Ей, обидените депутати, искате ли да влезете в Историята

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6005308 www.24chasa.bg

Всички говорят за уважение между институциите, но вкупом го погазват

БРЕЙ, че обидчиви били това българските депутати?!

В инаугурационната си реч президентът Румен Радев каза, че им остава само една седмица, и част от тях се нацупиха. Ами толкова им остават. Истината никога не е обидна.

А нима не се досещат каква радост щеше да обхване електората български, ако президентът беше казал: “Хайде, господа, събирайте си партакешите и до 2 часа дим да ви няма!” Но няма как, нали сме парламентарна република.

Ама трябвало да има взаимно уважение между институциите, каза Цветан Цветанов. Да, трябва!

Но уважително ли се държа част от депутатството, докато президентът четеше словото си? Не. Народните представители шумяха, говореха, не слушаха речта на президента.

Особено гневлив към президента Румен Радев беше съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов: “Какво иска да ни каже? Че той вече като син Божий се е качил на облаците и раздава правосъдие?!”

До този парламент г-н Симеонов беше известен предимно със скандалите си с Волен Сидеров и с телевизията си СКАТ.

Стана депутат и започна да се държи сякаш е завършил политически науки в няколко американски университета. И с категоричност в изявленията си сякаш е последна инстанция на истината. Хайде по-скромно в оценките и поведението си, господа!

Част от депутатството не хареса речта на президента. Нарекоха я банална, “тъжен шаблон”, “глупотевини”, нямало ясно изразени приоритети в нея...

Нормално е една опозиция да не харесва думите и делата на управляващите и да ги критикува. Това е част от демокрацията. Макар че сега в държавата не се знае кой точно и точно на какво е опозиция.

В политиката, както е известно, не думите, а делата са важни. А какви качествени закони прие и каква народополезна работа свърши този парламент? Не скачайте, господа, и не викайте “Караул!”, ами си погледнете рейтинга.

Ако българите уважаваха, обичаха и вярваха на това свое Народно събрание, щеше ли недоверието към него да е 75% с тенденция нагоре?

Всъщност, господа обидчиви депутати и сърдиткопетковци, вие имате изключителния шанс да влезете в историята с главно И.

Гласувайте за оставащите ви 5 работни дни закон за избор на Велико народно събрание. Нека то да промени конституцията и после да се саморазпусне.

А поредното Обикновено събрание да заработи по правилата на новия основен закон на държавата.

Така няма постоянно да се оправдавате с калпавата стара конституция, която все спъвала работата ви и ви пречела да извършите велика дела за народа си.

Знам обаче, че вие никога няма да отрежете клона, на който удобно седите повече от 25 г.

Вие не искате да влезете в Историята.

Вие искате да останете в келепира и далаверите тук и сега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой е българският тигър?

    Кой е българският тигър?

    Чуеш ли “Силициева долина”, се сещаш за място, където високите технологии бележат рязко и бързо развитие. Авторитетният “Файненшъл таймс” написа, че София се е превърнала в такъв център за Югоизточна Европа. Изданието описва рекордните инвестиции и квалифицираните кадри в сектора. Български икономисти впрочем отдавна описват феномена - IT
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока