Мрачен балкански капан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6033367 www.24chasa.bg

Румъния и Македония хлътнаха в политически ями, какви са изводите за нас

Никой друг не умее да се изпързаля сам така зрелищно, както балканецът умее.

Тези дни румънците, тази наша пътеводна звезда в реформите,

изведнъж станаха

черната овца

на Европа

Както се изрази “Вашингтон пост”, в Румъния, която е “проядена от корупция”, тя вече има две форми. Голямата корупция продължава да води в затвора. Но има и приемлива, която се наказва само със свиване на раменете.

Румънското правителство прие извънредно едно скандално постановление, с което

хвърли в

оркестъра

и Брюксел,

и десния президент Клаус Йоханис. А и общественото мнение, ако се съди по 300-хилядните протести във вторник, които скандираха “Крадци, крадци!”.

Постановлението е за декриминализиране на злоупотребата със служебно положение до 45 000 евро. Кабинетът прати в парламента и проектозакон за помилване на затворници.

Както се твърди, и двете промени ще направят много щастлив персонално лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, вече осъден по едно дело и с обвинение по второ, но и десетки други политици с обвинения.

Какво всъщност

стана

през последната година и половина в Румъния?

Ноември 2015 г. Надигна се вълна от антикорупционни протести след пожар в нощен клуб в Букурещ, в който загинаха 64 души. В резултат правителството на социалдемократите подаде оставка.

Декември 2016 г. На предсрочните избори социалдемократите (PSD) взеха 45% и съставиха правителство в коалиция с либералната АЛДЕ.

Лидерът на PSD Ливиу Драгня не стана премиер тъкмо заради проблемите му с правосъдието.

Но новият министър-председател Сорин Гриндяну увери, че борбата с корупцията ще е твърда, но твърда ще е и защитата на основни човешки права.

Твърда, твърда... до тези дни. Правителството успя с един удар да отбележи поне две исторически попадения. Наблюдатели наричат сегашните протести най-големите след тези срещу Чаушеску през декември 1989 г. А постановлението за декриминализация - най-голямото отстъпление на Румъния от реформите след 2007 г., когато тя влезе в ЕС. Както се казва, изложиха се пред чужденците.

Та Румъния е в политическа криза с неясно бъдеще.

Точно както друга наша съседка - Македония. Там

сценарият е

различен, но

моделът е

подобен

Преди година - оставка на правителството след скандал и протести. Кабинетът на ВМРО-ДПМНЕ с премиер Никола Груевски падна заради скандал за подслушване.

Декември 2016 г. На изборите ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 места, а социалдемократите - 49. За мнозинство в 120-членния парламент е необходима коалиция с 10-те депутати от ДСИ, партията на етническите албанци.

Но бившият премиер Никола Груевски не можа да се договори с ДСИ. Която има две условия - албанският да бъде обявен за втори официален език и да продължи разследването по скандала с подслушването.

Сега Груевски

иска нови избори

през април,

а социалдемократите на Зоран Заев - мандат от президента Георге Иванов да пробват те да съставят правителство. Резултатът - Македония е в най-дълбоката политическа криза от 2001 г. насам, твърдят наблюдатели.

Брюксел впрочем съветва македонските политици да направят широка коалиция.

Това ли е актуалният балкански сюжет:

корупция,

протести, избори,

пак скандали,

протести, избори...

На фона на румънския и македонския сюжет България изглежда стабилно, а проблемите ни - бели кахъри. Но колко стабилен може да си, когато край теб стават пропадания?

И колко стабилен може да си, когато в обществото има силно разделение? Това е, по което си приличаме - и у нас, както в Румъния и Македония, очевидно политическите драми задълбочават разделението между хората. Това ли е новият балкански капан?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо военните се оставят да ги бият

    След случая с командоса, когото пребиха във Войводиново, сега криминално проявен потроши колата на курсанти от военното училище от Велико Търново. При проявата на толкова много агресия хората обаче се питат и още нещо: как така военни, които са обучавани да се бранят и които по призвание и професионален дълг трябва да ни пазят,
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.