Обидна дума ли е "жена"?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6100481 www.24chasa.bg

Идиотските грешки на превзетото говорене

Международният ден на жената - 8 март, по традиция се празнува у нас. За някои е денят на мама, за други - на колежката, но е известен предимно като ден на жената. Само че, ако слушаме телевизорите, радиостанциите и изобщо публичните говорители, жени у нас няма, има дами.

Какво означава дама и защо така идиотски замени нормалната дума “жена”.
Дама е дума от латински произход - идва от домина, което означава господарка и съответства на българското госпожа. Може да бъде и титла - на носителите на Ордена на Британската империя - произнася се дейм, но като обръщение се използва лейди. На френски е мадам, което, преведено на нормален български, е “моя господарко”. В американската армия към жените офицерки обръщението е мем, което е техният начин на произношение на мадам.

Ние си имаме обръщение - госпожо, което напълно смислово и ефективно житейски заменя думата “дама” (мадам). Даже си спомням как в началото на демокрацията,
когато изхвърлихме
думата “другарко”

(между другото много сполучлив превод на марксисткото genosse), от трибуната на парламента поучаваха да не се използва дами и господа, защото е неестествено, не е на български, а госпожи и господа.

Използваната в Съветския съюз татаро-казашко-полска дума “тавариш”, бе по-неудачна от българската другар(ко). Тавариш някога е означавало съдружник, а в Полша - обеднял шляхтич. ООД на дореволюционен руски е било ТОО (таваришчество с ограничена отговорност). На иврит същата дума е авер, на узбекски - ортак.

Но да се върнем на думата “дама”. Защо някак си се избягва думата “жена”, сякаш е нещо срамно и позорно да си жена. Напротив, смятам, че да си жена в България, е гордост. В страна, която е измислила лафа “Кой мъж работи при жива жена?” и вица “Пише “Жени”, влизаш - кенеф”, наистина е повод за гордост да си жена. Защо обаче жените не ги наричат жени, а дами? Защото в България публичното говорене става все повече превзето. Защото не се наричат нещата с истинските им имена. Не се казва жени, а дами. Не се казва пари, а парички, не се казва кафе, а кафенце, кюфтенце, сармичка, баклавичка и прочее лигавщини. Това е симптом за не-свобода.

И то
не-свобода вътре в
главата на говорещия,
а не външна тирания.

Свобода е да можеш да се изразиш точно. Използването на заместващи думи показва, че говорещият не се чувства достатъчно уверен и сигурен да каже истинските имена на нещата.

Мислех си, че това е рудимент от соца. Че ще отмре, като минат години. Но виждам, че новите поколения са още по-зле, госпожи и господа. Може би е някаква реакция на традиционното селско говорене. Както свидетелства Иван Хаджийски, допреди 70-80 години жената в България не е имала име, а прозвище. В мига, в който загуби моминството си, Пенка ставала “жено”, “бульо”, “мари”, “ма” в обръщението към нея, а в обществото била наричана по името на мъжа си “Иваница”, “Петканица” и пр.

Даже придворната “дама” Султана била “Рачо Петрова” по името на съпруга си. И това днес просто е някаква изфренчена селяния. Хем да запазим цървула у нас, хем да изглежда някак си модно, даже хипстърско. Да наричаш жените дами, пропълзява от същата дупка на подсъзнанието, от която излетя преди 30 години маниерът да се обръщаш с Иван и Пенка, а не с Иване и Пенке. А това е стремежът да прикриеш иманентната си простащина с превзето говорене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Накрая всичко опира до образованието

    Сред работещите, които теглят икономиката на България, все повече са хората над 55 години. Разбира се, демографските промени няма как да не се отразят на работната сила. Младите, които навлизат на пазара на труда, намаляват. Освен другото и защото вече могат да си намерят добре платена работа в чужбина.
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.