Как така изведнъж останахме без въздух и вода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6047664 www.24chasa.bg
Мястото на аварията на парното на бул. "Цариградско шосе" в София

Конспиративни теории за

последните драми в държавата

Преди избори винаги подозрително се сгъстяват странните неща, които трудно могат да бъдат обяснени с нормална причинно-следствена логика. И възникват едни подозрения, че някой ги е измислил и планирал като схема. Винаги го има обяснението, че нещата в България все се случват просто ей така, от глупост, от некадърност, от недоглеждане, от хейт. Но пък има максима, че

параноиците са

просто добре

информирани

реалисти

И че който трупа познание, трупа мъка.

Може ли да се окаже, че докато ГЕРБ и БСП културно спорят по социално-икономическите аспекти на предизборните си програми, зад тях кипят други сценарии? В

кампанията

“Въздух”

замисълът сякаш е най-ясен. Някак изведнъж софийските хипстъри откриха последните дни, че въздухът в София през зимата е замърсен с фини прахови частици. Намериха се и медии, които им подхванаха кампанията. Преди дни в “24 часа” излязоха данни, които показват, че проблемът с т. нар. ФПЧ10 нито рязко се е влошил, нито е най-тежък в София. Въпреки това валят постове в социалните мрежи, интервюта по електронните медии...

Тук може да се градят хипотези за политически удар, но каквото и да си говорим, накрая става дума за пари. Изглежда, едни лобисти са се фиксирали върху 111 млн. лв., които ще бъдат разпределени от оперативна програма “Околна среда” през лятото. И ако създадеш истерия на тема въздух, печелят тези, които имат интерес в електрофилтрите и повсеместната битова газификация.

Около други странни събития в държавата витаят конспиративни догадки с различни хипотези, някои от които се изключват взаимно.

В сферата на догадките е актуалният сюжет -

парното

изведнъж

исторически

изгърмя

В неделя тежка авария остави без парно и топла вода 8 софийски квартала. Първо казаха, че е заради магистрален тръбопровод, после - че били 12-14 аварии по едно и също време в мрежата.

Оттогава шести ден ту пускат топлото тук и там, ту го спират другаде и това съвсем естествено силно изнервя десетки хиляди софиянци. Та се стигна и до неочаквана ваканция за учениците в кварталите без парно.

Как пък точно сега, 50 дни преди предсрочните избори, стана този “исторически срив” (по думите на шефа на “Топлофикация”)?

А енергийната крушка си има и опашка. От “Топлофикация” лансират версия, че някъде в основата на аварията е токов срив. От ЧЕЗ отричат.

Хипотезите какво може да се цели с един саботаж с парното са няколко:

1. Някой иска да клати местната власт в София.

2. Има хипотези и в посока - цели се общо недоволство на избирателите. А това недоволство се излива в недоверие към институциите, системните партии, сегашния истаблишмънт, ерго, ръце потриват новите играчи - претенденти за място в голямата политика.

3. Има и чисто енергийни версии за това на кого е изгодно.

Нека видим какво ще покаже разследването на прокуратурата.

Във всеки случай се помни, защото не беше толкова отдавна, как “енергийното недоволство” и преди е водило (или е било използвано) към политически трусове. През 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка след протести, пламнали от масово сгрешени двойно по-високи сметки за ток. Така и не стана ясно категорично дали тогава е имало някакъв сценарий, или е било естествен ход на нещата, но съвпаденията винаги са подозрителни. Пък и за тези неща цялата истина никога не излиза на бял свят, нали?

Историята с

жалбите срещу

регистрацията на

партията на

Христо Иванов

е най-неясна откъм публични обяснения, но пък е най-ясно, че отзад има някаква конспирация. Въпросът е - каква и от кого. Ако се съди по това, че всичко завърши с хепиенд за “потърпевшите”, но жертвените пози и патосът се точиха три дни с дискусии по студия и т.н., логична е версията за самонараняване. Е, има и други заподозрени, ако се съди по бурните дискусии в интернет - 1. Силите на мрака 2. Хидрата на корупцията 3. Радан Кънев...

Всъщност за голямото разцепване на десницата преди изборите също има теория на конспирацията - дългата ръка на Путин. Има, разбира се, и обективна теория - “много вожд, много хейт, малко индианец”.

За зловещия инцидент в тунела “Ечемишка” също се появиха хипотези, че може да е предизвикан, но до момента няма солидни доказателства в такава посока.

Във всеки случай здравият разум не може да асимилира как така години наред никой нищо не е пипал в тунела и трагедията ще стане ей така, от немарливост и безотговорност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя