, които живеят в света на омразата и насилието.

Първоначалната представа за глобализацията наподобяваше лампата на Аладин от “Хиляда и една нощ”, с която получаваш всичко на тепсия – икономически напредък, преодоляване на границите, чудеса в медицината, технологиите, изкуствата и дори докосване до звездите. Така народите няма да живеят изолирани един от друг. Първоначално се стъписахме от това нашествие на глобалния свят, опасявайки се от чуждата култура. Впоследствие постепенно свикнахме с нейните блага и бяхме погълнати от нея. Чак тогава видяхме и другия лик на глобализацията – налагането на стандартно еднообразие, от което никой не може да се спаси. Всички използваме едни и същи смартфони, пътуваме с модерни самолети и хапваме фалафел, независимо дали сме в Багдад, или Ню Йорк.

И все пак има различия как народите се включват в процеса на глобализация. В развитите страни този процес улеснява напредъка във всички области. Арабите и мюсюлманите обаче се прочуха с тероризма, който в масовите представи стана синоним на ислямската религия. Не всички вълци единаци обаче са мюсюлмани, не всички са емигранти и бежанци. Масовите убийци в американските кампуси обикновено са местни жители.

Трябва да си дадем сметка, че зад всеки вълк единак стои неговият наставник, който от високите трибуни на политиката и от джамията

призовава към

омраза и

убийства

на “неверниците”. Тези наставници твърдят, че е настанал решаващият час, когато несправедливостта трябва да бъде поправена. Това навежда на мисълта, че отдавна е назряла необходимостта от сериозна реформа на исляма.

Време е да спрем имамите, които подтикват фанатични младежи към смърт и убийство. Време е и духовната академия “Ал Азхар” да осъди ислямските терористи, като сложи край на жалките увъртания. Време е също арабските и ислямските правителства да стартират кампания за подмяна на учебни предмети и пособия, насаждащи омраза и призоваващи към разправа с иноверците; учебниците, които възхваляват единствено исляма и ислямската история, внушавайки на децата ксенофобия и расизъм.

Обществата в арабско-ислямския свят са изложени на постоянна заплаха от религиозния фанатизъм. Става дума за различни варианти на скрит или таен “даешизъм”, който конкурира откровения. Разликата е, че скритият фанатизъм все още

не е бил

реализиран на

практика,

не е преминал изпитание с оръжие. Самата ДАЕШ не се появи от нищото, а е продукт на една тенденция за утвърждаване на идентичността на определени кръгове в социален, религиозен и политически план като реакция на идейния срив в този регион през втората половина на ХХ век.

Това явление е неотделимо от поредица деструктивни фактори – провалени държавни политики, регионални и международни интервенции, засилващи се противоречия,

враждебност и

омраза между

различните секти

и етнически групи, както и характерния за много държави диктат на мнозинствата над малцинствата и обратно. Към тях трябва да добавим и засилената милитаризация на политическите режими през този период.

Арабските и ислямските правителства отидоха твърде далеч в подкрепата си за ислямските институции. Те трябва да спрат злоупотребата с религията за политически и себични цели. Учителите, родителите и журналистите трябва да престанат да учат децата на омраза към другите религии и да обявяват иноверците за атеисти, които заслужават единствено омраза. Всички те - държавни институции, общество, училище, семейство и джамия, носят отговорност за засилването на радикализма в арабско-ислямските общества, както и сред мюсюлманските общности на Запад. Време е да я осъзнаят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.