Прекрасни хора, но защо се избиват?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098539 www.24chasa.bg

МВР и психическата подготовка на полицаите

Две димящи дула. Защо две, ще обясня по-нататък. Реално в случая дулото е само едно - това на служебния “Макаров”, който полицаят от Казанлък Драгомир Кирчев е насочил онази сутрин срещу бившата си приятелка Галя. Произвел е, казано на служебен език, 5 изстрела, достатъчни, за да сложат край на живота ѝ.

Кирчев е живял с тази жена 20 години. Тя е майка на дъщеря му. Дъщерята е на 15 години и остава кръгло сираче, след като баща ѝ, убивайки любимата си, се самоуби с изстрел в главата. Професионално. Изобщо няма да сантименталнича. Само суха статистика, а всеки да си я тълкува, както го акъл учи. Причината за убийството и самоубийството вече се дипли сред излезлите на припек съквраталци, съграждани и съотечественици. Драгомир бил прекрасен човек, не пиел, не пушел, винаги бил готов да услужи. В работата също бил изряден, та затова, след като се пенсионирал, продължил да работи. За честта на пагона. Галя също била прекрасен човек, изрядна във всяко отношение. Драгомир я ревнувал, но тя изобщо не му е давала повод за тази ревност. Даже готвели сватба за новата 2017-а, но нещо се скарали, та жената се изнесла с дъщеря си в друго жилище. Ама иначе всичко било прекрасно.

Откъде е започнала трагедията, може само да се гадае. Аз няма да го направя. Защо се е стигнало до причакването пред гаражите до квартирата, един Господ знае, и двамата свидетели са мъртви. Един прекрасен човек е убил друг прекрасен човек и се е самоубил. Драма? Безспорно. За мен е трагедия. Защото това далеч не е първият случай, когато полицай използва служебното оръжие, за да реши личните си проблеми.

Преди година и половина, на 11 ноември 2015 г., в Своге 38-годишният полицай Слави гръмна жена си на моста за с. Желен и после си пръсна черепа. Скарали се, тя си отишла при майка си, Слави отишъл да се изяснят и - димящото дуло останало като веществено доказателство. Останали и две дечица - в пети и в десети клас.

Преди половин година, на 1 юли, 69-годишният пенсионер от МВР Петър Даков стреля в жена си Драгомира в столичния квартал “Обеля” и докато тя агонизирала, отишъл в автосервиза при сина си, признал и се гръмнал. По думите на съседите и близките Петър и Драга били прекрасно семейство, образцово. И Петър въпреки семейната трагедия - загубили преди 20 г. дъщеря , не близвал алкохол и не пушел. И помагал.

Добри хора стрелят по други добри хора. С които живеят и които обичат. С които имат деца. Нормално е, където има огън, да има и дим. Никое съжителство не върви по мед и масло. Няма семейство, в което да няма проблеми. Ама ако всички се гърмят, България ще заприлича на филма “Бърз или мъртъв”. Ето сега ще отворя дума за второто димящо дуло. То е обърнато към системата на МВР. Чувала съм, че не е лесно да станеш полицай. Че трябва да преминеш трудни и тежки изпити - физически и психологически.

Последните изобщо не бива да се неглижират, но психическата устойчивост за такава служба е в пъти по-важна от физическата подготовка. Как служител със законно притежавано оръжие си позволява да го използва не по предназначение? Известни са ни достатъчно случаи, когато полицай е стрелял срещу доказан престъпник и след това попада под ударите на закона, че е превишил степента на самоотбрана.

А когато стреляш яростно и безпаметно в най-близкия си човек? С куршум в собственото слепоочие ли изкупваш престъплението си? Да, да убиеш човек, е престъпление.

С предвиждано най-строго наказание от закона. Ревнуваш и - бум! Яд те е, че са престанали да те обичат, и - бум! Криво ти е и - бум! После осъзнаваш какво си извършил, разтреперваш се от страх, шок и ужас и - бум! Само за три случая от последната година и половина се сетих, а като се понапъна, ще изскочат още дузина.

Не скачайте, не съм против служителите в МВР. Нали те са нашата полиция, а нашата полиция ни пази.

Защо обаче не пази собствените си подчинени, колеги и началници? Да, работата е сложна, тежка, отговорна, рискова. Да, и в Лас Вегас полицай уби сина си и се самоуби. Вероятно и в други страни и други народи се случва. Това не е извинение. Дулото е насочено към всеки един от нас. И всеки момент може да задими.

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета