ЦИК саботира изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085395 www.24chasa.bg
ВИКТОР ИВАНОВ

С действията си, чиято цел в крайна сметка бе да провали осигуряването на машини за вота, комисията постави резултатите под въпрос

За да закараш избирателя до урните, най-лесно е да закараш урните при избирателя. За да накараш хората да гласуват, трябва да ги улесниш да го направят.

Ако не успееш да накараш хората да гласуват, разказваш играта на цялата идея за демокрация и със сигурност ликвидираш дори и минималните шансове да пребориш търговията с гласове, олигарсите, местните бейове.

Тази максима стои зад всяка законодателна промяна, която прави гласуването по-лесно за хората. Независимо дали става въпрос за подаване на бюлетините машинно в секциите, за подвижната избирателна кутия за инвалидите, или пък за въвеждането на гласуване през смартфони и таблети на следващите избори за Европейски парламент. И тези максими са заложени в Изборния кодекс - текстовете и за машините, и за електронното гласуване са си там, вече въведени.

Но има един малък проблем. Нарича се Централна избирателна комисия, известна още като ЦИК. Тази ЦИК саботира изборите и прави всичко по силите си да ги провали, често пъти дори надхвърля собствените си очаквания. Всяка стъпка на ЦИК за провеждането на машинно гласуване на предсрочния вот на 26 март бе насочена да го провали.

На 25 февруари, 31 дни преди изборите,

ЦИК взе решение

да се откаже от

гласуването с машини

във всяка една секция в страната. Въпреки законовото си задължение да го осигури, въпреки потвърждението от Върховния административен съд, че е задължена да го направи, въпреки нормалната човешка логика. Нещо повече, ЦИК положи всички усилия да провали машинното гласуване, включително и позовавайки се на алтернативни факти (възпитания евфемизъм за подмяна на истината с нещо друго).

Машинно гласуване в България има от 2009 г. Експериментално. След това бе записано в Изборния кодекс на Мая Манолова и реално от 2014 г. насам машини имаше на всички избори. Пак оттогава се знае, че последното ограничено гласуване с машини ще бъде на президентските избори през 2016 г. и след това наличието им в абсолютно всяка избирателна секция е задължително. От миналата година осигуряването им е отговорност на ЦИК.

Какво му е толкова хубавото на машинното гласуване, освен че е задължително по закон? То улеснява хората, реално разкрива по две места за гласуване на секция и в общи линии прави живота по-лесен, броенето на резултата по-бързо и като цяло българската политика по-цивилизовано занимание. Какво направи обаче в тази ситуация комисията? Цяла година търси машини? Не, реши да положи всички свои усилия, за да провали гласуването с такива.

Като първо свое оправдание изтъкна, че е изненадана, че изборите са предсрочни. С малката подробност, че при законово задължение, което е възникнало преди 4 години, не би трябвало изпълнението му, дори при по-кратък хоризонт, да ти струва необикновено усилие.

Още повече че оставката на правителството на Бойко Борисов бе подадена на 13 ноември и гласувана на 16 ноември 2016 г. До 26 март 2017 г., когато ще гласуваме за нов парламент и ни бяха нужни машините, оставаха 4 месеца и половина. Предостатъчно време ЦИК да обяви обществена поръчка, да бъдат произведени и доставени много повече от нужните 12 500 устройства и всичко да е прекрасно.

Вместо това комисията реши да се оправдава с решение на ВАС, че не можела да взема решения без насрочени избори. Да де, ама онова отменено решение е за назначаване на избирателни комисии и няма нищо общо с придобиването на дълготрайни материални активи, които ще се ползват на всички избори оттук нататък. Да припомним, че прозрачните кутии за гласуване например бяха въведени от правителството на тройната коалиция, от много избори насам пък се пазят ксерокси и принтери за секционните комисии. ЦИК така и

не обясни защо машините

са различни от

урните за бюлетини,

след като са просто електронизирана урна за бюлетини.

След като проспа 4 месеца, ЦИК реши да измисли нов начин да отсвири машинното гласуване. Този път с решение, че отново го ограничава до 500 секции. И отново трябваше да се чака 4 дни, докато ВАС се произнесе по жалба срещу това решение и задължи комисията да си свърши работата. Резултатът пак е греда за обществото и пълен успех в опитите на ЦИК да саботира изборите.

Ден след като ВАС се произнесе, комисията получи празен чек от служебното правителство. И обещанието, че ще бъде платена всяка една сума за поръчката на машини за гласуване, която ЦИК договори, само да ги осигури.

Вместо да действа веднага, комисията изгуби още почти пълни две седмици да се чуди какви точно изисквания да запише, пък как точно да бъде обявена поръчката и пр. Отново без обяснение какво толкова мислиха, при положение че техническите изисквания са ясни от първата поръчка през 2014 г.

И за да е окончателно подсигурен провалът на машинното гласуване, ЦИК реши да направи поръчката невъзможна за изпълнение. Обяви я общо за цялата страна - 12 500 машини накуп. И то под наем, а не за закупуване. При положение че първоначалните уговорки между комисията и всички фирми, които могат да доставят машини, е била поръчката да бъде разбита на лотове. Така всеки потенциален кандидат щеше да успее да достави по-малката бройка машини, а сборно да бъде покрита цялата страна. Вместо да направи мисията възможна, комисията се постара още да я усложни - като допълнително услровие поиска единственият доставчик не само да изнамери машини, а и да ги закара лично до всяка една секция и да подготви обучителните материали за членовете на СИК как да боравят с тях. ЦИК като че ли остана неприятно изненадана, когато 13 минути преди крайния срок на търга все пак получи оферта за доставката на всичките искани 12 500 машини. Но вместо максимално бързо да провери документите на фирмата и да опита да изчисти евентуални проблеми,

реши да тупка топката още

2 дни. И накрая да отсвири

машинното гласуване

Саботажът, който изборните надзорници осъществиха, оттук нататък поставя проблема доколко ще са редовни изборите на 26 март. Независимо от резултата.

Шефът на Конституционния съд Борис Велчев вече обясни, че липсата на машини е достатъчно основание някой да поиска касиране на изборите. Дали такава жалба ще е успешна, или ще бъде отхвърлена, няма никакво значение. Само подаването ѝ вече хвърля достатъчно съмнение върху това дали вотът е бил честен. Още повече предвид изключително грубата кампания, която тече в момента, едва ли като общество ще спечелим, ако бъдат атакувани резултатите. И всичко заради саботажа, който спретна ЦИК.

Работата на комисията по въпроса с машинното гласуване повдига и още един проблем. Според текстовете на Изборния кодекс тя е постоянно действаща изборна администрация. Бе въведена, за да може да провежда изборите спокойно, професионално, а не членовете ѝ да влизат в крачка за месец преди вота. Оказа се, че всъщност постоянно действащата ЦИК се превръща в препъникамък за провеждането на честни избори. Кому е нужно тогава да се плащат хич не малките заплати в продължение на години? Можем да си саботираме изборите и безплатно, доброволци колкото щеш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя