Какво казаха бившите президенти за Румен Радев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6002679 www.24chasa.bg
Петър Стоянов

Днес петият президент на България Румен Радев ще положи клетва като държавен глава, след като спечели изборите с категорична победа на 13 ноември 2016 г.

“24 часа” потърси мнението на досегашните президенти на България Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, за да отправят своите послания към Румен Радев.

Петър Стоянов: Клетвата го задължава за цял живот

Полагането на клетвата от новоизбрания президент е сред най-важните моменти в неговата политическа и лична биография, защото с нейното произнасяне новият държавен глава декларира публично, че напълно осъзнава огромната отговорност, която поема.

Оттук нататък всичко, което президентът казва или прави, засяга вече не само него, семейството или собствената му партия, а интересите на България и на целия български народ.

Клетвата е не просто обещание за служене на България в рамките на президентския мандат. Тя те задължава за цял живот.

Георги Първанов: Надявам се да не се поддаде на опитите
да го задушат в партийни обятия

Новият държавен глава има биография на военен командир, което е нелоша начална база, когато става дума за президентската институция.

Второ, досегашните му действия след изборите доказват стремеж към максимална предпазливост и прецизност. Той успя, вероятно благодарение на добри съветници, да отклони всякакви опити да бъде вкаран в неконституционни действия - да сподели отговорността за служебен кабинет с Плевнелиев, да удължи безсмислено с няколко дни работата на този парламент и правителство.
С други думи - очакванията са да работи наистина прецизно. Но ще има много предизвикателства, които изискват не просто да бъдеш предпазлив, а твърде често ще се налага да се проявява лидерство, да се върви дори срещу общественото мнение. Виждаме какво става в Европа - там е задължително гласът на България да се чува отчетливо, да се защити националният интерес и на президента приляга да го прави не само по конкретни въпроси от националното развитие, но и по европейските теми. За да бъдем активни участници в дебата за европейското бъдеще.
Очаквам и препоръчвам и много активен диалог в региона. Ние сме били регионален лидер, а сега сме се самоизолирали. И точно президентът е този, който би могъл да възроди тази роля на България.
И най-сетне, но най-важно по значение - надявам се да не се поддаде на опитите да го обвържат партийно, да го задушат в партийни обятия, а наистина да бъде президент на всички български граждани.

Росен Плевнелиев: Има моята пълна подкрепа

Радев получи пълната ми подкрепа. Аз съм денонощно на негово разположение, за да му разкажа всичко, да помогна за каквото той пожелае. Ще бъда на негова страна. За мен е изключително важно да предам по-нататък по веригата това, което научих. Аз съм първият, който не злослови срещу други български президенти. Който заявява ясно: Аз бях критикуван от друг български президент. Не отвърнах със същото. Вярвам, че на един президент му отива не да плюе президентите, а да създаде Съвет на президентите. Да ги събере заедно.

На един държавен глава му отива не да манипулира и да лъже за мандата на други президенти, а да създаде президентската библиотека. Гордея се, че съм първият български държавен глава, който създаде Съвета на президентите и президентската библиотека. 5 свои инициативи оставям на президента Радев и се надявам той да ги продължи и надгради, така, както аз продължих и надградих наследството от предишните. Това оставям на Радев. Пожелавам му успех. Неговият неуспех няма да бъде мой успех. Но го чака много тежък мандат и дано не допусне големи грешки. Тук мога да цитирам един голям български президент - президента Стоянов, от когото много научих: “Всеки президент бърка. Човешко е. Но гледай да не сбъркаш в големите неща.”

А те са не повече от 4-5 в мандата на един президент.
Колкото и да сме негативно настроени, последните президентски избори бяха признати от всички като честни, всички пожелаха успех на победителя. Не беше така с мен преди 5 г., когато Станишев не ми подаде ръка, не ми пожела успех. Сега е по-различно и аз се радвам на този прогрес. Сега президентът Радев получава зелен светофар - да действа.

(Из интервю на президента Росен Плевнелиев пред “24 часа”)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,