Да се похвалим, “Нобелът” си заслужава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6000621 www.24chasa.bg

Ако БПЦ вземе наградата, 2017 г. ще е година на България. Трябва обаче и ние да бием тъпана - спасяването на българските евреи може да даде пример на Европа

“Българския синод може да вземе “Нобел” за предателство срещу собствения си народ и вярна служба на чуждо правителство... ако има такава награда, разбира се.” Правописът на този изначален хейт е запазен. А коментарът е пуснат под новината, че Българската православна църква е номинирана за Нобеловата награда за мир заради спасяването на 48 000 български евреи през 1943 г.

“72 години въртите и сучете “еврейте”, като че ли това е най-важното на света!!! Ха оставете ги намира по дяволите!” И тук правописът е запазен.

Странно е, че новина от такъв мащаб се посреща по този начин. Българска институция е номинирана за Нобелова награда за мир. И получава дълго чаканото си признание. А ако църквата наистина получи наградата, ще превърне 2017-а в годината на България.

Със сигурност това не е момент за мразене и тролене във форуми. По-скоро е време сами да се похвалим. Спасяването на българските евреи е един от малкото моменти в последните две столетия, когато в България има някакво гражданско общество. Което на всичкото отгоре постига целта си. За самите спасени олицетворение на това гражданско общество е църквата и те я предлагат за награда. Какво има тук да се мрази? По-скоро тези хора, които е успял да обедини адвокат Моше Алони, трябва да бъдат подкрепени.

Дали църквата ще получи “Нобел”, или няма да получи, дори не е толкова важно. Едни хора са намерили начин как да покажат своята благодарност.

България пък трябва да се опита да извлече максималното от този жест. Като раздуха стореното от църквата, Димитър Пешев и останалите, страната ни може да си направи реклама. И е задължена да го стори. Особен след като от десетилетия именно този епизод от българската история се ползва за пропаганда именно срещу България, защото евреите от Македония не са били спасени.

Номинацията, която правят израелски граждани, спасени от българските си съграждани, е добър повод гръмко да разкажем нашата гледна точка. На всички. В момент, в който Европа отново е наострена срещу друговерците, спасяването на българските евреи трябва примерно да бъде превърнато в лайтмотив на българското председателство на ЕС. Още повече че догодина, когато ние сме начело на Европа, стават 75 години от спирането на влаковете към лагерите на смъртта през 1943 г. Тази годишнина и номинацията за Нобеловата награда ни дават шанс да променим начина, по който другите в Европа гледат на нас. Защо да сме само най-корумпираните и бедните в Европа, след като може да сме българите, които спасиха своите евреи от холокоста.

За спасяването на българските евреи знаем главно в България и самите спасени, които все още са живи. А дори и тук не се знае всичко, често пъти се бъркат факти от историята, разказват се противоречиво случки и се интерпретират героите ѝ. Аз например обърках тогавашния църковен глава митрополит Стефан с по-късния патриарх Кирил, когато писах информацията за номинацията. И Кирил, тогава Пловдивски митрополит, също има огромна роля за спасяването на българските евреи, между другото. Като цяло обаче историята се приема като единична случка.

А всъщност става въпрос за кампания, която е започнала в българското общество още с приемането на Закона за защита на нацията през 1940 г. Спирането на влаковете към лагерите на смъртта е само кулминацията. Малцина знаят дори, че българското правителство прави четири опита да изпрати евреите в концлагерите и нито един от тях не е успешен. Тази история си заслужава да бъде разказвана отново и отново. Номинацията на Българската православна църква е добър повод да го направим.

Разказването на историята за спасението на българските евреи ще ни даде и знанието, че никой никога не е имунизиран срещу ксенофобията. Вместо достойните владици от онзи синод, сега имаме Динко от Ямбол, Перата и яростна кампания срещу различните. И номинацията на църквата идва навреме, за да ни припомни, че можем да действаме и по друг начин. Това обаче ще стане само ако имаме достатъчно акъл и самочувствие сами да бием тъпана какво сме направили.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си