Почетен караул от деца ще бди над Паметника на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6057891 www.24chasa.bg
Васил Василев

Преди 2 г. написах Етичен кодекс по заветите на Апостола, нека депутатите от 44-ото НС го подпишат, казва бизнесменът Васил Василев

l Васил Василев е роден през 1949 г.

l Основател е на Съюза на работодателите в България и председател на управителния съвет на "Братя Василеви", най-старата семейна фирма у нас

l Председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" от 2014 г.

- От днес по идея на Националния инициативен комитет эа честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски пред паметника му в столицата ще има почетен караул. Кой ще участва?

- Почетният караул е една от инициативите на комитета, който сформирахме преди месец. Председател е министърът на културата - сега Рашко Младенов, зам.-председатели - аз и кметовете на Ловеч и Карлово.

Идеята ни е децата от клубовете “Млади възрожденци” през цялата година в определени часове и дни от седмицата да дават караул пред паметника на Апостола. Те ще бъдат облечени в специални униформи, копия на униформата, с която е сниман Левски през 1868 г. в Букурещ.

Куртките са абсолютно същите, с

калпачета с

лъвски знаци

В ръцете си ще държат истинска пушка “Манлихер”, осигурена от фондовете на Военна академия “Г. С. Раковски” в София. Според възрастта си ще стоят на пост от 15 минути до половин час.

- Какво още предвижда вашата програма?

- Ще направим международна изложба под мотото “Днешний век е век на равноправието”, с която да покажем в чужбина, че преди 180 г. в България се ражда един от най-големите демократи и хуманисти на Европа, който дори в условията на робството успява да достигне до тези прозрения за свобода, братство и равенство между хората, които са в основата на днешната европейска цивилизация. Искаме да покажем тази изложба в столиците на държавите, които са подпомагали националноосвободителното ни движение - на първо място Букурещ и Белград, но също и Москва, Париж, Лондон, Виена.

В програмата ни е и национална среща на клубовете “Млади възрожденци” в София на 6 май под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. На нея ще бъдат оповестени резултатите от конкурсите, които сме обявили. Те са в няколко раздела: литература, изкуство, театрални постановки; добродетелност, човещина, грижи, подпомагане на деца, бедни семейства, грижа за болни животни. Следващ раздел е създаване на малки етнографски музеи с предмети от бита от стари къщи. Също - грижа за паметниците на героите. Децата от тези клубове ще могат да наблюдават военния парад за 6 май на живо.

- На Общобългарския комитет “Васил Левски”, който оглавявате, бе идеята депутатите от следващото Народно събрание да подпишат Етичния кодекс със заветите на Левски. Изпълнимо ли е?

- Напълно. Но е предложено далеч преди Годината на Левски - през февруари 2014 г., когато написах на лист 15 от заветите на Апостола. Изпратих ги на 240-те тогавашни депутати в лични писма, но само трима отговориха положително. По-голямата част от останалите изчакваха дали ще им разрешат ръководствата на партиите. Един от политическите лидери тогава беше помолил да ми предадат: “Кажете на Васко

защо да подписвам

нещо, което не мога

да изпълня?...”

Етичния кодекс на Левски днес са подписали повече от 120 кметове от цяла България. В кампанията за президентските избори някои от кандидатите също заявиха, че се придържат към него. Защо и депутатите от 44-ото НС да не го подпишат?

- Чиста и свята република бе идеалът на Левски. Постижим ли е днес?

- Никой друг освен Левски с примера си не е направил повече от него за България, българите и българския дух. Левски е съчетавал в себе си сила, смелост, себеотрицание, храброст, мъжество, родолюбие, почтеност, безсребреност, отдаденост на делото и т.н. Много хора си мечтаят да бъдат като Левски, но почти никой не е успял да достигне величието му. Всяка нация, всеки народ си има такива герои, които въздигат в култ и които са елемент от развитието и съществуването на нацията. Защото, ако една нация няма герои, тя няма минало. А ако една нация няма минало, тя престава да съществува като нация.

- Ако има някого, който да е направил най-много за запазването на Паметника на Васил Левски, който бе ограбен навремето, то това сте вие. Възстановихте откраднати части от него със собствени средства. Има ли други инциденти, за които не знаем?

- Не, няма. Столична община от този момент осъществява такъв контрол и грижи върху паметника, че всякакво посегателство е изключено. Площадът около паметника, който по наше предложение бе наречен на името на майката на Левски - Гина Кунчева, непрекъснато се ремонтира и обновява. Ние от своя страна положихме грижи да не изсъхнат четирите чемшира около паметника - оживяха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции