Огнян Минчев: Министрите на първо четене са политически неутрални

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6017598 www.24chasa.bg

Служебното правителство начело с премиера проф. Огнян Герджиков вече е назначено с указ от президента Румен Радев. То ще работи в следващите месеци до провеждането на предсрочните парламентарни избори и избирането на редовно правителство.

Ето първите отзиви за състава на служебния кабинет, както и очакванията за неговата работа. Представяме ви коментарите на Михаил Константинов, Татяна Буруджиева, Огнян Минчев и Първан Симеонов.

Демонстративно е направен кабинет на административно равнище, с хора, които поне на първо четене са политически неутрални.

Дали наистина този служебен кабинет ще бъде неутрален, ще зависи от две неща. На първо място, дали новият министър на вътрешните работи ще смени значителна част от ръководствата от районните дирекции на вътрешните работи. На второ място, по какъв начин ще бъде третирано наследството от предишното управление на коалицията около ГЕРБ и възможностите за ново управление като сигнали, подавани от политиките на служебното правителство.

Първата основна задача за това служебно правителство е да подготви изборите. Втората му основна задача е да подготви предпоставките за българското председателство на ЕС. Времето си тече и ако чакаме следващото избрано правителство да свърши всичко, то няма да стигне.

Освен чисто логистичната подготовка на НДК и на други неща, които трябва да бъдат направени, председателството е уникален шанс за българската държава да постави своите интереси в контекста на текущата европейска политика и да ги отстоява в рамките на 6 месеца. Затова трябва да бъдат направени много сериозни дипломатически усилия и много сериозни усилия за дефиниране на потенциални български политики и в европейски контекст.

В случая проблем е дали българската държава ще употреби този уникален шанс в рамките на десетилетие.

(Пред Би Ти Ви)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,