Заслужава ли си да учиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6103083 www.24chasa.bg

Какво говорят
примерите с
образованието
на Бил Гейтс и
Марк Зукърбърг

В целия свят все повече хора напускат училище, за да се захванат за бизнес. И много от тях успяват в живота. Емблематичните примери са налице и това са може би най-успелите в бизнеса в световен мащаб - Бил Гейтс, Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Тед Търнър, Ларф Лорен, Майкъл Дел, и редица други.

Голяма част от най-добрите програмисти не си правят усилието да завършват висше образование. Ако не си отличен програмист още като ученик, няма как да станеш велик програмист, какъвто и университет да завършиш. Даже Айнщайн е бил добър ученик, но в никакъв случай блестящ. Защо невинаги образованието е определящо? Ами на първо място, ученето не е само в университета. Ученето е и вкъщи, и в началното и средното училище. За да може примерно Бил Гейтс и Марк Зукърбърг да напуснат Харвард, преди това е трябвало да бъдат приети в Харвард. А за това се искат сериозни знания и умствени възможности. Стив Джобс напуска колежа Рийд в Портланд само след един семестър и след това посещава само някои от дисциплините, които смята, че ще са му полезни.

Нека да отбележим, че по-голямата част от най-преуспелите в живота все пак са се дипломирали. Но много от тях твърдят, че това се е дължало на родителите им и на желанието им да завършат започнатото.

Според изследвания на психолози и педагози основните черти на характера се изграждат до 3-годишна възраст. Дооформят се до 5 г., съвсем малко се променят до 7 г. и още по-малко в пубертета. Извън тези възрастови диапазони много трудно се влияе на детето. Всичко, което се учи в детска възраст, остава много по-трайно и прави знанията много по-лесни за боравене в зряла възраст. Ето защо родителите, детегледачките и детските учителки са по-важни от професорите в университета. Колко по-лесно и бързо учи едно дете чужд език, поставено в чуждоезикова среда. И колко години трябват на човек над 15 г., за да достигне близко до това ниво на владеене на езика. И никога няма да го говори със същата лекота. Децата до 1 г., с които не са се занимавали достатъчно възрастните, изостават в развитието си и това много трудно може да бъде наваксано.

Изводът е, че когато човек има природна даденост, когато с него сериозно са се занимавали като дете и е получил добро образование до завършване на гимназията, той има много по-големи шансове за успешно развитие, без оглед на това дали е завършил, или не университет.

Когато обаче човек не е голям талант или не са полагани достатъчно усилия в детството му, завършването на добро висше образование е наложително за постигане на успех.

Същото е и когато се учат специалности, в които информацията от знания е не по-малко важна от комбинативната способност. Такива са медицината, правото, химията, биологията, енергетиката. Ако специализацията е още в гимназията, това би било изключително полезно за развитието на детето като бъдещ специалист.

Затова е много важно да се направят професионални и утвърдени тестове за професионална ориентация възможно по-рано. В Германия се правят още на 10-годишна възраст. И примерно учениците учат подробно естествени науки, ако те ще са основа за бъдещата им работа. Така остава време да се учат и важни за живота неща, вместо да се учи от всички науки по много и накрая нищо да не остава в главата на учениците.

И още нещо. В България поради рязкото спадане на броя на младите хора и съответно на студентите и поради масовото разкриване на университети и специалности, рязко падна равнището на обучение. И в момента за много професии е по-добре да вземеш един ученик примерно от Софийската математическа гимназия и да го обучиш, отколкото от някой съмнителен университет със съмнителна подготовка по специалността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Купуваш кола уж първа младост, а тя грохнала

    Пипнеш ли километража на колата, ще си имаш работа с МВР.  Това е заложено в проект на закон за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане. Това е добра мярка. Тя отдавна трябваше да присъства в закона, защото това е масов начин да се мамят потребители. Много коли втора ръка, които се продават, са с превъртени километражи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в