Димитър Ганев: Силното противопоставяне ГЕРБ-БСП е в техен интерес, и те го знаят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6062154 www.24chasa.bg

Нищо чудно на 26 март активността пред урните да е по-слаба, отколкото на 6 ноември, казва политологът от изследователски център "Тренд"

- Всички социологически проучвания показват висок старт за президента Румен Радев - според “Тренд” 62% харесват първите му стъпки като президент. Само че 42% са убедени, че е зависим от БСП. Как се съвместява харесването с подозренията, че далеч не е независим?

- Няма нищо по-логично от високото одобрение за президента като цяло, а и за първите му стъпки. Радев стъпва внимателно, направи добре балансиран кабинет, все още не се е влязло в тежки скандали. Атаки персонално срещу него не се виждат. Нещо повече – ползва се от

бонуса на

победител

в изборите

Самата институция на държавен глава пък също носи със себе си допълнително обществено одобрение. Подкрепата на БСП за неговата кандидатура пък носи и определени последствия. Едно от тях е сянката, че Радев е зависим от “Позитано”. Въпреки, че президентът направи видими стъпки в посока на дистанциране от социалистите, подозренията за зависимост няма как да изчезнат за ден. Но по всичко личи, че това не е толкова съществен фактор, който да предопределя симпатиите или антипатиите към Радев. Важно би било да мерим този индикатор през няколко месеца, за да видим дали ще има динамика в бъдеще.

- Всички говорят за новите лица в листите на БСП, включително и на човек от екипа на Радев.

- Присъствието на Елена Йончева в листите се вписва в един по-голям замисъл на Корнелия Нинова. Освен Йончева в листите намериха място и хора като проф. Иво Христов и Тома Томов. Това са лица, които никога не са крили своите леви убеждения, но са и били доста критични през годините към БСП. След като Нинова се справи до голяма степен със своите конкуренти в лявото поле като АБВ и “Движение 21”, сега тя се опитва да консолидира около себе си и интелектуалния ляв фронт

Това има определени имиджови преимущества в кампанията, но може да създаде и проблеми. На първо място, в някои местни организации може да възприемат това като парашутизъм и да даде негативен ефект по места. На второ място, проблеми могат да дойдат и след изборите. Тези хора няма да са просто червени редови депутати, защото са фигури с позиция, която невинаги ще съвпада с тази на ръководството на партията. А това само по себе си може да създаде организационни проблеми в парламентарната група на социалистите.

- Служебният кабинет се ползва също с високо доверие сред хората. С какво го спечели - с добрия подбор на министрите ли, или със заявката за ревизия на предишното управление?

- Най-същественият фактор за високото доверие към служебния кабинет е фактът, че се назначава от Радев. Президентът пренася част от своето доверие към служебния кабинет и служебния министър-председател. С колкото по-висока подкрепа се ползва президентът, толкова по-високи оценки и одобрение ще има върху служебното правителство. Както споменах и в началото, липсата на скандали, добрият баланс в кабинета вероятно също влияят.

- Мнозина подозират, че този кабинет, освен че ще ни подготви изборите, ще ни управлява и след тях. Как мислите?

- За малко неща можем да бъдем 100% сигурни отсега, но в едно можем да бъдем напълно убедени – ако има следващ кабинет, той ще бъде коалиционен. А преговорите за съставяне на една коалиция по всичко личи, че няма да са леки. Партньорството може би дори

няма да е от две

формации и ще

се търси трета

А като се има предвид, че и двете големи партии първо ще се обърнат към патриотите за партньорство, ситуацията става още по-сложна. Все пак там има Каракачанов, Симеонов, Сидеров. Това не е като да седнеш с един човек и да се разбереш. Предсрочните парламентарни избори след 26 март не са напълно изключени, въпреки че ги смятам за по-малко вероятни от варианта да се състави правителство. В крайна сметка, ако ГЕРБ удържат първото място, конфигурациите изглеждат по-възможни. На БСП ще й бъде далеч по-трудно. Да не кажа нещо повече.

- Данните на вашия изследователски център “Тренд”, а и на други ваши колеги показват изравнена подкрепа за БСП и ГЕРБ. Мнозина обаче се питат как се топи солидна дистанция от 10-12% между двата опонента за краткия период, откакто Борисов подаде оставка, до днес?

- Тази разлика, за която говорите, ГЕРБ и БСП я поддържаха още от 2014 г. И тя не се скъси за няколко месеца, а за един ден. Победата на Радев даде изключително силен електорален тласък на БСП. Това не беше някакъв тренд, в който БСП постепенно завладява позиции или ГЕРБ ерозира. Става дума за

рязък скок

на червените Всъщност това, което стана, е, че социалистите отново достигнаха своя таван. Той беше достигнат и през 2013 г., когато червените спечелиха 950 хиляди гласа. Но това е техният максимум. БСП не може да отиде много отвъд това.

- Как онази една четвърт от нерешилите за кого да гласуват във вашия сондаж може да повлияе на крайния резултат от вота на 26 март?

- Това, че не са решили, далеч не ги прави сигурни избиратели. Голяма част от тях вероятно просто няма да излязат да гласуват. Няма да се изненадам, ако на парламентарните избори имаме по-ниска активност, отколкото на президентските, което само по себе си ще бъде прецедент. На изборите през ноември имаше голям залог, референдум, нови фигури. Нещо повече – хората тогава разбраха, че има задължително гласуване. Немалко си мислеха, че ще следва санкция, ако не се гласува. Днес всеки е наясно, че нищо съществено няма да се случи, ако не упражни правото си на глас.

- При какви условия БСП може да надделее на 26 март и при какви ГЕРБ? Само да добавя щрих - според данните на “Тренд” за 44% е неприемливо БСП да участва във властта, а за 42% - ГЕРБ.

- БСП не може да качва много над това, което има в момента като електорален потенциал. Социалистите могат да надделеят, при положение че ГЕРБ ерозират и паднат под 900 хиляди гласа. Твърде много време има все още. Кампанията официално дори не е започнала.

ГЕРБ имат по-голям електорален таван от БСП. Това се вижда ясно при един по-задълбочен поглед върху социологическите данни. Въпросът е да успеят да се мобилизират максимално.

- Всички говорят за правителство на малцинството и нестабилно управление. ГЕРБ и патриотите в коалиция на власт са по-желани от БСП и ДПС. А най-малко желана е коалиция БСП и ГЕРБ. Какво може да стане в действителност?

- БСП и ГЕРБ осъзнават отлично, че силното противопоставяне помежду им е в техен интерес. По този начин успяват максимално да консолидират около себе си лявото и дясното. БСП удържа монопола в лявото, маргинализирайки АБВ и “Движение 21”, а ГЕРБ изглежда единственото дясно по терена, което има силите да не позволи на БСП да спечели и отново да са на власт. Но тази спирала на противопоставяне между двете големи партии ще направи практически невъзможна голяма коалиция след изборите. Почти я изключвам на този етап. ГЕРБ има по-големи шансове да формира мнозинство около себе си. Дали ще им стигне само с патриотите да направят кабинет, не е ясно. Но ГЕРБ имат и възможен трети партньор в лицето на “Воля” на Веселин Марешки. При БСП тази възможност не стои. Избирателят на “Воля” определя себе си като десен и центрист, а и има дясна история назад в изборите си. Марешки вероятно добре си дава сметка, че една коалиция с БСП би разочаровала твърде много симпатизанти и ще го постави в слаба позиция впоследствие, ако иска да си тръгне от този кабинет.

CV

Роден е през 1986 г. във Варна

Бакалавър и ма-гистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

До 2016 г. е в екипа на една от големите социологически агенции
В момента работи в изследователски център “Тренд”, на който е и съосновател
Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход и по-специално годините около 10 ноември 1989 г.

Има повече от сто коментара и статии в периодичния български печат

  • Как колата на ток да излиза по-евтино

    Първоначалната цена на електрическата кола е по-висока, отколкото на дизелова. Оказва се обаче, че ако се сметнат всички разходи за 7 г. напред инвестицията в кола на ток придобива смисъл. Това, разбира се, не е достатъчно. Известно е, че автопаркът ни прелива от стари таратайки, които не покриват екостандартите.
  • ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

    С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,