Всичко започна с 900 писма от читатели на “24 часа” през 2003 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6091625 www.24chasa.bg
През декември 2003 г. “24 часа” покани своите читатели да разкажат от страниците на вестника вълнуващи истории за хора, които правят добро и проявяват благородство и милосърдие.

“Достойните българи на годината” е инициативата, която се роди от читателските писма в “24 часа”. В края на 2003 г. поканихме читателите на вестника да разкажат истории за наши съвременници, които са направили и правят добро, проявили са благородство, милосърдие, човеколюбие. С малък или по-голям жест са показали, че имат щедро сърце и голяма душа, че не парите и богатствата са най-важното в живота на българите.

Отзоваха се стотици, получихме 900 писма за доброто. Читателите определиха с гласуване кои са най-достойните да влязат в класацията на вестника. Номинирани бяха 123-ма души, а историите на десет читатели за 10 добротворци бяха отличени в първата класация “Достойните българи”.

Най-ценното, на което се научихме тогава, бе, че е важно да направиш добро, но също толкова ценно е друг човек да види твоята добрина и да я разкаже.

На 5 януари 2004 г. разказахме историята на алпиниста Данаил Лучев, който със свои средства ремонтира дома за сираци в Пловдив.

Ето и първите наградени истории:

Яна Георгиева помогна да се построи първият Дом за онкоболни във Варна. За нея писахме на 19 декември 2003 г.

Данаил Лучев, тогава 34-годишен алпинист, със свои средства ремонтира дома за сираци “Рада Киркович” в Пловдив. Номинира го Таня Грозданова от Пловдив.

Бизнесмените Валери Георгиев, Виктор Кенов и Кирил Симонски безплатно осигуряват рокля за бедна абитуриентка. Номинира ги Жаклин Иванова, учителка от Кюстендил.

Маня Пантелеева от Пазарджик, майка на три деца, номинира за “Достоен българин” съпруга си Георги Пантелеев, защото се бори семейството му да оцелява.

Яна Георгиева, председател на сдружението на онкоболните във Варна, положи началото, за да се построи първият Дом за онкоболни във Варна. За нея ни писа Галина Михайлова от Варна.

Донка Цакова от Пловдив пък номинира Гергана Орлова. Това бе момичето, което пострада от бомбичка на футболен мач и въпреки преживяното прости великодушно на виновника.

Мария Кондова от Елит мюзик дари 100% от приходите от концерта на Васко Василев и Памела Никълсън за онкоболни жени. Тяхната история ни разказа Нина Локманджиева от Варна.

Бадуля - така се казваше художникът циганин от с. Стожер, който направи плакат за Варненския театър за постановката “Януари” по Йордан Радичков. Тогава, през 2003 г., той вече работеше като строител в Гърция, а неговата история ни разказа Димитър Трайчев, шеф на фирма “Сталкер холдинг”.

Антоанета Ангелова, майка на три деца от Разград, посочи Красимир Балъков за достоен българин като представител на ЮНЕСКО за SOS селищата в България.

В първото издание на “Достойните българи” през декември 2003 г. наградихме общо 20 души - 12 добротворци и 10 читатели, които ни разказаха техните истории.

 

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,