Кандидат за хамама*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6112637 www.24chasa.bg
Баня Хюнкяр хамам, в която е бил парламентът на Източна Румелия.

Литературен прочит на приликите и разликите по време на избори сега и преди 140 години

Преди година-две присъствието на Иван Вазов в учебните програми бе подложено на дебат. Обсъждаха се идеи изучаваните му произведения да бъдат силно редуцирани и дори Вазов да бъде премахнат от програмата. А като основен мотив се посочваше, че звучал архаично и неактуално.

Поради това предлагам литературен прочит на един от неговите разкази. Казва се “Кандидат за хамама” и описва ситуация преди избори, вълненията и размислите на един депутат - Иванов, и един кандидат-депутат - Хрисантов. Разказът е писан преди 140 г.

А всеки сам може да прецени звучи ли Вазов неактуално. И както се казва - всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

Та ето какво пише Вазов за вълненията на Хрисантов, докато двамата с Иванов пътуват към с. Дермендере:

“Погледите на Хрисантова бяха устремени към една рътлина на Родопите, дето се криеше селото. С трепет в сърцето той съглеждаше белизнявия димец, който леко се носеше над селото, в което стоеше една част от бъдещата му съдба. Никога не беше чувствувал такъв вид вълнение и тия скромни и мирни селца, които така приветно стърчеха по полите на Родопите, му внушаваха хиляди мисли и страхове.

През ума му се мяркаше ту някой кмет с лукаво и неприветливо лице и чекинясти мустаци, ту някой див поп с ожулена калимявка и с брада, сплъстена и нечиста, ту някое селско учителче с шаячно сетре и панталони, на което библиотеката се състоеше само от няколко омазнени селски тефтера и от няколко прашни броеве от цариградския “Век” и някой лански пловдивски лист...

Тия важни лица сега го туряха в смущение и той доста се затрудняваше с мисълта как да се държи пред тях, за да може да им придобие симпатията и уви, благоволението!”

Вазов описва и как се привлича вниманието на електората:

“Иванов си побара брадата доволно дълбокомислено. Той кроеше как да залови разговор върху настроението на селяните по изборите. Това беше доста деликатна работа. За да внушиш повече доверие на селянина, нужно е да се представиш незаинтересован и благодушен. Мамен много пъти, той е привикнал да се съмнява. Лъган безпощадно от всички политически и обществени аферисти, той си позволява да крие мисълта си...”

Следват напътствия как се печели симпатията на електората:

“- Прекрасни хора са тия селяни - каза Хрисантов. Аз особено ги обичам за тяхното простодушие...

- Прекрасни са, но трябва да се постъпва изкусно с тях и смело. Трябва да им придобиеш най-напред симпатията, трябва да им разправиш какво могат да очакват от тебе и какво ще работиш.

- То се знае, трябва да им се каже. Аз ще им изложа политическите си начала и поведението, което ще държа в камарата, ще им кажа, че ще имам за своя длъжност да браня във всеки случай интересите на страната и да се стремя за постигането на народния идеал...

Иванов се изсмя яката:

- Ти, братушка, по тоя начин няма да сдобиеш нито пет гласа: никой няма да разбере твоята песен. Хрисантов опули очи. - Прави, както правят всички практични хора: обещавай, обещавай на населението, но не постигването на политически идеали, не защита на интересите на страната и на либералните ѝ учреждения - това са работи, които нито се ядат, нито се пият.

Обещавай направа на пътищата му, намалението на данъка му, изпъждането на някой ненавистен нему чиновник, обещавай помощ за училищата му и спечелване на съдбата му, ако я има в съдилището. Тия са най-чувствителните струни и върху тях трябва да биеш, ако искаш сигурно да влезеш в “хамама”. Ти можеш да не изпълниш ни едно обещание, но доста е, че си ги дал. Това доказва на селянина, че ти си влезнал в положението му и се интересуваш за него.

После от случая зависи да поизмениш малко темата. Ти разбираш? Например, ако искаш да подействуваш въз някое чиновниче, кажи му само, че ще изработиш повишението му; говориш ли с попа - обещай му, че ще му заемеш сумата или ще го гарантираш поне за нея, с която да изплати дълга си за нивите, що купил лани; говориш ли с кмета, изругай хубаво ланския кмет и кажи, че ти се жертвуваш за народа и всичко, каквото щеш.

Намериш ли някой учител, който не трепери от инспектора си и не съчувствува на противната нам партия, то му изкарай вестник “Съединение” и му разправи поверително, че ако изберат тебе за депутат, то съединението на Източна Румелия с България ще се осъществи в двайсет и четири часа, а ако се случат там и селяни, притури, че и данък твърде нищожен ще се плаща тогава - едната четвърт от сегашния. В тоя случай можеш отвори речника си и да насолиш противника.

В смесените села на турците пък заявявай, че ако гласуват за тебе, ти ще издействуваш пред правителството да направи от тях префекти и капитани и че твоят противник кандидат има намерение да построи в селото им, в тяхната махала, една голяма черква, за която е заръчал в Московията три големи камбани, за да им блъскат над главите заран и вечер, та да ги принуди да се изселят...

Хрисантов се изсмя:

- Аз не мога да направя това.

- Но другите го правят.

- Добре. Но аз съм честен човек и не мога да лъжа, нито да клеветя. Аз имам принципи.

- Тогава хай да се върнем.

- Защо?

- Защото честността е монета, която не минува на всеки пазар, а принципите са хубави да пълнят само стьлповете на вестниците, които никой не чете по селата. Няма да разберат...”

* Парламентът на Източна Румелия се е помещавал в бивша турска баня (хамам), оттам идва и името на разказа на Иван Вазов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • НАП да пише на 4 милиона българи, и то по-бързо

    Поне 4 милиона българи са били засегнати от хакерската атака на НАП според информациите в медиите. Очаква се да бъде предоставена платформа, чрез която всеки може да провери дали е потърпевш и какви точно негови лични данни са изтекли от масивите на данъчните. Предстоят много проверки кой, как и колко е виновен за тази ситуация.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в