Иванов ли се слива с Радан, или Радан с Иванов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6019993 www.24chasa.bg

Лидерите от героичната
десница са като фирми,
които се прегрупират в
консорциум за
обществена поръчка

МОЖЕ ЛИ някой да познае чий е този цитат: “Имаме смелостта да бъдем алтернатива. Ние не създаваме партия като интелектуално упражнение, водени от негативни чувства, а за да спечелим изборите и да осъществим своите планове”? А тоя: “Несигурността на отделния български гражданин се поражда преди всичко от слабата и безотговорна държава. Тази слабост се дължи на зависимостта на политиците от бившата комунистическа партия, създадените от нея олигархия и престъпност”?

Познавачите на партийната риторика веднага започват да се надвикват: “Радан! Не, Христо Иванов!...” Стилът е добре познат, факт, патосът на големия вожд в малката палатка, размахът, засилката, претенцията, извисяването над покварата… И няма как да бъде иначе, това са фрагменти от речта на “кораба майка”, самия Иван Костов при учредяването на ДСБ на 30 май 2004 г. Като изключим прогресивно намаляващите резултати на парламентарни избори, за изминалите 12 години нещата не са се променили особено във въпросната организация, там продължават да мислят все по-алтернативно. За предсрочния вот на 26 март наследникът на Костов създава дясна идейна надпартийна платформа “Нова република” с думите: “Ние сме истинска алтернатива на ГЕРБ. Хората искат много голяма промяна.”

Явно от всяка следваща партия, която регистрират, очакват чудо,

хвалят се като

застаряващи

моми,

вдъхновени от новия нощен крем срещу бръчки. Каква пък ще е тая “голяма промяна”, дето от 2004-а я бутат, а не мърда? Той и Володя Стоянов – Войводата от време на време вади нов албум, даже последният му е двоен, ама няма “Грами” и няма.

Иначе Радан е готов да даде всичко от себе си за голяма промяна, това е видно и безспорно. Само еквилибрист от неговия ранг е в състояние да говори за “надпартийна” организация и явяване на избори в едно изречение. Няма настигане!

Но да оставим ораторството, то и без това никой никого не слуша вече, по-големият проблем е, че и никой никого за нищо не пита.

Кънев не е попитал ДСБ иска ли да стане “Нова република”. Не е питал също какво мислят структурите като пернишката примерно, която е зад Москов. Христо Иванов също не е питал 1235-имата учредители на “Да, България” ще им капне ли мед на душата, ако се слеят с отломки от партията на Костов. Търсещите алтернатива в дясното пространство се питат тревожно тези дни ще стигне ли времето на “Нова република” да се регистрира в съда, щото срокът е един месец, но няма кой да им каже.

Въобще, напоследък лидерите от героичната десница бият соло барабани. Като фирми, които се прегрупират в консорциум за обществена поръчка, а не като политически водачи: тая партия ДСБ вече не ми харесва, ще взема да си направя една “Нова република”, за да ми потръгнат нещата. Само че

непостоянството

във възгледите и

концепциите

рано или късно води до наранено его. Преди 20 години Костов едва изтърпя съдружието с БЗНС-“Народен съюз” и Демократическата партия, лидерският му комплекс непрестанно неглижираше Анастасия Мозер и Стефан Савов, да не би някой да се обърка кой командва държавата. Те затова му викаха Командира и на него му харесваше. В случая с Кънев и Иванов вече имаме драма на авторитетите: кой при кого е редно да отиде – планината при Мохамед или Мохамед при планината?

“Нова република” кани “Да, България” на Христо Иванов на платформата, а също - хора, работили за десницата през годините”, обявява лидерът на ДСБ. Значи, очаква се “Да, България” да поиска среща с “Нова република”, за да се присламчи? Ама Мануела Малеева ще се закълне ли в устава на Кънев? Не е ли малко унизително за чисто нова модерна формация, учредена в мол, да губи толкова бързо челната си позиция в дясната кауза? Всички

тия умни и

красиви хора

Радан ли ще

ги води?

Сега той бил поканил на платформата си освен Иванов и “хора, работили за десницата през годините”, понеже целта била да се обединят здравите сили в сектора.

Да, ама без Кунева: “Ясно отхвърляме варианта на избори с РБ. Ние не сме младши партньор, камъче в обувката и трън в петата. Ние ще изнесем и обувките, и краката.”

Значи някои са по-десни от други, така ли? С тия ли уговорки ще става голямото дясно обединение? Кънев с какво е по-горе? Ако не беше с Кунева през 2014-а, как щеше да влезе в парламента? Щото от 23-те мандата ДСБ имаше пет досега.

Според последното проучване на “Галъп” 4,5 процента биха гласували за “партии от РБ”. Социолозите в своята безгранична мъдрост не са си направили труда да включат в анкетата конкретен въпрос за ДСБ, но определено тенденцията не е добра, след като на предишния вот обединените реформатори имаха 8,9 процента.

Ужасно е, когато си толкова свят като Радан, така принципен и последователен в действията си и все не ти се случва “голямата промяна”. Както се казва: цялото семейство сме се събрали и пак работата не върви. Ка-та-стро-фа!

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи