Маршът на душичките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6015113 www.24chasa.bg

Общественият диалог в България е монолог, фейсбук стените са спикър корнъри, няма различни гледни точки

Много бързо се сменят горещите теми във фейсбук, минутка невнимание и вече никой не си къса ризата за репутацията на Мерил Стрийп, а са се хванали за гушите заради “Марша на жените” срещу Тръмп. С невъоръжено око не може да се прецени как точно се групират фронтовете на умните и красивите срещу тролове, дали се провеждат някъде тайни събрания за избистряне на опорните точки, или имат назначени рупори, които дават тон за песен.

Самата полемика би била интересна, ако се спореше по същество. Например какво им е направил Тръмп на розовите шапки в Амстердам, мъжете не са ли сърдити, защо само гейовете и жените, такива неща. Срещат се интелигентни и аргументирани мнения, че всеки има право да протестира срещу арогантността, високомерието и войнстващата посредственост на милиардера с кривата перука, защо пък да не кажем дружно “не” на барековщината в световен мащаб? Но този тип дистанцирани и умерени коментари бяха надвикани от защитниците на марша, сякаш цитадела превземат с ножове и вилици. Наложиха истеричен тон, някаква пасивна агресия с дразнещата мантра, че изразяването на каквато и да било критична позиция спрямо женското събитие те прави “дребна душичка” и “безмозъчен путинист”.

Звучи като “Дневникът на един луд”, но е истина, българските фенове на розовата манифестация се бият в гърдите, че изтриват от листите си с приятели всеки, дръзнал да попита: “Какъв е дълбокият смисъл да се протестира с американското знаме, носено като хиджаб?”, “Не трябва ли бунтът срещу Тръмп да е малко по-интелигентен от Мадона?” Или, не дай боже: “Дали пък Сорос няма пръст в тая работа?”

И другата крайност я има, разбира се, вбесяваща като напористия наполеонов комплекс. Една от най-популярните героини във фейсбук нарече жените с хиджаби на звезди и райета “пачи” и “мърши неграмотни”, ама тя си е цапната в устата. Той и Робърт де Ниро каза, че Тръмп е “идиот, жалък, куче, свиня, мошеник, скапан актьор, противен тип” и прозвуча напълно ясно и логично. Обидно е, факт, вулгарно, невъзпитано, но крайностите крепят баланса. Тръмп да не е по-изискан?

Cтранно е, че у нас хората с претенцията, че формират обществено мнение, бягат от интелигентния анализ. За какво беше тоя марш последно? Защо не поговорим нормално? Срещу Тръмп ли излязоха, за абортите ли, за правата на хомосексуалистите ли, за “Обамакеър” или за носенето на мрежести чорапогащници в колежите?

B опит да защити достойнството на събитието потребител написа: “Вчера например една жена, която е американка и работеща в интернационална организация в Женева, каза, че е дошла, защото не е просто против начина, по който Д. Т. третира жени, мигранти, хора с увреждания и мюсюлмани, но и защото се обявява против цялата вълна на нетолерантност и популизъм, която расте по цял свят.”

Чудесно! Винаги има човек за какво да вика “оставка”, точно пък ние сме пълни с ценностни и междуличностни проблеми. Но ето и друго непосредствено впечатление от световното събитие, съвсем различно усещане: “Аз лично излязох в подкрепа на това абортите да продължат да бъдат легални. Също в подкрепа на LGBT общността и срещу подписването на FADA. В несъгласие с опитите да се назначи ДеВос и още няколко проблема, които имам с кабинета му.”

Само протестиращи срещу кърменето в моловете не открих, но най-вероятно трябва да съм по-усърдна. По принцип няма нищо лошо да се бунтуваш срещу злото, живеем в свободен свят, обаче женският марш изрично е обявен срещу Тръмп. Да се оттегли ли очакват пред вълната на неодобрението? Нашите елитаристи разпалено обясняват, че в случая е важно посланието, щото това не било опит за преврат, ами само шамар. Цитират как във Вашингтон излезли половин милион американци, но с останалите, които са ги подкрепили по света, недоволните стават между пет и седем милиона.

Ама към кого е насочено посланието тогава, ако не е към американските избиратели? Значи, те гласуват за Тръмп, избират си го, той встъпва в длъжност и изведнъж от Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева, Амстердам, Найроби, Сидни, Мелбърн, Токио и Хелзинки се вдигат митинги? Точно толкова няма логика, колкото гейовете във Ванкувър да излязат с плакати срещу Румен Радев.

Общественият диалог в България е монолог, фейсбук стените са спикър корнъри, няма различни гледни точки, няма “аз мисля”, “ти мислиш”. Държавата отсвири референдума, но двата милиона и половина, гласували за него, не излязоха да протестират, така и не си поговориха преди гласуването по същество за тия пусти мажоритарни избори, п им беше на сърце да си пращат колажи на Цецо с косата на Цецка. Ама тогава опорната точка на новата прослойка беше по-друга – подкрепяш референдума, избираш Слави! Няма какво да ми се обясняваш за ползите и вредите от смяната на избирателната система, “дребна душичка” такава.
Румен Радев е една от най-оплюваните личности в момента, обаче незнайно защо никой не нахлупва шапка срещу него. Ами ако стане роб на Корнелия?

Една малобройна група се венцеслави сама, че е организирала марша срещу Орешарски и го е свалила от власт, без да е направила реално нито едното, нито другото. Човешко е да си приписваш геройства, особено на маса, но защо не си на жълтите павета, докато иногурират “уетеца”, щом па чак толкова те боли за Тръмп? Къде, за бога, са българските жени и гейове по време на тая световна трагедия, как ни една розова шапчица не се мерна тука? И кой точно ще печата етикета “дребни душички”?

Ако въпросната нова виртуална елитарна прослойка, която плямпа по всички теми в синхрон и се има за “Пътят, истината и животът”, не започне да внимава в нюансите, ще стане секта, а чувството за превъзходство ще е виц. От “осана” до “разпни го” има цяла вселена.

 

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение