Алабала ленд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085353 www.24chasa.bg

Само си представям, ако грешката с пликовете на оскарите беше станала в България, прогресивната мисъл как щеше да наскача. В залата ВИП компании от видни футболисти, собственици на автокъщи и зърнопроизводители с вталени ризи и нарочно щръкнати коси като на Роналдо освиркват българските Уорън Бийти и Фей Дънауей. “Пе***ас!”, се изцепва някой, а наоколо наконтени творци се ръчкат и кикотят като на селска тлака. Фейсбук изригва: “Бахти тъпанарите!”, “Е затва си гледам мача”, “Аз казАх ли ви, че Тръмп ще ги прецака”...

Всестранно компетентните, дето имат непосредствен административен опит от далечното минало, питат напълно сериозно на каква стойност ще е обезщетението за екипа на объркания филм. Споровете и коментарите по финансово-юридическата страна на проблема се разгръщат в нарочна фейсбук група: “Оскарите да си платят резила”, а най-шерваният колаж е на Бийти с главата на Пеевски и надпис: “КОЙ смени оскарите?”

Самотна майка на средна възраст, популярна от протестите за по-високи майчински пред парламента, си излива душата в есе как са й отнели всичко под носа, “Изборът на Софи” три пъти на живо го е изпитвала и без никой да я обича е станала човек. Гала я кани да си разкаже живота от 9,15 до 9,45, без да иска й бърка името няколко пъти, а после я приканва да сготви нещо набързо, щото следващият събеседник се е обадил, че е болен. И така се ражда нова звезда! Бъдещето й е предначертано – написва книга с бохемски спомени, влиза във “ВИП Брадър” и се снима на корица без сутиен.

От скандала с българския Оскар на мало и голямо му светва, че за неволна грешка и дума не може да става, тука са оплетени здраво политика и бизнес. Пак излъгаха бедния трудов народ, потъпкаха заветите на Левски. Долу! Всички са маскари!

Тукашният Бийти е мъж на място, моралист, той никога не може да е чак толкова елегантен, няма да се изправи и да каже: “Съжалявам, дадоха ми грешен плик, не се опитвах да се правя на интересен”. Нито пък електронните издания ще го нарекат “холивудска аристокрация”. Ами, тука такъв човек нЕма! От самолет се вижда, че е пешка на статуквото, кой го знае колко са му платили да се прави на идиот.

В Алабала ленд продуцентът на сгрешения филм не би съобщил по микрофона, че златната статуетка не е за него. Щеше да обяснява в сутрешния блок каква тиня е родната гилдия, колко злоба и завист му се стичат по таланта. Отворено писмо да прочете до президента, главния прокурор, служебния премиер и патриарха с акцент върху потъпканото професионално достойнство, срамно ниските бюджети на Националния филмов център и за болката, че у нас бисерите вечно ги ядат прасетата.

До залеза на същия ден президентът, още неизлязъл от културния шок, глух за критиките, че се бърка където не му е работа, обявява, че връчва орден “Св.св. Кирил и Методий” първа степен на прецаканите. Той като държавен глава няма нищо общо с интригите на Тръмп, не се влияе от манипулативни внушения, а оценява усилията на най-добрите. Споделя, че отритнатият филм сто пъти повече му допада, отколкото награденият.

Преди да е изтекла седмицата свалят на доктор Енчев “крастата” от билбордовете по “Хемус” и на тяхно място качват подценения главен герой в реклама на енергоспестяващи крушки за бита. Щото е жесток пич! Фаворитите пък почват да ги канят само за второстепенни роли на гадняри. Вече нямат рейтинг, кво да праиш, пазарна икономика. Нали ги видяхме с фалшивите бюлетини докъде се докараха?

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания