Прекрасни хора, но защо се избиват?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098539 www.24chasa.bg

МВР и психическата подготовка на полицаите

Две димящи дула. Защо две, ще обясня по-нататък. Реално в случая дулото е само едно - това на служебния “Макаров”, който полицаят от Казанлък Драгомир Кирчев е насочил онази сутрин срещу бившата си приятелка Галя. Произвел е, казано на служебен език, 5 изстрела, достатъчни, за да сложат край на живота ѝ.

Кирчев е живял с тази жена 20 години. Тя е майка на дъщеря му. Дъщерята е на 15 години и остава кръгло сираче, след като баща ѝ, убивайки любимата си, се самоуби с изстрел в главата. Професионално. Изобщо няма да сантименталнича. Само суха статистика, а всеки да си я тълкува, както го акъл учи. Причината за убийството и самоубийството вече се дипли сред излезлите на припек съквраталци, съграждани и съотечественици. Драгомир бил прекрасен човек, не пиел, не пушел, винаги бил готов да услужи. В работата също бил изряден, та затова, след като се пенсионирал, продължил да работи. За честта на пагона. Галя също била прекрасен човек, изрядна във всяко отношение. Драгомир я ревнувал, но тя изобщо не му е давала повод за тази ревност. Даже готвели сватба за новата 2017-а, но нещо се скарали, та жената се изнесла с дъщеря си в друго жилище. Ама иначе всичко било прекрасно.

Откъде е започнала трагедията, може само да се гадае. Аз няма да го направя. Защо се е стигнало до причакването пред гаражите до квартирата, един Господ знае, и двамата свидетели са мъртви. Един прекрасен човек е убил друг прекрасен човек и се е самоубил. Драма? Безспорно. За мен е трагедия. Защото това далеч не е първият случай, когато полицай използва служебното оръжие, за да реши личните си проблеми.

Преди година и половина, на 11 ноември 2015 г., в Своге 38-годишният полицай Слави гръмна жена си на моста за с. Желен и после си пръсна черепа. Скарали се, тя си отишла при майка си, Слави отишъл да се изяснят и - димящото дуло останало като веществено доказателство. Останали и две дечица - в пети и в десети клас.

Преди половин година, на 1 юли, 69-годишният пенсионер от МВР Петър Даков стреля в жена си Драгомира в столичния квартал “Обеля” и докато тя агонизирала, отишъл в автосервиза при сина си, признал и се гръмнал. По думите на съседите и близките Петър и Драга били прекрасно семейство, образцово. И Петър въпреки семейната трагедия - загубили преди 20 г. дъщеря , не близвал алкохол и не пушел. И помагал.

Добри хора стрелят по други добри хора. С които живеят и които обичат. С които имат деца. Нормално е, където има огън, да има и дим. Никое съжителство не върви по мед и масло. Няма семейство, в което да няма проблеми. Ама ако всички се гърмят, България ще заприлича на филма “Бърз или мъртъв”. Ето сега ще отворя дума за второто димящо дуло. То е обърнато към системата на МВР. Чувала съм, че не е лесно да станеш полицай. Че трябва да преминеш трудни и тежки изпити - физически и психологически.

Последните изобщо не бива да се неглижират, но психическата устойчивост за такава служба е в пъти по-важна от физическата подготовка. Как служител със законно притежавано оръжие си позволява да го използва не по предназначение? Известни са ни достатъчно случаи, когато полицай е стрелял срещу доказан престъпник и след това попада под ударите на закона, че е превишил степента на самоотбрана.

А когато стреляш яростно и безпаметно в най-близкия си човек? С куршум в собственото слепоочие ли изкупваш престъплението си? Да, да убиеш човек, е престъпление.

С предвиждано най-строго наказание от закона. Ревнуваш и - бум! Яд те е, че са престанали да те обичат, и - бум! Криво ти е и - бум! После осъзнаваш какво си извършил, разтреперваш се от страх, шок и ужас и - бум! Само за три случая от последната година и половина се сетих, а като се понапъна, ще изскочат още дузина.

Не скачайте, не съм против служителите в МВР. Нали те са нашата полиция, а нашата полиция ни пази.

Защо обаче не пази собствените си подчинени, колеги и началници? Да, работата е сложна, тежка, отговорна, рискова. Да, и в Лас Вегас полицай уби сина си и се самоуби. Вероятно и в други страни и други народи се случва. Това не е извинение. Дулото е насочено към всеки един от нас. И всеки момент може да задими.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,