Кои са възможните коалиции след вота на 2 април

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5998639 www.24chasa.bg

ГЕРБ ще намери по-лесно партньори

за парламентарно мнозинство,

по-трудната задача е пред БСП

След предсрочните парламентарни избори на 2 април тази година коалициите център - дясно изглеждат много по-лесни. Основна сила там ще бъде ГЕРБ, а негови естествени партньори са партиите от семейството на Европейската народна партия, ако, разбира се, те минат прага от 4% за влизане в Народното събрание.

Също естествен съюзник на ГЕРБ се очертава и

бъдещата

парламентарна

сила на г-н

Марешки

- партията “Воля”, както и Патриотичният фронт, за който се очертава добър резултат. Изброените политически субекти дават спокойно едно парламентарно мнозинство.

Доста по-трудно изглеждат обаче нещата вляво. Ако БСП въпреки някои възражения отиде да прави коалиция с ДПС, което е възможно, разбира се, проблемът е, че те общо няма да имат 121 депутати. Няма как БСП да търси коалиция едновременно с ДПС и Патриотичния фронт - това е абсурд, така че остава да се търси отново партията на г-н Марешки. Само че тя е по-скоро дясна, както казах, а не лява. Така че проблемът на БСП не е дали ще бъде първа или втора политическа сила, техният проблем е, че много трудно ще намерят коалиционни партньори.

Разбира се, не трябва стопроцентово да се изключва и малко екзотичният за България

вариант на

голяма коалиция

ГЕРБ - БСП

Такива коалиции управляват Австрия и Германия, но трябва да признаем, че те са все пак една измама спрямо избирателя. Защото той е гласувал примерно за десните, тъй като не иска да е ляво, а те накрая му сервират един тюрлюгювеч между това, което той иска, и това, което не иска.

Разбира се, някои определят такъв ход като рисков за ГЕРБ. Знаем как след тройната коалиция НДСВ практически загина, но въпреки това такава коалиция, макар и много малко вероятна, не трябва да се изключва 100 процента.

Не е изключено

да бъдем

подложени и на

външен натиск

да направим някакво управление в името на стабилността особено ако се случат неприятности - както регионални, така и световни. А светът отива точно натам.

Това са възможностите. Още веднъж, ако трябва да обобщим, на ГЕРБ ще му е много по-лесно да се коалира и да получи мнозинство в бъдещия парламент, докато за БСП проблемът за такава коалиция е много по-труден. Но в крайна сметка всичко зависи от волята на суверена - българският избирател ще каже по каква формула кой да го управлява.

При картината, която очертах дотук, няма особено значение дали ГЕРБ, или БСП ще е първа политическа сила. Не е важно кой ще е първи, кой втори, а

кой ще намери

партньори

Въпреки всичко в момента изследванията сочат, че макар и малка, ГЕРБ има преднина. Дали тя ще я запази, дали нещата ще се обърнат, или тази преднина още повече ще се увеличи, зависи от много фактори.

Много важен фактор, който има въздействие и бих го нарекъл фактора Х за българската политика, е новият президент. Защото г-н Румен Радев е нов играч за българската политика, за него трудно може да кажем как ще се развият нещата. Аз лично вярвам, че кабинетът, който той ще огласи, ще бъде успешен, ще си изпълни задълженията. Изобщо разчитам г-н Радев да бъде един добър български президент. България го заслужава.

А дали по този начин логично ще помогне и на БСП - и ако това е в рамките на закона, няма страшно. Така че трябва да се спазва конституцията преди всичко, трябва да се спазват законите и в крайна сметка оставяме народът да реши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,