Алабала ленд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085353 www.24chasa.bg

Само си представям, ако грешката с пликовете на оскарите беше станала в България, прогресивната мисъл как щеше да наскача. В залата ВИП компании от видни футболисти, собственици на автокъщи и зърнопроизводители с вталени ризи и нарочно щръкнати коси като на Роналдо освиркват българските Уорън Бийти и Фей Дънауей. “Пе***ас!”, се изцепва някой, а наоколо наконтени творци се ръчкат и кикотят като на селска тлака. Фейсбук изригва: “Бахти тъпанарите!”, “Е затва си гледам мача”, “Аз казАх ли ви, че Тръмп ще ги прецака”...

Всестранно компетентните, дето имат непосредствен административен опит от далечното минало, питат напълно сериозно на каква стойност ще е обезщетението за екипа на объркания филм. Споровете и коментарите по финансово-юридическата страна на проблема се разгръщат в нарочна фейсбук група: “Оскарите да си платят резила”, а най-шерваният колаж е на Бийти с главата на Пеевски и надпис: “КОЙ смени оскарите?”

Самотна майка на средна възраст, популярна от протестите за по-високи майчински пред парламента, си излива душата в есе как са й отнели всичко под носа, “Изборът на Софи” три пъти на живо го е изпитвала и без никой да я обича е станала човек. Гала я кани да си разкаже живота от 9,15 до 9,45, без да иска й бърка името няколко пъти, а после я приканва да сготви нещо набързо, щото следващият събеседник се е обадил, че е болен. И така се ражда нова звезда! Бъдещето й е предначертано – написва книга с бохемски спомени, влиза във “ВИП Брадър” и се снима на корица без сутиен.

От скандала с българския Оскар на мало и голямо му светва, че за неволна грешка и дума не може да става, тука са оплетени здраво политика и бизнес. Пак излъгаха бедния трудов народ, потъпкаха заветите на Левски. Долу! Всички са маскари!

Тукашният Бийти е мъж на място, моралист, той никога не може да е чак толкова елегантен, няма да се изправи и да каже: “Съжалявам, дадоха ми грешен плик, не се опитвах да се правя на интересен”. Нито пък електронните издания ще го нарекат “холивудска аристокрация”. Ами, тука такъв човек нЕма! От самолет се вижда, че е пешка на статуквото, кой го знае колко са му платили да се прави на идиот.

В Алабала ленд продуцентът на сгрешения филм не би съобщил по микрофона, че златната статуетка не е за него. Щеше да обяснява в сутрешния блок каква тиня е родната гилдия, колко злоба и завист му се стичат по таланта. Отворено писмо да прочете до президента, главния прокурор, служебния премиер и патриарха с акцент върху потъпканото професионално достойнство, срамно ниските бюджети на Националния филмов център и за болката, че у нас бисерите вечно ги ядат прасетата.

До залеза на същия ден президентът, още неизлязъл от културния шок, глух за критиките, че се бърка където не му е работа, обявява, че връчва орден “Св.св. Кирил и Методий” първа степен на прецаканите. Той като държавен глава няма нищо общо с интригите на Тръмп, не се влияе от манипулативни внушения, а оценява усилията на най-добрите. Споделя, че отритнатият филм сто пъти повече му допада, отколкото награденият.

Преди да е изтекла седмицата свалят на доктор Енчев “крастата” от билбордовете по “Хемус” и на тяхно място качват подценения главен герой в реклама на енергоспестяващи крушки за бита. Щото е жесток пич! Фаворитите пък почват да ги канят само за второстепенни роли на гадняри. Вече нямат рейтинг, кво да праиш, пазарна икономика. Нали ги видяхме с фалшивите бюлетини докъде се докараха?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока