Ниски лихви и ръст оживиха имотния пазар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085278 www.24chasa.bg

Сделки за 500 млн. евро са направени през 2016 у нас.

 Ръст има и при жилищата, и при офисите

Комбинацията от ниски лихви по депозитите, изгодни ипотечни заеми, икономическо оживление и не на последно място тенденцията за миграция към по-големите градове в търсене на работа.

Това са основните причини, които направиха 2016 г. много печеливша за имотния пазар. Очакванията са този успех да се повтори и през тази година.

Сделки за поне 500 млн. евро направиха този пазар един от най-оживените през миналата година.

Броят им надхвърли 100 000, или

2/3 от този за

2012-а -година

на имотния бум

Собствениците на атрактивни имоти в София могат да са доволни от ръста на цените им - 12% срещу 6% за 2015 г. спрямо 2014 г.

Така те вече се движат в диапазона 900-1550 евро на кв. м.

Вижте таблицата голяма тук

Средната цена за най-търсения тип жилище - апартамент с две спални, достига до

175 хил. евро,

а на къщите до

360 хил.евро

през първите два месеца на тази година.

Профилът на типичния купувач не се е променил - той е семеен, с едно или повече деца,

мениджър или

със собствен

бизнес

Логично има ръст на продажбите, ако се съди по данните на Агенцията по вписванията - с 8,6% на годишна база.

Продължава да расте и броят на покупките с ипотека - той се е увеличил с 23,6% за една година. Само за последното тримесечие на 2016 г. ръстът на продажбите в София е с 11,8%, а на ипотеките - с 25,4%. Търсенето остава високо и за първите месеци на 2017 г.

Извън столицата тенденцията е за леко забавяне, като според данните в началото на тази година се отчита

спад в

продажбите

само с 0,75%

При ипотеките обаче се запазва ръст от 1,6 %. Статистиката се отнася за всички имоти - от търговски, офис и промишлени сгради до земя. Най-голям дял традиционно се пада на продажбите на къщи и апартаменти.

Освен добрия пазар на жилища в София през последното тримесечие на 2016 г. още няколко големи града са отчели значителен ръст на сделките на годишна база.

По данни на Агенцията по вписванията търсенето и предлагането са били големи във Варна, където повишението в броя покупко-продажби е с почти 32%.

Пловдив също продължава тенденцията на растеж, но по-умерен - с 8,75%. Следват Бургас и Русе със съответно почти 5 и 4% ръст.

В по-големите градове, извън София, броят на сделките е между 1000 и 1500 за октомври - декември. Такива са данните за Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Казанлък и Велико Търново.

Най-малко

сделки -

между 30 и 50,

за последното тримесечие на м.г. са сключени в градчета като Трън, Ивайловград, Малко Търново, Златоград, Ардино.

Ако през втората половина на 2014 и началото на 2015 г. напрежението в банковия сектор даде тласък на пазара на имоти заради желанието на хората за по-сигурно вложение, то от средата на 2015 г. на пазара най-напред се

завърнаха

купувачите,

които изчакваха

стабилизиране на цените. След това интерес към покупка на жилище започнаха да проявяват и хората, които или не са искали да пазаруват с кредити, или са получили отказ от банките в предишните години.

Другата солидна група купувачи, които оживяват пазара, са инвеститорите -

хора със

свободни пари,

които твърдо са решили да не ги държат в банка, заради ниската доходност. Те обикновено избират по-малки жилища на ключови места, които

лесно се

отдават

под наем

Покупките на “зелено”, т.е. на жилища в строеж, ще са актуални и тази година. През миналата те бяха 1/4 от всички сключени сделки, отчитат повечето агенции.

В София на най-голям интерес се радват кварталите по цялата южна дъга - от “Младост” до “Овча купел”, в т.ч. и към

затворени

комплекси

близо до Витоша

Интересни за купувачите остават и кварталите ”Банишора”, “Дианабад”, “Кръстова вада”, “Витоша”, “Изток”, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

Повечето брокери очакват през тази година търсенето на висок клас имоти в затворени комплекси да расте.

Ако през 2010 г. тези жилища са били 4 000, през 2016 г. те вече са над 7000. В строителство са 17 проекта с общо 1650 жилища. От тях 10 с около 1000 жилища ще бъдат завършени до края на тази година.

Миналата 2016 г. бе добра и за инвестиционните сделки с бизнес имоти- обемът сделки на този пазарен сегмент е бил за над 250 млн.евро.

Трите най-големи, които формират 36% от целия обем, са продажбата на Sofia Airport Center, логистичната база на СОМАТ и на Стоков базар “Илиянци”.

Експертите отчитат интересна тенденция, която очакват да продължи и тази година-сделките с

хотели изместват

от първата

позиция офисите

“Рокадата” в челните позиции е станала между двете тримесечия през първата половина на 2016 г., когато офисите слизат от 50% пазарен дял до 18%.

Втората голяма новина от този сегмент е водещата роля за българските купувачи - те са били 75% от всички. Завръща се и интересът към индустриални и логистични имоти.

Очертава се и стабилно нарастване на дела на инвеститорите в недвижими имоти през последните години- от 65% през 2015 г. до 84% през 2016 г.

  • Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Очевидно е, че трябва да се мисли за нов национален празник

    Идеята на ГЕРБ 24 май да бъде обявен за национален празник си заслужава мисленето. Очевидно е, че след агресията в Украйна всякакви чествания, свързани с участието на руски военнослужещи, ще бъдат засенчвани от случилото се в Буча. И следователно никога повече 3 март няма да бъде приеман безрезервно от цялото българско общество
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо