Арабско- ислямската цивилизация е изчерпана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6045383 www.24chasa.bg

Време е да признае превъзходството на Запада

АРАБСКО-ИСЛЯМСКАТА цивилизация навлезе в ХХI век, но все още е в плен на отминали генерации.

Голяма част от духовните ѝ водачи, живели преди много векове, все още определят насоката на мислене и светогледа на арабина и мюсюлманина.

Все още ислямската риторика обединява философията и религията и заличава различието между дух и материя. Тя все още свежда всичките явления до един принцип и първопричина – независимо дали става дума за социални, или за природни феномени.

Мюсюлманите се уповават на предците и наследството, като дори второстепенни сакрални текстове се превръщат в първоизточници с огромно въздействие върху живота.

Те отхвърлят всякакви дискусии и пренебрегват историческата дистанция, възвеличавайки славното минало и златния век на ислямския халифат.

Това е същият

онзи халифат,

който Абу Бакр ал Багдади – лидерът на “Ислямска държава”, претендира да възроди!

За съжаление, подобна тенденция заличава различията и между онова, което наричаме “умерен” ислям, с радикалния му вариант.

Проблемът е в това, че религиозният дискурс на официозните религиозни институции – джамии, медресета, както и в публичното пространство като цяло, съвпада с този на екстремистките групировки.

Отровната

пропаганда

на “ДАЕШ”,

с която днес живеем, е още по-опасна поради това, че се корени в нашата култура. Затова е жизнено необходимо да ѝ се противопоставим с всички сили, за да я изтръгнем от нашия живот.

Първата стъпка е да признаем, че този деструктивен фанатизъм е в основата на нашия културен, политически, социален и религиозен живот.

Той пронизва образователната ни система в училищата и университетите, той звучи и от религиозните постановления (фетви) на ислямските предводители и мюфтии, той е завладял умовете на милиони хора.

Всички те – сунити и шиити, сляпо вярват на своите религиозни предводители, което превръща живота им в заложник на шериата, “ДАЕШ” и другите джихадистки организации.

Привържениците на екстремизма в арабските и другите мюсюлмански държави, и дори в рамките на мюсюлманските малцинства по света, имат възможността спокойно да развиват своята дейност, която не се подчинява на законите, рекрутирайки ислямисти за подривна дейност.

Отхвърлянето на уроците на историята и на днешната реалност на свой ред

поставя

мюсюлманите

извън същата

тази история

Когато в своята съвкупност арабите отричат превъзходството на Запада, техните аргументи – политически или морални, нямат връзка с реалностите на цивилизованото развитие. Арабите се гордеят със своята цивилизация, която е доминирала света до края на ХIII век, но какво се случва след това?

Историческите факти са категорични – арабско-ислямската цивилизация е изчерпана, докато западната цивилизация е поела щафетата и е извела човечеството до върхови постижения. Мюсюлманите не могат да приемат, че

историята им е

погодила такъв

“номер”

Те не могат да се помирят с факта, че апогеят на тяхната култура е преди ХIV век, а не след него.

Симптомите на този залез са очевидни: закостеняла религиозна мисъл, сектантство, трайбализъм, архаични форми на управление, неразвитост на научното мислене.

Несъмнено, периодът на западна колонизация на арабско-мюсюлманския свят е наложил отпечатък и е сред причините за това изоставане, но това

не може да е

решаващият

фактор

Неспособността да се признае превъзходството на Запада е слаба защита от страна на привържениците на другите култури.

Подобна нагласа е още по-несъстоятелна, като имаме предвид тоталното превъзходство на западната цивилизация: изкуства, литература, политическа мисъл, социални науки, философия, върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, конституционни свободи, представителна власт, както и принципа, че онези, които управляват, служат на обществото, а не обратното.

Никой не може да отрече, че западната цивилизация постигна безпрецедентен прогрес в администрацията, образованието, строителството, инженерните науки, здравеопазването, технологиите, правните науки, физиката и промишлеността. Признаването на превъзходството на тази цивилизация ще е първата стъпка за осъзнаване състоянието, в което се намира арабско-ислямската цивилизация. Идеите за равнопоставеност на различните култури, както и за конкуренцията помежду им, не бива да се превръщат в илюзорна реалност, която на свой ред да ни тласка към екстремизъм и насилствени действия срещу представителите на превъзхождащата ни цивилизация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадците на вода да плащат яко

    Крадците на вода да плащат сметки за година назад - това предвижда нова наредба на МРРБ. И ако на някой този срок му се вижда дълъг, не е прав - към тарикатите, които ползват услуга на чужд гръб, не трябва да има милост. А в случая наказанието е достатъчно солено, за да откаже крадците - ако не напълно, то поне голяма част от тях.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,