Ще направи ли икономиката скок, невиждан от 10 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6000627 www.24chasa.bg

Износът е с най-бързо увеличение от година и половина, кредитирането на частния сектор расте за пръв път от 2 г. 

До нас обаче е лошият пример на Гърция и Турция

Tези дни Международният валутен фонд подобри прогнозите за най-големите световни икономики през тази и следващата година. Очаква се ускоряване на световната икономика от 3,1% през 2016 г. до 3,4% през 2017 г. и 3,6% през 2018 г.

Подобрение спрямо предходната прогноза от октомври има както за САЩ, така и за еврозоната и Китай.

Русия също

постепенно ще

излезе от

дълбоката

рецесия,

в която беше изпаднала през последните години.

От МВФ сме свикнали да очакваме песимизъм - постоянни предупреждения, влошаване на прогнозите и рискове.

Фактът, че дори те очакват ускорение на световната икономика, е показателен за промяната в настроенията. Отделно тези дни Германия отчете най-високия икономически растеж от 5 години насам, безработицата в Европа спадна до най-ниското ниво от близо осем години, а последното проучване показва, че европейският бизнес има най-оптимистични очаквания от 2007 г. насам.

И всичко това се случва в

безпрецедентна

геополитическа

несигурност

България е малка и отворена икономика, силно интегрирана с Европейския съюз, поради което външната среда оказва изключително силно влияние на местна почва. Това се вижда в данните за износа:

през ноември

беше отчетен

близо 15%

растеж на износа – най-бързо увеличение от година и половина. Това, изглежда, опровергава прогнозите, че приносът на износа към икономиката ще спада. Доказва се златното правило, че когато европейската и световната икономика се развиват добре, това се отразява положително и на България.

По-добрите перспективи за външната среда са позитивен знак и за българската икономика.

В България също има фактори за оптимизъм, поради които бяха повишени повечето прогнози за страната (наскоро това направи и Световната банка, а преди нея това сториха цял куп международни институции).

Устойчивият спад на безработицата подкрепя потреблението на домакинствата, в нормален ритъм навлиза и усвояването на европейските фондове от новия програмен период. Инвестициите се повлияват позитивно от икономическата ситуация, включително рекордно ниските лихви и не е случайно, че през последните месеци се наблюдава увеличение на кредитирането за частния сектор –

за първи път от

близо две години Държавният бюджет също се нормализира след години на дефицити – през 2016-а дори беше отчетен излишък, а за 2017 г. е заложено сериозно намаление на държавния дълг.

Ситуацията изглежда идеална за ускорение на икономическия растеж – след като последните две години икономиката се увеличава с около 3,5% годишно, вероятно е дошло времето да пробием “тавана” от 4%. А защо не и повече?

Ситуацията е благоприятна, предпоставките са налице, необходимо е само правителствата да помагат за процеси с необходимите реформи.

Тук са и големите рискове. Две съседни страни на юг от нас показаха, че политически фактори могат да блокират икономическото възстановяване, колкото и силно да е то.

Турция доскоро

беше лидер

в региона с най-висок икономически растеж, но след опита за преврат и последвалите политически промени страната отчете икономически спад, а местната валута постоянно се срива спрямо долара и еврото.

Гърция започна устойчиво да излиза от кризата в края на 2014 г., но след това дойде СИРИЗА и предизвика нова и по-тежка криза, а страната беше на ръба на изгонването от еврозоната.

Въобще политиката e нож с две остриета – все се надяваме да помогне, но може и да навреди. А за политиката 2017 г. ще е преломна. Някои от най-важните европейски икономики предстои да проведат парламентарни избори, включително Холандия, Франция, Германия, вероятно и Италия. Великобритания ще започне процеса по излизане от Европейския съюз, а Доналд Тръмп ще поеме кормилото на най-голямата икономика в света.

В съседна Румъния също идва ново правителство на власт, а да не забравяме и предстоящите избори в България.

Има една поговорка - “Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи!”. Това е нашето положение в момента. Имаме възможности и перспективи, но дали ще успеем да се възползваме пълноценно от тях, зависи само и единствено от нас самите. Налице е потенциал за ускорение на икономическия растеж до нива над 4%, а и повече

– нива, които

не сме постигали

от почти десет

години

Дали ще стане и в каква степен, зависи от политиката на следващото правителство.

Не че правителствата създават икономически растеж – в никакъв случай! Но те могат да подпомагат процеса, да създават добра среда и да избягват вредни политики.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо