Мрачен балкански капан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6033367 www.24chasa.bg

Румъния и Македония хлътнаха в политически ями, какви са изводите за нас

Никой друг не умее да се изпързаля сам така зрелищно, както балканецът умее.

Тези дни румънците, тази наша пътеводна звезда в реформите,

изведнъж станаха

черната овца

на Европа

Както се изрази “Вашингтон пост”, в Румъния, която е “проядена от корупция”, тя вече има две форми. Голямата корупция продължава да води в затвора. Но има и приемлива, която се наказва само със свиване на раменете.

Румънското правителство прие извънредно едно скандално постановление, с което

хвърли в

оркестъра

и Брюксел,

и десния президент Клаус Йоханис. А и общественото мнение, ако се съди по 300-хилядните протести във вторник, които скандираха “Крадци, крадци!”.

Постановлението е за декриминализиране на злоупотребата със служебно положение до 45 000 евро. Кабинетът прати в парламента и проектозакон за помилване на затворници.

Както се твърди, и двете промени ще направят много щастлив персонално лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, вече осъден по едно дело и с обвинение по второ, но и десетки други политици с обвинения.

Какво всъщност

стана

през последната година и половина в Румъния?

Ноември 2015 г. Надигна се вълна от антикорупционни протести след пожар в нощен клуб в Букурещ, в който загинаха 64 души. В резултат правителството на социалдемократите подаде оставка.

Декември 2016 г. На предсрочните избори социалдемократите (PSD) взеха 45% и съставиха правителство в коалиция с либералната АЛДЕ.

Лидерът на PSD Ливиу Драгня не стана премиер тъкмо заради проблемите му с правосъдието.

Но новият министър-председател Сорин Гриндяну увери, че борбата с корупцията ще е твърда, но твърда ще е и защитата на основни човешки права.

Твърда, твърда... до тези дни. Правителството успя с един удар да отбележи поне две исторически попадения. Наблюдатели наричат сегашните протести най-големите след тези срещу Чаушеску през декември 1989 г. А постановлението за декриминализация - най-голямото отстъпление на Румъния от реформите след 2007 г., когато тя влезе в ЕС. Както се казва, изложиха се пред чужденците.

Та Румъния е в политическа криза с неясно бъдеще.

Точно както друга наша съседка - Македония. Там

сценарият е

различен, но

моделът е

подобен

Преди година - оставка на правителството след скандал и протести. Кабинетът на ВМРО-ДПМНЕ с премиер Никола Груевски падна заради скандал за подслушване.

Декември 2016 г. На изборите ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 места, а социалдемократите - 49. За мнозинство в 120-членния парламент е необходима коалиция с 10-те депутати от ДСИ, партията на етническите албанци.

Но бившият премиер Никола Груевски не можа да се договори с ДСИ. Която има две условия - албанският да бъде обявен за втори официален език и да продължи разследването по скандала с подслушването.

Сега Груевски

иска нови избори

през април,

а социалдемократите на Зоран Заев - мандат от президента Георге Иванов да пробват те да съставят правителство. Резултатът - Македония е в най-дълбоката политическа криза от 2001 г. насам, твърдят наблюдатели.

Брюксел впрочем съветва македонските политици да направят широка коалиция.

Това ли е актуалният балкански сюжет:

корупция,

протести, избори,

пак скандали,

протести, избори...

На фона на румънския и македонския сюжет България изглежда стабилно, а проблемите ни - бели кахъри. Но колко стабилен може да си, когато край теб стават пропадания?

И колко стабилен може да си, когато в обществото има силно разделение? Това е, по което си приличаме - и у нас, както в Румъния и Македония, очевидно политическите драми задълбочават разделението между хората. Това ли е новият балкански капан?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,