Проф. Михаил Константинов: Премиерът Герджиков има ценен опит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6017591 www.24chasa.bg

Служебното правителство начело с премиера проф. Огнян Герджиков вече е назначено с указ от президента Румен Радев. То ще работи в следващите месеци до провеждането на предсрочните парламентарни избори и избирането на редовно правителство.

Ето първите отзиви за състава на служебния кабинет, както и очакванията за неговата работа. Представяме ви коментарите на Михаил Константинов, Татяна Буруджиева, Огнян Минчев и Първан Симеонов.

Като цяло впечатлението от състава на бъдещия служебен кабинет е добро. Проф. Огнян Герджиков е уважаван български юрист, който има опит като председател на Народното събрание, като депутат в два мандата. Доколкото лично познавам проф. Герджиков, съм с много добри впечатления. Човек с познания, но и много важно - с чувство за хумор, а аз много ценя хората с чувство за хумор.

Един детайл - проф. Герджиков е на 70 г. сега и е

вторият

най-възрастен

премиер

в историята на България. Първият е бил Васил Коларов навремето, той става премиер на 72 г. Това е една интересна тенденция за политическо дълголетие на световните и националните лидери. Президентът Тръмп беше избран на 70 г., а съперничката му беше на 69, много държавни глави в Европа са на 80 и нагоре. А хора като Кисинджър, който е на 92-93 г. и акълът му е по̀ на място от много по-млади. Това са хора с изключително голям опит, улегнали, с много ценни качества, и когато казвам това за проф. Герджиков, го казвам в положителен аспект. Той

е пример за

политическо

дълголетие,

за което може да му се възхищяваме, дай боже всекиму.

Пожелавам успех на министрите в служебното правителство. Техният успех ще бъде и наш успех. Това трябва да е ясно на всички. Правителството изглежда като състав независимо, освен това всеки човек има някакви зависимости. Ако някой няма зависимости, значи е живял в гората. Всеки зависи от нещо, въпросът е да си гледа работата, да е добър професионалист, а доколкото виждам, членовете на кабинета са точно такива. Някои от тях - хора от стария ешелон, не ги познавам.

А фактът, че има двама вицепремиери - един за еврофондовете и друг за европейското председателство, показва ясно следното: за еврофондовете имаме последователна политика по усвояване, която не трябва да бъде прекъсвана и това е съвсем правилно. Така че този вицепремиер един вид поема позицията на г-н Томислав Дончев. А знаете, че ни връхлита все повече европредседателството, а ние не можем да си позволим служебният кабинет само да прави избори, а да неглижира подготовката за председателството. Ако там се изложим, ще бъдат световна излагация, затова трябва всички сили там. Знаете, че има неща да се дострояват - едно разширение на аерогарата, макар и късо разстояние, но е сложен строеж... Започва ремонтът на НДК, който също не е проста работа - не е проста, защото ние не знаем какво ще намерим там. Когато са бързали да приключат строежа през 1981 г., част от строителната техника е била заравяна долу, току-виж може да намерим някакви багери заровени там.

Така че подготовката е страшно важна, затова пожелавам успех на тия хора. Няма да им е лесно, но досега всички служебни кабинети са били успешни и вярвам, че този също ще бъде успешен.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо