Коментар на седмицата №2: Златен шанс да отменим второто гражданство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6122438 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 2, 53 176 са го чели.

Време е и ДПС да осъзнае, че това е спасението

Никога не трябва да се изпуска възможността, която дава една чудесна криза. Кризата между Турция и Западна Европа ни дава златна възможност да отменим двойното гражданство, защото то е най-сериозната заплаха за суверенитета на България.

Сега е моментът. Изпуснем ли го, утре ще видим 100 пъти по-пряка и по-груба намеса във вътрешните работи на България, защото около Турция няма страна, в която тя да не е нахлула или да не се кани да нахлуе.

Режимът на Ердоган бързо се движи по посока на тоталитаризма, а след референдума вече ще пристигне. Тогава върху гласуването ще се упражнява тотален контрол, както беше при Тато. А може би и повече, тъй като

Тато все пак

козируваше

на Брежнев,

а Ердоган не козирува на никого и на всеки се меси в делата. И един турчин да има на някой остров в Тихия океан, за Ердоган тази земя е турска.

Ако досега българските преселници в Турция са гласували кой както иска и ако иска, то утре вече ще гласуват всички до един под строй и с правилната бюлетина. Няма не искам, няма не ща. Който не гласува правилно, е гюленист, а който е гюленист – да върви на каменоломните без право на свиждане.

Турция е все по-близо до тоталитарна теокрация, която се меси в работите на всички наоколо и надалеч. Помните ли например, че колкото пъти Ердоган посети САЩ, толкова пъти охраната му се сбива физически с американските тайни служби. Последния път искаше да държи слово на погребението на Мохамед Али въпреки волята на семейството. И като не му позволиха, страшно се обиди и си тръгна, проклинайки американската демокрация. Американците впрочем доста са му вдигнали мерника, така че сега е моментът.

Освен това Ердоган настоява САЩ да му предадат Гюлен, та да го съди. Все едно Путин да иска да му предадат Сорос в белезници.

При по-добра изборна организация, а в тоталитарните режими винаги има добра организация, в Турция могат да се появят не 50-100 хиляди български избиратели както досега, а 500 хиляди, дори 1 милион. И всички ще гласуват за тази партия, за която каже Ердоган. Потенциални български граждани са не само преселниците, но и децата, внуците, снахите, зетьовете и така нататък. Те може и да не знаят една дума на български, да служат в турската армия, но да определят кой ще е на власт в София. Щом подадат молби за паспорти, нашето външно министерство може да мотае, да отлага, но накрая ще клекне, защото Ердоган може да натиска и знае как.

Дойде време и

ДПС да прогледне

Не знам как ще е на 26 март, но много скоро всички турски българи ще гласуват с гъша стъпка за ДОСТ. И ако ДОСТ влезе в парламента, ако после вземе някоя община тук-там, крепостта на Доган ще падне като Йерихон от звука на тръбите. Тръгне ли да се пропуква, ще се пукне отведнъж. Аз им давам не повече от 5-10 години.

Затова ДПС в момента е най-заинтересовано от премахването на двойното гражданство. Ердоган няма нужда от Доган. Ердоган вече е като другаря Сталин – рано или късно той разчиства всички леви уклонисти, десни доганисти и тези, които са напричьом, както казват руснаците. Единственият начин да си верен, е да се състезаваш във верността си. А Доган това състезание вече го е изгубил.

В един момент това ще го усети и Местан, но в по-далечното бъдеще. Сега човекът се бори да стъпи в парламента със собствена дружина. Сега за него това е най-важното и едва ли някой може да го разубеди. Но ако си свърши работата, и той ще стане излишен.

Щом Доган е философ стратег, вгледан през пелената на времето във водородното бъдеще, той не може да не се съзре водопроводното настояще, което оттича ДПС в канализацията. Турският електорат в Турция вече е изгубен за него – дали още на тези избори, или на следващите, тенденцията е неумолима. И щом пристигне с автобуса, воден от комисарите на Ердоган, той ще повлече и местния турски електорат. Спасението на ДПС е в отмяната на двойното гражданство и повече местен демографски напън.

Струва си впрочем лидерите на ДПС да се замислят – ако изгубят политическото си влияние,

ще успеят ли

да си опазят

придобитите

имоти?

Едва ли. Местан още отсега обещава да ги излекbува от корупцията. Изгубят ли позициите в политиката, те ще станат козелът на опущението, чрез който всички партии щеb си изчистят съвестта.

Но да оставя на мира ДПС, те сами си знаят, а Доган е 100 пъти по-мъдър от един прост журналяк. Слушах политолог един по радиото да бае, че “ние не можем сами да решим този проблем, нужни са колективните мерки на ЕС”. А защо едното да изключва другото? Докато чакаш колективния ЕС да си обуе гащите, Ердоган вече ще е при Виена.

Ние трябва да действаме и самостоятелно, и колективно. Трябва да ръчкаме заспалото колективно европейско тяло, та дано се събуди, защото сега е моментът, в който то сънува кошмари. Турция взема наказателни мерки спрямо Холандия?

Какъв по-добър коз за нежеланите националисти, които напират за властта? Ще видим как скандалът с Турция ще се отрази на партията на Геерт Вилдерс в сряда, но според мен би трябвало да ѝ подейства като допинг.

Ние трябва да лобираме за директива, според която европейският гражданин да има право само на 1+1 гражданство – своето национално и общоевропейското. Нали няма никакви ограничения за един българин да живее и да работи в която и да било страна от ЕС? За какво тогава са му 2, 3, че и повече паспорта?

В американските шпионски филми главният герой винаги крие я в банков сейф, я в някакъв таен долап пачки с долари,

непроследим

патлак и поне

4-5 паспорта

с различни имена. Е, това в момента е напълно законната реалност, ако не броим патлака. Кой ще те провери дали имаш само едно допълнително гражданство, или още 10? И дали другият паспорт е на същото име? Там си с арабско, тук със славянско, а на британския паспорт слагаш шотландско с “мак” отпред и всичко е леге артис. Единственият смислен контрааргумент срещу отмяната на двойното гражданство е, че не трябва да отчуждаваме милионите патриотични сънародници в чужбина. Но ако те наистина са патриоти, длъжни са да разберат и сами да настояват за отмяната. За какво им е то, когато са подали молба да станат я американци, я британци? Нали утре може да поискат да се върнат в родината и да няма къде да се върнат?

Имаше даже едно стихотворение за космически кораб, който се завръща, след като е пропътувал половината Вселена, и какво да види – няма я планетата Земя! Забравих обаче кой бе авторът, така че не мога тук да го цитирам.

Всеки, който желае да се завърне в родината, може да се засели пак по тези земи, да се откаже от второто си гражданство и да си върне българското по бързата процедура. А тези сънародници, които са получили ново гражданство, могат да имат документи, с които свободно и безвизово да посещават родните места, когато поискат.

Какъв е проблемът? Някой, да речем, живее във Франция от 30 г., отдавна е френски гражданин, с френско самосъзнание и френски ангажименти, но адски държи да бъде български евродепутат?

Е, много съжалявам. България е за тези българи, които живеят тук, с нашите проблеми. Което ми напомня, че е крайно време да излъчим еврокомисар. Дано да е истински патриот, а не поредният евроветропоказател.

  • Не младите, а самонадеяните шофьори са риск

    Стане ли въпрос за пътна безопасност, все младите зад волана излизат виновни - неопитни били, разсеяни били, агресивни били. Изследването “Индекс за безопасно шофиране 2018” обаче обори този мит. Оказа се, че не младият, а самонадеяният шофьор е причина за ПТП-тата. В групата на по-рисковите шофьори са и софиянци, висшисти,
  • “Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

    За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с