Работниците като футболистите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6075977 www.24chasa.bg

Само 5% от работодателите намират без затруднения квалифицирани кадри, сочи проучване на БТПП

Защо нито футболистите, нито футболните клубове възразяват срещу системата на покупка и на продажба на футболисти? Отговорът е много прост – защото и едните, и другите имат полза от това. Системата няма нищо общо с робството - по много причини. Най - най-очевидната е,че мултимилионерите футболисти в големия брой случаи са много по-свободни от един недостатъчно платен кадърен специалист.

При сегашната система

работодателите

не желаят да

инвестират сериозно в квалификацията на работещите за тях, защото след това всеки специалист може да си вдигне шапката и да си замине. Да, когато работещите се пращат на курсове, те се задължават да работят определено време за работодателя си. Но квалификацията е преди всичко ежедневна работа с кадрите, а много по-малко ходене на курсове. Да не би добрите футболисти да ходят на курсове, за да станат толкова добри?

Проучването на БТПП показва същата неудовлетвореност на работодателите от подготовката на специалистите.

Само 5% от членовете на БТПП съобщават, че не са имали затруднения с намирането на квалифицирани кадри. Това си е направо колапс на образователната система!

На студентите им липсват необходимите знания, твърдят 61% от работодателите. Резултатите са сходни с предходните проучвания - нищо ново под слънцето. И докога така? Категорично недоволни от подготовката на студентите са 17%, а доволните от образованието на младежите у нас работодатели са едва 22%.

33% от фирмите смятат, че

на младите им

липсват езикови

знания,

а според 31% - предприемаческо мислене. Работодателите отбелязват, че завършилите образование нямат практически познания. Резултатите от анкетата показват, че 41% от работодателите са обучавали допълнително наетите от тях млади хора заради пропуски при образованието им. 70% от работодателите заявяват, че през следващите 5-10 г. ще са им необходими технически кадри.

В същото време държавата продължава да нехае, че плаща на чужди държави, за да ползват наготово българските студенти без 1 ст. разход.

А 20 години образование и помощи за деца струват много, много скъпо на най-бедната страна в ЕС. В крайна сметка основните приходи в бюджета идват от бизнеса. А бизнесът не иска да спонсорира чужди държави. Ако някой политик е склонен да дава собствените си пари за това, той е добре дошъл - но собствените, не тези от данъци.

Изводът е, че трябва да се вземат елементи от спорта и при квалификацията на студенти и специалисти. Ако държавата ти плаща образованието - всеки завършил да е така добър да работи 5 г. в България. Не 3, а 5, защото през първите 2 г. основно се учиш. Иначе връщаш парите с лихвите.

Освен това крайно време е да се разбере, че фирмите ще наемат току-що дипломирали се млади хора, само ако имат гаранции, че те ще работят поне 5 г. за тях. Махането на срочните трудови договори в този смисъл беше във вреда на самите млади хора, които трудно си намират работа, а и тя е ниско платена.

Време е да се види световната практика в няколко проспериращи държави и да се прецени дали да се разреши на фирмите и гражданите да сключват трудови договори, при които да се уговори, че

при напускане

трябва да се

платят пари

за транфер

Това е необходимо за специалностите, за които работодателят трябва да хвърли много пари, за да квалифицира работника, а и да му даде важно ноу-хау. Това не е робство, защото договорът се сключва доброволно. Трябва да си голям наивник да си мислиш, че само гражданите се конкурират, за да си намерят работа в добра фирма. Както показва и проучването – в сила е и обратното – и работодателите се конкурират за добрите работници. Така е във всяка пазарна икономика. Но някои хора си живеят с представи за плановата икономика, където работодателите са монополисти. Естествено, че когато гражданин сключва обвързващ договор, може да потърси помощта на адвокат. И срещу неголяма сума въобще няма да е в неравностойно положение срещу юрисконсулта на фирмата примерно.

Естествено, че много хора с форматирано мислене ще скочат срещу това. Ами тогава да си помислят защо при спортистите схемата работи успешно, и то в много по-силно изразени ограничения за свободни трансфери. А спортът е много сериозен бизнес.

Държавата не полага усилия да разясни на учениците в горните класове, а и на родителите им, че ако завършиш голям брой хуманитарни специалности, шансът да си намериш работа рязко намалява, а и да си намериш - заплащането ще е ниско. Тайна остава и защо държавата не финансира повече търсените от работодателите специалности.

Как ще ги привлечеш да финансират обучението на студентите, когато след това студентът може да си вдигне шапката и да запраши за чужбина. Тук трябва да помогне държавата с нейния ресурс и възможност за правна уредба.

Време е да се разбере, че при пазарна икономика трябва да има Кодекс на труда, съответстващ на тази икономика. По сегашния кодекс работникът може да напусне по всяко време. Но от некадърния работник не можеш да се отървеш освен чрез съкращения на щата или частична ликвидация. Що за глупост?! В развитите икономики като САЩ работодателят може веднага да са раздели с работника. Политиците нямат смелостта да инвестират в началото на мандата си в такива промени в нормативната уредба. А само за 2 г., ако се приеме пакет от мерки в полза на родната икономика, допълнителният икономически растеж ще направи и гражданите много по-доволни.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо