Как Тръмп ще направи Америка наистина велика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6024396 www.24chasa.bg

Указите му изкараха

гражданите по улиците.

Битка, която едва

ли ще спечели

ЗА ПЪРВАТА седмица от царуването си Доналд Тръмп подписа 11 президентски указа, с които изправи срещу себе си всички големи градове, Холивуд, писателите, художниците, 4000 учени, бизнеса, юристи и дори голяма част от републиканците в Сената, както и лидерите на Стария свят... За сравнение – в своите мандати Обама е подписвал по 35 указа годишно.

Президентският указ дава особена власт на държавния глава във Вашингтон. Това са неофициални директиви със силата на закон. Те не могат да противоречат на вече приети закони или на конституцията, а с част от подписаните от новия президент документи това условие не изглежда изпълнено. Най-вече с последния, подписан в петък – забраната за влизане в САЩ на мюсюлмани от 7 държави, окачествени от него като “потенциално опасни”.

Това са Сирия, Ирак, Судан, Йемен, Иран, Либия, Сомалия. Веднага бе зададен въпросът защо точно тези държави са потенциално опасни, а не Саудитска Арабия, Ливан и Египет например - страните, към които водят следите на атентатите от 11 септември. В тях обаче Тръмп има бизнес и това веднага бе отбелязано.

Указът бе подписан толкова внезапно, че хиляди легално живеещи и работещи в Америка, но с паспорт на една от посочените държави, които в този момент са били на почивка или на бизнес пътуване извън САЩ, се оказаха пленници. “Какво ще стане с кучето ми, с работата ми, с жилището ми?”, попита във фейсбук Назанин Зинури, професорка в университета “Клемънс” в Южна Каролина, която се оказала заклещена на летището в Дубай с този указ.

Светът се превърна в копие на филма “Терминал”, в който Том Ханкс внезапно стана пленник на летище в САЩ, след като държавата му се разпадна и изчезна от политическата карта, докато той летеше, и се оказа несъществуващ гражданин на несъществуваща държава. Някои пък се сетиха за “Блокада”, филма, който разигра мрачната идея всички мюсюлмани в САЩ да бъдат арестувани и откарани по стадионите...

Сред засегнатите от указа е и академията “Оскар”, която протестира, че новите наредби ще възпрепятстват екипа на иранския филм The Salesman, номиниран в категорията най-добър чуждестранен филм. Не само изкуството, а и науката, спортът, бизнесът – всички се страхуват от огромни последствия. Баскетболната лига NBA проучва как ще се прилага декретът към нейни играчи.

4000 учени подписаха протест срещу указа, който спира сътрудничеството им с колеги от тези страни. И големият бизнес е притеснен – шефът на “Епъл” Тим Кук критикува решението и посочи, че то ще има големи последствия за сътрудниците на немалко фирми в САЩ.

Още по-хаотично се оказа положението в авиолиниите. Американските митнически и гранични служби вече са пратили писма до всички летища, че смесени екипи на международни полети, в които има пилоти и стюардеси от посочените държави, няма да бъдат допускани в САЩ.

Абсурдът е пълен. САЩ разиграват реално една от популярните обществени акции срещу омразата към чужденци в Германия – на която плакати показват колко играчи ще останат в националния отбор по футбол, ако се сбъднат мечтите на крайнодесните популисти и чужденците бъдат изгонени. Само дето в Америка това не е кампания, не е роман и не е филм, а реалност.

Указът засяга и всички граждани на ЕС, в това число България, които имат двойно гражданство с една от забранените държави. Меркел, Трюдо и Мей реагираха остро и предупредиха, че не може хората да бъдат сегрегирани по раса, етническа принадлежност и религия. Това противоречи и на конституцията на САЩ, затова десетки адвокати оспорват указа. Бе въведена поне забрана за депортиране на онези, които са задържани по летищата. Белият дом коригира малко указа и поясни, че притежателите на зелена карта могат да влязат обратно в САЩ, но трябва да се обърнат към най-близкото посолство и да се подложат на проверка.

Абсурдното във всичко това е, че то не само нарушава правата на граждани от цял свят по небивал начин, а и че Тръмп оказва огромна услуга на ислямистките терористи. С указа си той даде нова храна за онези, които търсят повод да атакуват западната демокрация. Американският президент първо раздели страната си, сега раздели и света, а печелившите евентуално са само най-радикално настроените.

Но действайки с такава скорост и нарушавайки правата на една малцинствена група след друга, новоизбраният американски лидер постига и нещо друго. Той обединява всички онези, които ценят света, в който живеят. Които са се преборили за правото да избират, да живеят свободни, да бъдат равни независимо от расата, религията, пола си.

С последните си действия Тръмп предизвика твърде много спомени и у оцелелите от холокоста. Zutritt fur Juden verboten (“Вход за евреи забранен”) – тези табелки са само на 70-ина години. Немалко журналисти и политолози сравняват последните му изказвания с речите на Хитлер. А преживелите Втората световна война са сред нас, макар и все по-малко. Да, Тръмп наистина ще изпълни всичко онова, което обеща, и това го прави опасен. Но и дава шанс светът да преосмисли още веднъж ценностите си и да види на живо каква е цената за предаването им. Бурните реакции срещу указите и речите на Тръмп показват и още нещо – Америка е велика не толкова заради айфоните и кока-колата си, а заради свободата, която обещава и дава на гражданите си. И че икономическият ѝ успех се дължи на свободата, а не обратното.

Това е и дефиницията на страната – държава на имигранти, която дава шанса на всеки да бъде американец. Един от останалите. Равен с всички други. Тръмп се изправи срещу този основополагащ принцип на Щатите, де факто срещу собствените си граждани. Обещаната от него битка срещу несправедливостта се превърна в битка на самодържеца срещу гражданството. Не е въпросът вече кой ще победи, а кога той ще бъде победен. Мобилизирайки всички, които не смятат да допуснат нарушаването на основни ценности, Тръмп наистина отново ще направи Америка велика, макар и не по начина, по който си мислеше.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо