Доц. д-р Лъчезар Филипов: Не ме интересуват летящи чинии, а онези, вътре в тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6105280 www.24chasa.bg

Науката се гради на хипотези, даже измишльотини. Ако не фантазираме, няма да мръднем и крачка напред

Някой да е виждал черна дупка? Ами не е. И какво се оказва? Че хората вярват в черните дупки, а в извънземните - не

Не съм се самопроизвеждал в професор. В “Ню Йорк Таймс” така ме написаха

Мисля, че не това, което говоря, е проблемът, а човешката злоба

- Студенти и учени скочиха срещу вас в писмо до председателя на БАН заради изявите ви в медиите, че на Марс и Венера има живот. Няма ли да ви изядат “зелените човечета” хляба, доц. Филипов?

- Това писмо бе пратено преди три седмици и вече си мислех, че шумът около него стихва. Но съм изненадан, че атаката се възобнови.

В това писмо, написано до председателя на академията и до директора на Института по космически изследвания от солидна група български студенти от цял свят, се иска оставката ми. Изведени са някакви цитати от мои интервюта в медиите. Но като цяло писмото е изключително неграмотно скалъпено.

Първо, написали са, че сам съм се произвел в професор...

- А не сте ли? Защото навсякъде в медиите ви титулуват професор.

- Не съм се самопроизвеждал в професор. През 2011 г., когато в “Ню Йорк Таймс” излезе класация, в която заедно с големи физици като Стивън Хокинг, Мартин Рийвс и други учени, също президенти и космонавти, бях посочен и аз като учен, който вярва в извънземен разум. Там ме бяха написали професор.

- Кое в писмото на студентите не отговаря на истината?

- Обвиняват ме, че за последните 13 г. нямам никакви публикации и че се занимавам с глупости. Искам да ви кажа, че аз съм на 64 г. и до момента

имам над

90 научни

публикации

За последната година публикациите ми са шест и имам 9 цитата на мои работи.

Моята специалност е “Астрофизика”. Цял живот съм се занимавал с физика на черните дупки, дисертациите ми са свързани с тях. Сред моите докторанти 6-има са защитили, а четирима вече работят в чужбина. Имам и 15 дипломанти.

Ученик съм на академик Яков Зелдович, един от най-големите руски учени в областта на космологията. Беше ми като втори баща. 13 г. съм живял с него и съм учил.

Мисля, че не съм направил малко за българската наука. Ръководител съм бил на програмата на втория български космонавт, за което съм получил орден “Кирил и Методий I степен”. Ръководител съм на два прибора. Единият - “Рожен”, летя с втория ни космонавт. Другият беше рентгенов телескоп “Гранат”.

Единственият българин съм, носител на наградата “Циолковски” на Руската академия на науките. А

десет години

съм работил

с Карл Сейгън

в комисията СЕТИ - това е комисия за търсене на извънземен разум.

- Мнозина говорят за извънземни, включително и хора с научна репутация. Очевидно дразните с нещо хората в научната общност. С какво?

- От 40 г. се занимавам с темата за извънземните. Нещо като хоби ми е. Но ако в цял свят се признава, в България не е така.

Аз съм канен в Центъра за космически изследвания в Тулуза, нарича се “Джейлан” - това е лаборатория за изследване на извънземни и аномалии. Бил съм и в института СЕТИ в Калифорния. Сега отивам в Сан Марино и Ватикана, където съм поканен на две конференции, свързани с темата извънземен разум. А миналата година бях поканен от шведски и норвежки колеги да се запозная с аномалии, има там една област - Хесдален. В техническия университет в Осло има специалност за изучаване на тези явления, която от 1982 г. е под държавна закрила, тоест там държавата дава пари за изследване на аномалиите.

- Студентите ви атакуват за съвсем конкретни ваши твърдения - например, че руските сонди “Венера 12” и “Венера 13” са открили цветя, гущери и скорпиони на Венера, “които са се движили бавно заради високото налягане на повърхността, което ги притиска”. В сутрешния блок на една телевизия един от авторите на писмото заяви, че такава статия от ваш руски колега е публикувана през 2012 г.

- Колегата, който беше командирован от Института за космически изследвания на Руската академия на науките, дойде у нас с два доклада. Единият от тях беше свързан точно с живота на Венера. Този човек бе изпратен от академик Льов Зельоний от Руския институт за космически изследвания, зам.-председател на Руската академия на науките в момента, да участва в тази конференция. Това е голям учен! Едва ли би изпратил човек да говори измишльотини. Аз самият бях изумен, когато слушах този доклад през ноември в София. Това са резултати от изследвания на Венера, приключили през 1978 г. Били са толкова време превъртани, за да излезе накрая един професор на преклонна възраст и да ги разкаже и представи.

Той си слага

главата! Аз само

съм го цитирал

Бях изумен, когато видях в Хесдален, Норвегия, тези светлини, които те наричат портал. Не бях виждал нещо подобно преди това. Не съм наблюдавал чак толкова често НЛО, за да вярвам. Аз не съм уфолог. Аз говоря за форми на живот, търсене на разум във Вселената. Не ме интересуват летящи чинии, а онези, които са вътре в тях.

- Вас ви обвиняват не в това, че вярвате в извънземни, а че казвате неподкрепени с научни доказателства твърдения.

- Какво означава “реални факти”? Вие всеки днес четете във вестниците, че се дават милиони долари за търсене на живот на спътници в Слънчевата система. Ние говорим непрекъснато за търсене на форми на живот върху Марс. Напоследък заговорихме, че около някаква звезда червено джудже са открити седем планети, на три от които може да има живот. Но аз питам защо, защо, защо ние чакаме това да го кажат американците и руснаците, а ние си мълчим, подвластни на комплекси за малоценност?Защо да не можем да разработваме наука, която се нарича астробиология - търсене на форми на живот на други планети.

Защо тази

тематика за

нас е чужда?

Един министър бе заявил, че сме ведомствена наука и че не дава пари за извънземни. Но наука се прави с хипотези. Ако ние не фантазираме, ако не използваме въображението си, ние няма да мръднем нито крачка напред от учебниците.

И мен в същото време ме обвиняват, че говоря измишльотини. Ама науката се прави от измишльотини. Обучавам студенти и искам да ги науча да фантазират. Специалност са ми черните дупки, някой да е виждал черна дупка? Ами не е. И какво се оказва? Че хората вярват в черните дупки, а в извънземните не. Е, каква е разликата между черни дупки и извънземни? На моите студенти им казвам - представете си ги. Защото, ако пишете уравнение например, трябва да фантазирате и да си представяте...

- Уволнен ли сте от БАН всъщност?

- Не, не съм. Последно предупреждение имам за уволнение. Преди година учен от БАН написа писмо до ръководството на академията, че не можело да има форми на живот на други планети и че не можело е тук по конференциите да се говори глупости.

Тогава ме привикаха на научен съвет и ми забраниха, когато говоря за извънземни, да пиша, че работя в Института за космически изследвания и технологии на БАН, защото това го компрометирало. Казах: “Добре.” Но аз не мога да забраня на медиите да пишат кой съм и какъв съм. Защото хората искат да чуят нещо от учен, а не от случаен човек от улицата.

Известно време се съобразявах със забраната. Но постепенно пак започнах изяви в медиите и затова бях наказан с последно предупреждение. Не съм съблюдавал закона, не съм изпълнил решение на научния съвет. Това го изсмукаха от пръстите си, за да може да се използва Кодексът на труда. Но те не могат да ми затворят устата.

Мисля, че не това, което говоря, е проблемът, а човешката злоба.

Визитка

* Роден е на 26 януари 1953 г.

* Завършва физика и астрофизика в Московския държавен университет

* Защитава дисертация в Института по космически изследвания на Руската академия на науките

* От 1982 г. работи в Института по космически изследвания и технологии на БАН

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо