Защо във фейсбук агитацията не върви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6112785 www.24chasa.bg

Като потекат водопади излишна информация, минаваш през профила като през малка гара

Имам една симпатична приятелка във фейсбук, умна, интелигентна млада жена, с която понякога сме на едно мнение, друг път влизаме в спорове, фенове сме на различни тенисисти и футболни отбори, но се уважаваме взаимно. Харесвах снимките ѝ, в тях имаше движение и романтика, също и саркастично-критичния начин, по който коментираше новините. На нейната стена се обсъждаха номинираните за “Оскар”, хора споделяха как са им въздействали филмите, такива неща. Но един дeн тя обяви, че се кандидатира за депутат. Чудесно, поздравихме я, пожелахме ѝ успех и я изключихме от обичайното бърборене до края на кампанията, понеже жената си сменя амплоато, в друга реалност влиза, плакат става. Няма да е удобно вече да се будалкаме с лидера ѝ на нейната стена. Да, обаче тя не се изключи, напротив – започнаха да се точат снимки с местния актив, срещи с електората, участия в предизборни предавания, водопади от излишна информация потекоха и вече минавам през нейния профил като през малка гара.

Точно във фейсбук политическата агитация няма място, дразнещо натрапчива е като кибик на белот. Очевидно пиарът е допуснал сериозна системна грешка, щом въпреки задължителните си изяви в медиите кандидатите се мъчат да привлекат вниманието със скучните си призиви и речи в най-непринудената виртуална среда в света. Може да коментираш там партиите и изборите, големи скандали да стават, дори компромати да се пускат, гадни колажи, манипулации, интриги, откровени заяждания, всичко без предизборните изяви и търговските кампании. Тях човек очаква да ги гледа и чете в медиите и по билбордовете, както изисква законът, защото този вид навиване бързо дотяга. Неприлично е, даже нахално да се появяваш, обработен с фотошоп и с номер на бюлетина до лявото ухо там, където до вчера си клюкарствал свободно. То е все едно да пушиш с учител в пушкома.

Седнали онзи ден Радан Кънев и Нойзи да предават от офиса си на живо “Нова Панорама”. Голяма драма! Не ги допускали до истинската “Панорама” в БНТ, защото не са сключили договор за отразяване на кампанията и не са платили съответната сума, както изисква кодексът. Имаше един лаф през соца: “Куриоз, госпожа, хубавите неща скъпички!”, та и те така.

За Кънев точно законовите условия по време на избори не би трябвало да са изненада, отдавна е в играта, даже в последния кабинет “Борисов” участва, все досега да е подразбрал какви са правилата в държавата по време на кампания. Но не, излиза като дисидент във фейсбук и държи предизборни монолози все едно е в Хайд Парк.

В същото време из мрежата вървят платени банери на партията му, явно все пак е похарчил нещо за пропаганда и агитация, просто не е позиционирал добре изявите си в електронните медии явно. Новата му “Панорама” щеше да е интересна, ако беше разказал какво стана с ДСБ, има ли ги, няма ли ги, колко им е държавната субсидия, как се харчи, по същество да подкара проблема, не по допирателната.

За зла беда баш в момента, в който Кънев си пусна лайфа, аудиторията обсъждаше оживено други теми - дали Елена Поптодорова наистина е крадец, или жертва на медиен натиск, Йончева ли лъже, или Борисов в оня, техния, скандал, получи се пълно игнориране на виртуалното му студио. Сигурно за тях двамата с Нойзи е било шок.

Ако партийните централи си направят труда да измерят електоралния интерес към изявите на лидерите им в социалните мрежи и в медиите, със сигурност ще установят, че рейтингът им не помръдва особено от това, че Борисов, Нинова или Карадайъ was live от ентото събрание в Силистра и не знам си къде.

Колкото трола имаш - толкова, фейсбук не ти е трибуна, човече, не очаквай да скандират и да ти ръкопляскат. Нагласите в мрежите се обръщат понякога от жълта новина, друг път от сполучлива карикатура, но никога от ораторска трибуна.

Политикът има полза от фейсбук само ако се изявява в лично качество. Не служителите, отговорни за поддръжката на профилите, а самите Борисов, Нинова, Марешки, Каракачанов, Карадайъ, Местан да трябва участват в коментарите, да споделят, шерват и бърборят. Иначе няма смисъл изобщо да влизат.
Когато бившият премиер се снима с магнолията си, спечели много повече симпатизанти от която и да било напоителна предизборна фотосесия или напудрен агитационен текст. Снимката “Корнелия на кон” имаше далеч по-широк отзвук, отколкото позицията на соцлидера за твърденията на Борисов, че “новите лица на БСП са кръвопийци”.

Десислава Радева може да участва в още стотици страшно важни посещения с президента като онова в Белгия, но те никога няма да се радват на онази популярност, която получи поздравът към съпруга й за изборната му победа.
Тогава първата дама сложи на стената си парче на Manowar и седмици наред беше хедлайн във фейса.

Не че е забранено, разбира се, неуместно е. Като снимките на нокти, с които се рекламират маникюристките. Естетиката се губи, нивото пада, това е.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания