Христо Алексиев: 175 млн. лева за БДЖ, а нямат локомотиви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6052904 www.24chasa.bg
ХРИСТО АЛЕКСИЕВ

Инвестиционна програма предвижда влакът от София до Варна да стига за 5 часа с 10 спирания, казва служебният министър на транспорта

Още акценти:

БДЖ са платили за превоз на пътници с
автобуси 1,3 млн. лв., защото не са имали
локомотиви и мотриси

Най-тежко е положението с проекта за Кресненското
дефиле на “Струма”, ОВОС се забави доста

- Г-н Алексиев, защо уволнихте доскорошния си началник – шефа на Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ)?

- Не е въпрос на реваншизъм, а по-скоро да се даде приоритет на големите инфраструктурни проекти, които предстоят. Защото в рамките на НКЖИ те бяха неглижирани.

- Не ги ли управлявахте вие?

- Аз ги управлявах, но сам човек трудно може да постигне резултати. Този, който застана на мястото на г-н Ламбрев (доскорошния шеф на НКЖИ - б.а.), е бил директор на движението, а през последните 5 г. управлява най-големия жп проект - София-Пловдив. Познава добре както системата на еврофинансиране и жп строителство, така и управлението на движението. Според мен НКЖИ и там загуби фокуса.

- Как така, това е основната ѝ дейност?

- По-скоро фокусът беше в ремонтните работи и рехабилитацията, отколкото в движението. Давам три сериозни приоритета - управление на движението и на графика на влаковете, европейските проекти и инвестициите с държавни пари. Смятам, че инвестиционната програма с пари от бюджета не беше далновидно структурирана. Би трябвало

да се влагат пари

в постигане на

по-високи

скорости

по основни направления като Русе - Варна, Карнобат - Синдел. За съжаление, вложенията бяха за ремонт и рехабилитация на малко натоварени линии, за гари.

- Бяхте председател на управителния съвет на компанията, това не зависеше ли от вас?

- Бях за кратко време, в последните 6 месеца. По мое настояване беше изготвена инвестиционна програма за 7 г. със средства от бюджета, там беше даден приоритет точно на тези направления.

- Стигна ли до бюрото ви на служебен министър тази програма?

- Ще стигне тези дни. Но трябва да стигне и до бюрото на министъра на финансите, защото

ще доведе до

промяна на

договора с

държавата

- Ще искате повече пари?

- Не толкова пари, колкото структуриране на инвестициите в правилната посока. Ще са нужни и около 30-40 млн. лв. повече на година. Ако за два месеца бъде приета, е постижение.

- Следващите могат да я отменят.

- Ако има актуализиран договор между държавата и НКЖИ, няма толкова лесно да я отменят. Идеята е да се стигне до проектни параметри на жп линиите, например по Русе - Варна скоростта да е от 100 до 130 км в час. Жп линията София - Варна също е включена и по нея скоростите са от 120 до 160 км, времето за пътуване със спиране на 10 гари е 5 часа. Така че тези кадрови промени са, защото давам приоритет на определени проблеми.

- Прекратяването на рамковия договор за ремонти по релсите има ли общо с тях?

- Не беше редно два консорциума да извършват ремонтите. Единият е с водеща фирма “Водстрой”, другият - с “Трейс”. Нямам отношение към фирмите, просто не е правилен принципът. По четирите позиции на рамковото споразумение

са минавали

около 100 млн.

лв. на година

Не само за тези две фирми.

- Не питам защо освободихте шефа на БДЖ, но ви питам какви са мерките за тази компания, която е във фалит? Не вярвам, че като магьосник ще извадите от ръкава читави локомотиви, за да влязат влаковете в график.

- Ще се прегледа ресурсът от локомотиви в системата, ако има свободни, ще бъдат дадени на “Пътнически превози”. Приоритет е БДЖ да изпълнява договора си с държавата и ангажиментите към пътниците. До

10 дни ще има

кратък и ясен

екшън план

как да се реши тази критична ситуация. БДЖ са платили за превоз на пътници с автобуси 1,3 млн. лв., защото не са имали локомотиви и мотриси.

- Не е лошо човек да има автобусна фирма и да се закачи за БДЖ.

- Това са нелогични действия. Няма локомотиви, отменят влакове, абсурдно е. Бюджетът им плаща за тази услуга 175 млн. лв. на година. И казват, че очакват от държавата. Не разбирам какво. Ето, държавата го прави – смени мениджмънта, който не може да се справи, ще направи краткосрочен план, за да го реши този проблем. Ако са нужни допълнителни средства, ще се мисли как да бъдат намерени. Но срещу ясни мерки. Те дори не знаят как искат държавата да им помогне.

- Например да погаси заемите към кредиторите.

- Ами те ще натрупат нови. Казал съм им, че искам и програма с няколко мерки за подобряване на обслужването на клиентите. По никакъв начин

няма да позволя

грубо отношение

към пътниците

Ще го санкционирам всеки път, когато го видя.

- Министър Московски видя начин за плащане на дълговете на БДЖ и за нови влакове с пари от концесията на летище София. Вие поискахте дебат. Как ще се реши проблемът?

- Дори да има концесионно възнаграждение, то отива в бюджета.

- Ако има политическа воля, може да отиде в БДЖ, нали?

- Ако има политическа воля и ясна програма на мениджмънта на БДЖ, какво ще постигнат? Пари просто ей така не е правилно да се дават. Според програмата на БДЖ ще им бъдат отпуснати необходимите средства.

- Стана ясно, че има заплаха за еврофинансирането по ОП “Транспорт”. Откъде дойде това?

- Има предварителни условия за достъп до финансиране. За сектор “Транспорт” то е интегрирана транспортна стратегия. Тя е готова, предстоят обсъждания, екологична оценка, до март - април да бъде представена. Не смятам, че програмата е застрашена.

- Има ли забавяне при проектите по новата програма?

- Най-тежко е положението с проекта за Кресненското дефиле на “Струма”, ОВОС се забави доста. Трябва да се избере окончателно техническо решение, може би пак ще има недоволни екоорганизации, но държавата трябва да действа малко по-решително. Трябва да се избере техническото решение, което е оптимално от техническа и екологична гледна точка.

- Казахте, че до края на март ще пуснете жп проекти за 700 млн. евро, кои са те?

- Част от тези проекти се финансират чрез механизма за свързана Европа, а там има много стриктни срокове. Закъснението на всяка тръжна процедура може да отреже финансирането. Процедурите ще бъдат обявени, а изборът на изпълнители ще бъде решен от друг кабинет. Обявяваме участъците от Елин Пелин до Костенец, от Костенец до Септември, процедура за сигнализация на жп линията от Пловдив до Бургас, а през април и търга за София - Волуяк. 

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар