Спас Русев: Ще прехвърля акциите на някого с визия за "Левски" и добри отношения с феновете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6078136 www.24chasa.bg
Спас Русев Снимка: Румяна Тонева

Не може да се постъпва хазартно с отбор с вековна история, казва бизнесменът

Първото и най-важно нещо е оцеляването на клуба, козирките са след това

Няма никаква разлика дали инвестираш лични пари, или на дружество, което притежаваш

Спас Русев отговори на въпросите на “24 часа” преди за излети за Лондон. Той обяви, че се оттегля от “Левски”, но много хора смятат, че това не е правилно решение. Обикновените фенове вярват, че трябва да бъде убеден собственикът да не се оттегля въпреки крясъците от срещата със запалянковските клубове в зала “Универсиада”.

- Г-н Русев, има ли промяна във вашето решение, както очакват много от запалянковците на “Левски”?

- Не, нямам място там където проблемите се, решават със събличане на фланелки и нахлуване в съблекалнията на отбора. Заставам зад думите си в изявлението, те бяха внимателно премислени и категорично не са взети емоционално или прибързано. Да употребя един бракоразводен израз, да речем, че има едно особено “несходство с характерите”, което не ми позволява да остана. Това включва всичко - от идеите ми за управление на клуба, до настояването всичко да е на светло, да е прозрачно и т.н.

- Какъв е коментарът ви за срещата в зала “Универсиада”?

- Първият ми трансфер беше Красимир Иванов като финансовия директор, защото финансовата дисциплина и прозрачност са моят приоритет.

- Обвиняват ви, че нямате стратегия и план?

- При задължения от 25 милиона лв.

има само една

стратегия -

ОЦЕЛЯВАНЕ и

последващо

стабилизиране Приоритет е стабилизирането на клуба и рязко подобряване качеството на управление. След това ще мислим за селекции, козирки и тъй нататък, когато можем да си го позволим.

Взимането на популистки решения под натиск е в основата на сегашното състояние на клуба. Удивен и възмутен съм от освиркването и охулването на една госпожа, която е дарила 220 хиляди евро, за да спаси лиценза на клуба преди година. Защо? Същото се случи и при споменаването на “Виваком”, а те помогнаха на клуба в най-критичния момент.

Защо? Това ли

е “Левски”?

Така ли ще се

отблагодаряваме

и отнасяме към

нашите спонсори

и донори

“Виваком” е безапелационният шампион на телеком пазара в последните 5 години с близо 2 милиона абонати, предлагащ им около 5 милиона услуги.

Разбирам, че това е бизнес в който водещото са емоциите, но не може да се постъпва хазартно с клуб с вековна история, поне аз не мога да си го позволя, имам принципи, в които вярвам и устоявам.

- Имаше критични коментари в медиите?

- Уличният фолклор затвърждава тезата, че в България всички разбират от футбол и политика, сами можем да си направим изводите къде се намираме и как прогресираме.

- На кого ще прехвърлите акциите?

- На тези, които

имат ясна

стратегия и

финансови

възможности

И най-важното - одобрението и подкрепата на всички фенски организации.

- Говорите често за вашата визия за управление на клуба. Защо не ви разбраха?

- Видяхте какво се случи в зала “Универсиада”. Представиха се хора, които са назначени от мен, това е част от моята визия за управление. Всичко беше абсолютно прозрачно. Сложено на масата. Нито един от другите отбори в България не изнася публично по този начин своите финансови резултати. Считам, че този стил на прозрачност е уникален за страната.

- Но феновете са пак против. Човек остава с впечатление, че проблемите между футболни клубове и фенове в България са практически нерешими и това води до затъването на футбола. Най-добре се развива отборът, който всъщност няма фенове - “Лудогорец”. Да не би всъщност запалянковците да са първопричината за проблемите на големите и стари клубове?

- Знаете ли, това е едно от обясненията, при това логични обяснения за успеха на “Лудогорец”. Ръководството работи в спокойна обстановка. Без натиск.

- Обвиниха ви, че не сте развързали кесията, че не сте дали нито един собствен лев за клуба.

- Няма разлика между инвестирането на собствени средства и инвестирането на средства от компания, в която съм основен собственик.

Нещо повече,

аз убедих

останалите

акционери на

компанията

също да

инвестират

в “Левски”

Тоест и те инвестират собствените си средства. Това е разликата, която мнозина не разбират.

Визитка

Роден е на 4 юни 1954 г. в Перник

Кариерата му на публична личност след 1989 г. започва в агенцията за чуждестранна помощ

От 1991 г. живее в Лондон

Съосновател на “Телелинк”, една от най-успешните български IT компании

Подкрепя и съдейства за връщането на Симеон Сакскобулгготски в България

През 2015 г. дава най-добра оферта за акциите на БТК - 330 млн. евро, и го купува

На 30 август 2016 става собственик на “Левски”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.