Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098549 www.24chasa.bg

Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата

Най-много обичам, когато политици говорят за образование, сякаш вегани обсъждат достойнствата на виенския шницел. Ходят по телевизиите, за да блеснат, без да ги е грижа, че сриват рейтингите до дъното с говорене на възторжени безсмислици. Продуцентите си ръфат ноктите от яд, докато онези разправят как трябва да се има “в напредвид”, че “това, което имаме като проблем”, е много “сИриозно”.

Айде, на Валери Божинов му е простено за “Малко коте секс има ли?”, човекът е футболист, не е запретнал ръкави да реформира системата. Но броени дни преди разпускането на последното Народно събрание изтъкнат депутат, уж завършил престижен ВУЗ, написа “Закон за съхранението и чистотата при употреба на българския език” с правописни грешки. В краткия текст към мотивите му нито един пълен член не е поставен правилно, “Република България” е с малко “р”, въобще “голям шлем” се постигна в политическото състезание по оправяне на образованието.

И все пак, може да сме прогресивно изпростяваща нация, но не губим оптимизъм. Рано или късно в училищата пак ще се учи, а учителите няма да са с манталитета на метачки. Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата. Е, ще минем през кризи, ще има свирки и манифестации по жълтите павета, докато се избистри държавната концепция, но тенденцията е важна, модерно е, Европа го иска, пък и, както каза един водач на листа в предизборната хроника - изпитваме все по-голяма нужда от хора с “вишо” образование.

Когато образованието стане качествено, няма да срещаме родители, които цъкат и се вайкат как така още от предучилищната карат дечицата да четат и пишат ръкописно, че и до 10 да смятат. “Тия луди ли са да ги мъчат, детството им да ограбват? В първи клас какво ще правят?” Ами ще смятат до 100 бе, госпожа, вас като никой не ви е карал да учите, сега къде сте в хранителната верига?

Не са един или двама преподавателите в основните школа, завършили не университет, не дори техникум, а просто курс за 3 месеца. По английски примерно, две нива и готово, преподава на децата чужд език. И като се стигне до неправилните глаголи, госпожата блокира, а децата я замерят с хартиени топчета.

Бабата на един първокласник разказва, че много му върви математиката, тя му помагала и момчето смятало като елка. Само че, когато го питала как е по български език, той само повтарял “Супер” и губел интерес. Жената си мислела, че щом бащата го взема всеки следобед от училище и досега не е получил оплаквания, значи всичко би трябвало да е наред. Но както повечето баби, продукти на по-старите образователни системи, в които смятането и писането вървяха ръка за ръка, тя се изпълнила със съмнения.

Не се стърпяла, скочила в обувките и отишла право при класната. “Как е нашият?”, попитала. “О, той е най-зле от целия клас, не познава буквите, за писане и четене изобщо и дума да не става!”

На бабата ѝ причерняло, потресена, тя задала единствения логичен въпрос: “Защо нищо не сте казали на баща му, той е тук всеки ден?”. Класната я изгледала смаяно, все едно я молят да покаже стойка на ръце, и отвърнала с искрено възмущение: “Щото той не ме е питал.”

Реформирането на образованието, чието и дело да бъде в крайна сметка, ще се състои въпреки своите реформатори, въпреки действащата система и въпреки поколенията, пораснали и изучени в първите двайсетина години от демокрацията, когато за 100 лева се даваха дипломи от техникум. Не можем да очакваме от елит, на чийто махленски фон изпъква “морфичният резонанс” на Лютви Местан, да посрещне с отворени обятия авторитета на високоплатения учител. Баща, който се засилва да бие шамари на даскалица, защото пише двойки на наследника му, никога няма да приеме нуждата от психолози в училище или задължителната литература за лятната ваканция.

Днешната културна общественост не може да си представи съвсем ясно бъдещето, иначе образованието едва ли щеше да е записано като приоритет във всички предизборни програми. Ако реформата започне сега, след още двайсетина години народът ще е достатъчно интелигентен, за да не гласува за хора, които не могат да си завършат изреченията, нито пък ще тачи майсторите, наслагали лампи в тунела “Ечемишка”, като герои на демократичния труд.

Простотията се премахва само с четене, няма друго. През социализма, когато всички ни натискаха да сме всестранно развити и шестица не се пишеше, ако не си изял учебника с кориците, един виден българин, олимпийски шампион, казваше на сина си: “От ядене и от учене няма да те спирам никога!”. А хем беше прост човекът, спортист.

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи