Огнян Минчев: Министрите на първо четене са политически неутрални

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6017598 www.24chasa.bg

Служебното правителство начело с премиера проф. Огнян Герджиков вече е назначено с указ от президента Румен Радев. То ще работи в следващите месеци до провеждането на предсрочните парламентарни избори и избирането на редовно правителство.

Ето първите отзиви за състава на служебния кабинет, както и очакванията за неговата работа. Представяме ви коментарите на Михаил Константинов, Татяна Буруджиева, Огнян Минчев и Първан Симеонов.

Демонстративно е направен кабинет на административно равнище, с хора, които поне на първо четене са политически неутрални.

Дали наистина този служебен кабинет ще бъде неутрален, ще зависи от две неща. На първо място, дали новият министър на вътрешните работи ще смени значителна част от ръководствата от районните дирекции на вътрешните работи. На второ място, по какъв начин ще бъде третирано наследството от предишното управление на коалицията около ГЕРБ и възможностите за ново управление като сигнали, подавани от политиките на служебното правителство.

Първата основна задача за това служебно правителство е да подготви изборите. Втората му основна задача е да подготви предпоставките за българското председателство на ЕС. Времето си тече и ако чакаме следващото избрано правителство да свърши всичко, то няма да стигне.

Освен чисто логистичната подготовка на НДК и на други неща, които трябва да бъдат направени, председателството е уникален шанс за българската държава да постави своите интереси в контекста на текущата европейска политика и да ги отстоява в рамките на 6 месеца. Затова трябва да бъдат направени много сериозни дипломатически усилия и много сериозни усилия за дефиниране на потенциални български политики и в европейски контекст.

В случая проблем е дали българската държава ще употреби този уникален шанс в рамките на десетилетие.

(Пред Би Ти Ви)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Нищо добро не чака човечеството с такова неравенство

    26 най-богати в света имат толкова пари, колкото 4,3 млрд. бедни. Няма какво да се чудим после на “жилет жон” и другите анархистични движения. Глобализацията направи най-богатите още по-богати и това е истински проблем. Като се погледне структурата на богатството - най-много пари имат хората в търговията на дребно и компютърните технологии и
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.