Кой ще е трети, а не кой е първи, е въпросът на тези избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6062095 www.24chasa.bg

6 кандидати за коалиционен партньор

Според предизборните проучвания Веселин Марешки е най-вероятният партньор на ГЕРБ в бъдещия кабинет. Това, че партията му влиза в парламента, изобщо не подлежи на коментар, след като на вота за президент взе 11,17% и се нареди на четвърто място след БСП, ГЕРБ и патриотите. Новината е, че за първи път в съвременната история на България търговска верига ще има парламентарна група.

Няма опасност името на партия “Воля” да се бърка от населението с едноименния соцроман, всички знаят на кого са колонките с евтиното гориво. Досега не бяхме имали кандидат за парламента, известен повече с бизнеса си, отколкото с политическата си кариера, но явно никога не е късно да се положи ново начало. Та самият Тръмп стана президент на Щатите! В крайна сметка Народното събрание

не е онзи храм,

от който гонят

търговците,

а десницата е достатъчно разпокъсана и обезсилена благодарение на дългогодишните неуморни усилия на Иван Костов и последователите му, че да зее свободно пространство за вериги бензиностанции и аптеки.

Овластяването на варненския олигарх е толкова безспорно, че социолозите вече се мъчат да пресметнат не дали влиза, а дали на Борисов ще му стигнат мандатите да царува само с Марешки, или ще се наложи да прибегне и до услугите на Каракачанов. Въобще известните факти и обстоятелства преди предсрочния вот нареждат “Воля” на първо място в редицата на кандидатите за втора цигулка в управлението на държавата.

Реформаторският блок, който доскоро

не признаваше

охотно, че играе

“патерица”, най-сетне се разкрепости, след като Радан Кънев го напусна. Преди дни Даниел Вълчев откровено заяви по радиото: “Ако искаме да се направи дясноцентристко управление, това няма как да стане без ГЕРБ.” Само че засега на реформаторите 4-процентната бариера им е се пада малко високо, не е сигурно, че ще стигнат до разговора за разпределението на министерствата.

Прогнозните шансове на Кънев са, меко казано, оскъдни, но по самочувствие и амбиция този лидер бие цялата десница с изказването, че се изживява като “категорична алтернатива на ГЕРБ”. Този път той се явява с отломки от ДСБ под името “Нова република” рамо до рамо с неуспелия кандидат за президент и бивш икономически министър на Борисов Трайчо Трайков. Поръчаното от “24 часа” проучване на “Тренд”

отрежда

скромните 2% на

това ново

самоотвержено

формирование

Перспективата не е добра и за “Да, България”, която ще се явява в коалиция със “Зелените” и ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност). Трудно разпознаваема е за избирателите в национален мащаб, социолозите изобщо не я броят в това раздаване, но и нейната засилка е респектираща по своя размах. Проектът на олигарха Иво Прокопиев с лидер бившия правосъден министър на “Борисов 2” Христо Иванов претендира за монопол над бъдеща съдебна реформа и предлага на Кънев общ “антикорупционен блок” в следващия парламент. По-вероятно е обаче

блокът да е

извън

парламента

Никак не е сигурно, че ГЕРБ ще бие БСП, напротив, някои агенции се кълнат, че следващият премиер ще се казва Корнелия Нинова. Затова и в средите на левицата потенциалните втори цигулки са се хванали за гушите. Коалицията на Първанов и Татяна Дончева стиска най-силно палци социалистите да излязат първи – ако АБВ и “Движение 21” се промушат над бариерата, те ще са естествен съюзник на БСП.

С кого, ако не с тях, да управлява “червената лейди”? В това пространство се набива на очи и още една малка формация, която вероятно от бързане да се регистрира за участие във вота е допуснала правописна грешка в абревиатурата си. Записана е като коалиция “КОЙ – Българската левица и Зелена партия”, но съкращението е изписано така: “Компетентност, отговорност и истина.” При това положение третата буква в абревиатурата би трябвало да бъде “И”, а не “Й” и да се изписва “КОИ”, вместо “КОЙ”. Или пък “истина” да се замени с друга, започваща с “й” - “йоника”, “йо-йо”, “йероглиф”, “Йегермайстер”, нещо от тоя сорт. Разбира се, никой не е казал, че тези, които се обявяват за десни, ще се съюзяват с ГЕРБ, а проектите с леви убеждения ще държат на БСП. Втората цигулка ще се решава в движение, както винаги.

Помним след предишния предсрочен вот как отначало Радан Кънев се зарече да не влиза в правителство с премиер Бойко Борисов, пък накрая влезе. В листите на БСП пък е актрисата Нона Йотова, дългогодишна спътница не на кого да е, а на бившия вътрешен министър на ОДС Богомил Бонев. Някои хора са по-свободомислещи от други, не робуват на партийни доктрини и не таят лоши чувства, пък ако ще да са атакували с голи ръце сградата на Народното събрание на 10 януари 1997 г.

Патриотите също са широкоскроени, нямат претенции с кого ще управляват, достатъчно диалогични и социални са, за да се разберат с всички освен с ДПС, разбира се. Всъщност освен БСП друг засега не е проявил склонност към съглашателство с Мустафа Карадайъ, ама и той не се натиска за съюзници. ДПС ще заеме центъра и в този, и във всеки следващ парламент, така им е писано явно. Първанов и Дончева също са гъвкав тандем, АБВ вече участва в кабинет на Борисов, няма да е прецедент, ако го направи отново. Абе ще се поомешат, както се казва, и ще се разберат, пак същите ще се подредят, вместо Бареков ще влезе Марешки, няма да се усети разликата. Ето защо ние, избирателите, няма за какво да се притесняваме.

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията