Дрънкането на диванетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6073753 www.24chasa.bg

Може и да има неловки ситуации кой с коя партия е, но дали на избирателя
все още му пука

НЯМА по-завидно качество от непукизма. Каквото и безобразие да направиш, после най-спокойно да си живееш, без морални дилеми, без чувство за вина и неудобство, здравият сън и високото самочувствие за миг да не те напускат – безценно! Седнал бившият депутат Валентин Николов да обяснява, че напуска Патриотичния фронт, понеже не било морално хора, които са се съдили, нападали и били, да бъдат заедно. “Осъдил съм Волен Сидеров в две дела за клевета”, много важно! Волен си се чувства идеално. Какво като е хулиганствал в ресторанти и самолети, крещял и плашил хора в клекшопи, замахвал на студентки от НАТФИЗ? Да не е изял някого? Нищо

не може да спре

истинския

патриот

да се кандидатира за депутат. Гръм да удари, няма да трепне.

Татяна Дончева също е навъртяла дълъг парламентарен стаж, за да не робува на остарелите ретроградни ценности и архаични разбирания за чест и достойнство. “Политическите и личните отношения нямат нищо общо”, обясни лидерката на “Движение 21” по Нова тв. Даже било проява на неинтелигентност, ако се мусиш, когато става въпрос за бъднините на републиката.

Само дребнава личност би седнала да припомня как Румен Петков я обиди на лична основа от парламентарната трибуна, когато каза: “Тишината в спалнята ражда безумия”, и да пита в тоя случай къде да теглим границата между личните и политическите отношения. Ретроспекциите и историческата памет са за слаби характери като Валентин Николов и за завистниците, които се страхуват от разгромния успех на коалицията “АБВ – “Движение 21”, нищо повече.

Да вземем и нестандартния политолог Антон Тодоров, автор на скандалната антигерберска книга “Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите”. Разговорът му с Цветанка Ризова протече по следния начин: той обявява, че от 2 години работи с Бойко Борисов. “Като какъв?”, пита водещата. “Като приятел”, отговаря събеседникът. И добавя: “Аз съм му помагал да спираме някои проблемни хора.”

Разумните хора у нас

не са склонни да

си губят времето

в четене на стари интервюта на Тодоров от 2013-а, в които казва по повод назначаването на агенти на ДС в държавната администрация: “Този отговор на Борисов е отблясък от недемократичната и силно, бих казал, криптокомунистическа природа, която този човек има.

За мен един от най-големите скандали в България днес е оскверняването на десния сектор в българската политика от подобни ментета.” Приятелството си е приятелство, Антон Тодоров вече е в листите на ГЕРБ, важното е да сме живи и здрави!

Високо над скрупулите се извисява и Светльо Витков, мисълта му скача като “скакауец” от една в друга крайност за има-няма ден и половина. След като изля на един дъх своето остро лично мнение “Защо не в блок, а в къща с двор, или защо не искам да участвам в Реформаторския блок”, вокалистът на “Хиподил” седна и подписа коалиционно споразумение с Петър Москов, Найден Зеленогорски и техните приятели.

Има хора, дето мира няма да им даде неловка ситуация от такъв калибър, обаче Светльо е корав, намери разумно обяснение: “Първата година се научихме да плюем, но разбрахме, че само с плюене не става, защото никой не иска да си играе с теб на катерушката. На втората година започнахме да търсим решения, а на третата – диалог.” Ето, готово! К'во му плащаш? Издигат го и него в 25-и МИР с най-големите в бранша.

При непукистите обаче все пак има градация, не всички гълтат еднакво. В един по-справедлив свят Лютви Местан би трябвало да завежда катедра по “Екзистенциална темпоралност и морфичен непукизъм” в Нов български университет. Което и от героичните му дела да разлистиш, попадаш на шедьовър. На 14 юни 2013 г., минути след като парламентът избира Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бившият лидер на ДПС казва: “Делян Пеевски ще намери сили да прилага стриктно Закона за ДАНС и има ресурса да гарантира националната сигурност на страната. Заставам пред вас с ясното съзнание за поета политическа отговорност.” И ей го, някакви си 4 години по-късно, вече председател на ДОСТ, дава интервю: “Доган вкара Пеевски в ДПС, в тоталитарните партии един взема решенията.”

Христо Иванов, когото любители във фейсбук на галено наричат Ристе, има още какво да научи за лицемерието и умението

така да лъжеш,

че да не си личи,

но все пак влиза в битката със силен старт. Беше в първите редици на “Протестна мрежа”, след което стана министър в кабинета на Борисов.

Някой? Нещо? Човекът не се е отклонявал от каузата си да реформира съдебната система, личните му симпатии към Иво Прокопиев нямат нищо общо с политическия проект “Да, България”. Мислите, че му е лесно ли да крепи моралния баланс?

Алеко Константинов е изложил проблема в “Разни хора, разни идеали” съвсем ясно, по народному разбираемо: “Дрънкат ми някои диванета, че можеш, кай, да напреднеш, ама трябва да бъдеш, кай, подлец. Бошлаф! Подлец ли!? Архиподлец ти ставам аз тебе, брайно, ама де оня късмет! Не ми върви, чорт да го вземе. Види се работата, и подлец да бъдеш, не е лесен занаят, все трябва да имаш някоя дарбица: кураж ли да го наречеш, характер ли да го наречеш, или просто трябва да имаш зализана физиономийка.”

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи